Bylinka pro tento měsíc: Měsíček lékařský

Bylinka pro tento měsíc: Měsíček lékařský

Dnes se v našem bylinkovém seriálu podíváme na další cenný poklad, a sice na měsíček lékařský. Mnoho z nás má tuto rostlinku na své zahradě. Ale často se těšíme jen z její krásy a málokdo ví, jak užitečná dokáže být třeba pro naše zdraví.

Předci věděli své

To, že má měsíček řadu pozitivních vlastností, které můžeme využít, věděli již staří Římané a Egypťané, kteří věřili, že je to bylinka mládí. Mnohdy jím také zdobili své chrámy. Měsíček lékařský je jednoletá rostlina, která má oranžové voňavé květy. Právě ty se používají při přípravě mastí, olejů či například odvarů a čajů. Pokud se rozhodnete, že i vy zkusíte jeho léčivou sílu, dejte si pozor, aby nedošlo k záměně. Existuje totiž několik druhů měsíčku.

Co v měsíčku lékařském najdeme?

Seznam účinných látek obsažených v těchto překrásných květech je vcelku dlouhý. Zmiňme například saponiny, flavonoidy, kyselinu salyciovou, vitamín C a vitamín A (karotenoidy). Tvrdí se o něm, že je to přírodní antibiotikum a může se užívat dlouhodobě. Vadit by neměl ani dětem. Nemá totiž vedlejší účinky a nejsou na něj známé ani alergické reakce.

Čemu pomáhá?

Měsíček lékařský má opravdu široké pole působnosti, co se týče zdravotních benefitů:

  • pomáhá při kožních problémech (ekzém, akné, popáleniny, jizvy)
  • pomáhá při problémech s trávicím ústrojím – vředy, nevolnost, průjem, žlučové kameny
  • zlepšuje krevní oběh, snižuje vysoký krevní tlak
  • působí obecně protizánětlivě
  • doporučuje se i jako prevence před vznikem rakoviny
  • ženám pomáhá s bolestivou menstruací

Jak měsíček pěstovat a sklízet?

Měsíček není náročná rostlina na pěstování. Má rád slunná či polostinná místa. Počítejte s tím, že potřebuje prostor, může vyrůst až do výšky 50 cm. Nedoporučuje se dávat každý rok na stejné místo. Kvete zhruba od června do září. Jestliže se chystáte na sběr měsíčku, vybírejte jen plně rozkvetlé květy. Měly by mít sytě oranžovou barvu. Ideální je sbírat v pravé poledne slunečného dne, pak by měly mít největší sílu. Pokud květ seříznete, může rostlina znovu obrazit. Květy sušte venku spíše na stinném místě, případně v troubě, ale teplota nesmí přesáhnout 60 stupňů Celsia. Pak je nutné uchovávat ho v uzavíratelné nádobě, případně ještě přesušit, protože přebírá vlhkost ze vzduchu a mohl by začít plesnivět.

Zkuste si vyrobit měsíčkovou mast

Měsíček se dá využívat vnitřně (čaje, přísada do jídel) i zevně (masti, oleje, koupele). Tentokrát si zkusíme vyrobit měsíčkovou mast, která je vhodná na problémy s pokožkou. Pomáhá hojit drobné rány, i záněty, popáleniny, plísně. Doporučuje se i při ekzému, léčbě akné či potížích s křečovými žilami.

Potřebovat budeme:

  • 250 ml kokosového oleje (případně sádla, nebo lze i bambucké máslo)
  • 25 gramů sušených květů měsíčku lékařského

Kokosový olej necháme rozpustit ve vodní lázni a vložíme do něj květy. Pokud děláte mast ze sádla, můžete nechat na mírném ohni pět až deset minut probublat, ale pozor, sádlo se nesmí škvařit. Pak odstavte a nechte do druhého dne odležet. Poté znovu rozehřejte a přeceďte přes plátýnko. Nalijte do vhodných uzavíratelných nádobek. Uchovávejte v chladu, ideálně v ledničce. Mastička by měla vydržet zhruba rok.

A o jakých bylinkách jste si v našem seriálu již mohli dočíst? Tak třeba o černém bezu, kopřivě či lípě srdčité. A příští měsíc se blíže podíváme na heřmánek pravý.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1