Celulitida si nevybírá. Jak se jí zbavit?

Celulitida si nevybírá. Jak se jí zbavit?

Pomerančová kůže, jak se poeticky přezdívá nevzhledným důlkům na stehnech či na zadečku, kvůli kterým se často ostýcháme obléct se do plavek nebo krátkých sukní, trápí většinu žen bez ohledu na věk nebo váhu. Máme pro vás pár účinných tipů, jak se jí zbavit.

Chůze, plavání, tanec, jízda na kole – každý pohyb se počítá. Zrychlíte tak proudění lymfy, která se pak nebude v těle hromadit a prosakovat do tkání. Hned po probuzení můžete také vyzkoušet jedno velmi účinné cvičení pro povzbuzení krevního oběhu. Lehněte si na záda a chodidla položte na židli. Dlaněmi se opřete o podložku. Nadechněte se a s výdechem zvedněte pánev vzhůru. S nádechem povolte, ale nevracejte tělo až na zem. Opakujte minimálně dvacetkrát.

Štípání a střídavá sprcha

Projevy celulitidy zmírní i masáž lufou, kterou si dopřejte po každé koupeli. Jemnými krouživými pohyby postupujte od lýtek nahoru k bokům. Pomocí palce a ukazováčku pak uchopte oběma rukama podkožní tuk a nechte v rukou kožní řasu „roztát“. Tímhle způsobem si projděte všechna postižená místa. Osvědčenou metodou je také střídavá sprcha. Problematické partie nejdřív zahřejte proudem příjemně teplé vody, potom promasírujte houbou nebo žínkou a nakonec opláchněte vlažnou (či studenou) vodou. Střídání teplot je skvělou prevencí také u chronického žilního onemocnění (křečové žílymetličky)

Obklad z kombuchy

Znáte kombuchu? Je to rosolovitá hmota, která vypadá jako hnědý gumový lívanec a žije v oslazeném čaji. Zní to dost nevábně, ale věřte, že je to elixír zdraví a krásy, který kromě jiného zabírá i proti celulitidě. O kombuše se říká, že je to houba. To není tak docela pravda. Má sice houbovitou strukturu, ale ve skutečnosti ji tvoří několik druhů kvasinek a octových bakterií. Z kombuchy se vyrábí speciální nápoj, který můžete buď přímo konzumovat, nebo využít v péči o pleť. Jak? Větší kus kombuchy rozkrájejte na kousky a v mixéru rozmixujte na kaši. Tu pak naneste na problematické partie a nechte působit asi 20 minut. Potom se už nemusíte znovu natírat krémem, kombucha pleť zásobí optimálním množstvím živin.

Domácí olejová masáž

Po sprše či po koupeli promasírujte pokožku některým z olejů, které brzdí příznaky celulitidy. Které jsou ty nejlepší? Pačuli obnovuje pojivové tkáně, vyživuje a zpevňuje pokožku. Neroli (olej z pomerančového květu) regeneruje poškozené buňky pokožky, zlepšuje její elasticitu a hydrataci. Cypřišový olej podporuje vylučování přebytečné vody a používá se na tzv. měkkou celulitidu (první stadium, kdy za vzhled kůže mohou tukové polštářky), pomerančový urychluje pocení a snižuje množství škodlivin pod povrchem kůže. Olej z černého pepře podporuje krevní oběh a pomáhá tvarovat svaly (je ale velmi silný, takže si ho nařeďte – do krému či pleťového mléka přidejte 2 kapky). Z dalších olejů je to jalovcový, grapefruitový či olej z karotkových semínek.

Céčko, síra a omega-3

Podmínkou zdravé a pružné pokožky je i dostatek kolagenu I. typu, který si naše tělo vytváří samo. S přibývajícím věkem však tato jeho schopnost klesá (už od 30. roku). Tvorbě kolagenu však můžete napomoct vhodnou stravou. Jeho produkci podporuje například vitamin C nebo omega-3 mastné kyseliny. Začněte každý den sklenicí vlažné vody s citronovou nebo limetkovou šťávou a do jídelníčku zařaďte větší podíl ovoce a zeleniny. Kvalitním zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou tučné mořské ryby (losos, tuňák, makrela, sardinky) a ořechy (především mandle a „vlašáky“). Kolagen najdete také v krůtím mase, telecích játrech, vaječném bílku, sladkých bramborách (batáty), špenátu, vývarech z kostí, ale také v potravinách bohatých na síru (hovězí maso, vejce, drůbež, mléčné výrobky, česnek, cibule, brokolice, zelí nebo růžičková kapusta).

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1