Budíte se každou noc ve stejnou dobu? Který orgán může hlásit problém?

Budíte se každou noc ve stejnou dobu? Který orgán může hlásit problém?

Stává se vám, že se noc co noc probouzíte a na displeji budíku pokaždé spatříte tentýž čas? To rozhodně není náhoda. Naše tělo totiž podléhá tzv. vnitřním hodinám, podle kterých snadno poznáte, kde je zakopaný pes…

Tradiční čínská medicína rozlišuje šest párů orgánů. Každou dvojici tvoří jeden jinový a jeden jangový orgán. V průběhu denního cyklu, který je rozdělen na 12 částí po dvou hodinách, je každému orgánu přisouzen „jeho čas“, kdy dosahuje nejvyšší aktivity. O 12 hodin dříve (či později) naopak „odpočívá“ a jeho aktivita se sníží na minimum. Prakticky to znamená, že v daný čas naše orgány nejlépe přijímají prospěšné látky a současně se zbavují škodlivin.

23. - 1. hodina

Nyní začíná pracovat žlučník. Lidé, kteří mají potíže s tímto orgánem, se budí, nebo nemohou usnout. Také žlučníkové záchvaty přicházejí obvykle v tento čas. Organismus tráví tuky, takže byste v noci rozhodně neměli pořádat nájezdy na ledničku.

Jak podpořit žlučník si přečtěte zde.

1. – 3. hodina

Aktivují se játra a vrcholí proces detoxikace. Dopřejte jim klid, neponocujte a nepijte alkohol ani kávu. Pokud jste v práci nebo na cestách, buďte hodně opatrní. Tělo se nachází ve fázi svého největšího útlumu a do mozku proudí pouze minimum kyslíku.

Co játrům pomáhá a naopak škodí, si přečtěte zde.

3. – 5. hodina

Jestli kouříte, máte astma nebo jste nachlazení, pravděpodobně se budete probouzet právě v době, kdy se čistí plíce. Mnozí si pak musí ráno pořádně odkašlat. Mezi třetí a pátou hodinou ranní se nám zdá také nejvíce snů, takže neponocujte.

Věděli jste, že velkou podporou pro plíce jsou i omega 3 mastné kyseliny? Přečtěte si o tom více.

5. – 7. hodina

Aktivitu přebírá tlusté střevo. Je dobré, když si zvyknete se v tuto dobu pravidelně vyprazdňovat. Snažte se vyhnout stresu, vstávejte zvolna a beze spěchu. Uvařte si bylinkový čaj, nebo si dejte sklenici vlažné vody s citronem a protáhněte se.

Co všechno tlustému střevu prospívá, se dozvíte zde.

7. – 9. hodina

Nastává fáze žaludku, který ze všeho nejvíce ocení teplou snídani (ovesná kaše s ovocem a se skořicí, míchaná vajíčka s dušenou zeleninou). Tělo touží po teple, takže na studenou sprchu radši zapomeňte. Otužování je dobrá věc, ne však v tuto dobu.

Přečtěte si více, jak žaludek ještě podpořit.

9. – 11. hodina

Na vrcholu je slinivka břišní a slezina. Jestli vás honí chuť na sladké, teď si ho můžete dopřát zcela bez výčitek. Totéž ale neplatí o alkoholu, tomu se vyhněte širokým obloukem. Nepřehánějte to ani s fyzickou prací. Tento čas mnohem více přeje duševní aktivitě.

Víte, které potraviny dělají slinivce dobře? Přečtěte si v našem článku.

11. – 13. hodina

Doba aktivní činnosti srdce. V ideálním případě byste teď měli odpočívat, krátce se prospat, vyrazit na malou procházku, nebo dělat věci, které vás baví. To ale v práci většinou nejde. Tak se alespoň zkuste věnovat úkolům, které vás co nejméně zatěžují.

13. – 15. hodina

Štafetu nyní přebírá tenké střevo. V klidu se naobědvejte, snažte se vyhýbat stresu a fyzicky náročným činnostem. Pokud plánujete návštěvu zubaře, měli byste tam zajít právě v této době, kdy se výrazně snižuje citlivost zubů.

Jak podpořit tenké střevo, se dozvíte i zde.

15. – 17. hodina

Momentálně nejvíce pracuje močový měchýř. Propláchněte tělo bylinkovým čajem a klidně si dopřejte nějaké vydatnější jídlo. Můžete se vydat také do fitka, fyzická aktivita nyní rychle stoupá. Nastává správný čas i pro učení cizích jazyků, dobře funguje dlouhodobá paměť.

Jak se o močový měchýř starat, zjistíte tady.

17. – 19. hodina

V činnosti jsou ledviny. Vyhněte se proto všemu, co jim škodí. Odpusťte si kávu, alkohol, příliš slaná nebo sladká jídla, pijte hodně čisté vody, buďte v teple a nestresujte se. Do 19. hodiny si pokud možno vyřiďte všechny důležité povinnosti.

Co chutná ledvinám, se dozvíte v našem dalším článku.

19. – 21. hodina

Nastává čas osrdečníku (blána obalující srdce), kdy se člověk stává velmi vnímavým. Tato doba je proto ideální na učení a duchovně laděné aktivity - poslech hudby, návštěva divadla, četba a další. Nyní také nejúčinněji zabírají antibiotika.

21. – 23. hodina

V tento čas se aktivuje tzv. trojitý ohřívač. Číňané tím rozumí nehmotný orgán v oblasti žaludku, kde se soustředí životní energie (čchi). Tělo se nyní připravuje na spánek. Nekuřte, nejezte, nepijte kávu ani alkohol, relaxujte nebo meditujte.

Pojmy z tradiční čínské medicíny

  • Jin a jang: Dva odlišné druhy energie, které se nacházejí v každé živé i neživé části vesmíru a vzájemně se doplňují. Jin bývá spojován s ženským prvkem, tmou a pasivitou, jang zase s mužským prvkem, světlem a tvořivou silou.
  • Čchi: Životní energie, která proudí v lidském těle ve dvanáctihodinových cyklech. Každé dvě hodiny se zastaví u některého orgánu, který se pak ocitne na vrcholu své aktivity.
  • Meridiány: Pomyslné energetické dráhy, kterými protéká čchi a jež jsou velmi úzce spojeny s různými orgány a jejich funkcí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1