Bylinka pro tento měsíc: Lípa srdčitá

Bylinka pro tento měsíc: Lípa srdčitá

Tento strom není jistě potřeba příliš představovat. A to i z toho důvodu, že se jedná o náš národní symbol. Věděli jste ale, že lípa srdčitá má i řadu pozitivních vlastností, které uvítá především naše zdraví?

Jedná se o velký strom, který může dosahovat výšky až přes dvacet metrů (některé zdroje uvádějí dokonce i více než čtyřicet metrů). Lípy má původ ve střední a jižní Evropě, ale dnes ji najdeme prakticky všude po světě. Lípa ale není jen jedna, existuje několik druhů. Lípa srdčitá dostala jméno podle tvaru svých listů. Lípa velkolistá, jak už z označení vyplývá, má proti srdčité listy větší a tmavší.

Lípa jako taková je opředena řadou legend a má velmi bohatou historii, ale již naše babičky věděly, proč si vyráběly lipový čaj či sirup. Pří sbírání květů si však dejte pozor na záměnu. Někdy se v parcích vysazují i lípa americká či plstnatá, které nejsou vhodné pro vnitřní využití.

Čím je nám lípa srdčitá prospěšná?

Dříve lidé věřili, že v koruně lípy žijí dobří duchové. I proto se sázela poblíž stavení, anebo třeba po narození syna. Dnes tomu možná již nevěříte, ale i tak nám lípa může být opravdu prospěšná. Je totiž bohatá na obsah flavonoidů (například kvercitrin), tříslovin, saponinů a organických kyselin. Používá se především při léčbě nachlazení, usnadňuje vykašlávání, podporuje pocení a snižuje horečku. To ale není vše. Používá se i při léčbě revmatismu či ve chvílích, kdy se člověk potřebuje uklidnit. Má totiž sedativní účinky na naší nervovou soustavu. Prospěšná je i pro naše trávení, či ve chvílích, kdy vás trápí žaludeční nebo střevní potíže.

Jak a kdy sbírat lipový květ

Lípa srdčitá kvete právě v období června a července. Je tedy ideální čas na sbírání květů. Při sbírání by měly být některá kvítka ještě v pupenech, abyste nesbírali již odkvetlé kusy. Sušit můžeme buď někde na slunném a suchém místě, kdy květy rozprostřeme například na pečicím papíru či sušících sítech. Pokud na sušení chvátáte, můžete využít i trouby či sušičky, ale pozor, teplota by neměla přesáhnout 35 stupňů Celsia. Jinak byste si květy spálili a z jejich pozitivních účinků by toho příliš nezbylo. Pozornost věnujte i následnému uchovávání. Nejlepší je, když květy vložíte do uzavíratelné nádoby, aby nemohlo dojít k jejich zvlhnutí či napadení plísní, a uložíte na tmavé místo.

Je libo lipový čaj?

Skvěle chutná, ale i pomáhá. A jeho příprava je opravdu jednoduchá. Stačí, když dvě lžičky sušených lipových květů zalijete vroucí vodou (klasický hrnek, přibližně 250 ml). Nechte potom kolem deseti minut louhovat, ideálně přiklopené. Pak už stačí jen přecedit a můžete pít. Tento čaj už je přirozeně nasládlý, ale pokud vám to nestačí, můžete zkusit na doslazení třeba právě lipový med.

... anebo sirup?

Sirup se na rozdíl od čaje připravuje z čerstvě natrhaných květů, nikoliv sušených. Před přípravou sirupu je vhodné květy ještě na chvíli rozložit třeba na pečící papír, aby mohl vylézt hmyz, který jste nasbírali spolu s květy. Oplachování se moc nedoporučuje, protože tím smyjete drahocenný pyl. A co tedy budete potřebovat?

Recept na lipový sirup

Ingredience:

  • 400 gramů čerstvě natrhaných lipových květů
  • 2 citrony (ideálně v bio kvalitě)
  • 2 litry vody
  • 2 kg cukru
  • šťávu ze 3 citronů

Jak na to? Vodu svařte s cukrem a nechte vychladnout. Poté si květy vložte ideálně do velké sklenice a prokládejte plátky nakrájených bio citrónů (tedy bez chemického ošetření). Zalijte vodou s cukrem, do které jste přidali vymačkanou šťávu ze tří citrónů. Nechte odstát do druhého dne. Pak přeceďte přes plátýnko. Sirup ještě chvilku na mírném ohni povařte, měl by zhoustnout. Pak plňte do pečlivě vymytých sklenic.

Není sirup zrovna váš oblíbený nápoj. Nevadí. Z lipových květů se dá připravit třeba i víno, vyrobit lipové bonbony či domácí limonáda. Ta se do horkých letních dnů bude určitě hodit. Postup, jak ji vyrobit najdete v sekci Recepty.

Vyrazit může i na sběr bezových květů, které si můžete rovněž nasušit do zásoby na lahodný a léčivý čaj, nebo si z čerstvých květů připravit všemi oblíbený bezový sirup. Recept najdete zde.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1