Braňte se infekcím: Podpořte své střevní bakterie!

Braňte se infekcím: Podpořte své střevní bakterie!

V našem těle i na jeho povrchu žije spousta bakterií i dalších jednobuněčných mikroorganismů. Jsou s námi nerozlučně spojeny a mají obrovský vliv na naše zdraví. V centru pozornosti jsou především střevní bakterie, které velkou měrou ovlivňují imunitu. A po silné obranyschopnosti v této době touží opravdu všichni.

Nosní sliznici, ústní dutinu, pokožku, dýchací cesty, močový a pohlavní systém, a především střeva osídlují bakterie, viry, kvasinky a další mikroskopické houby, jednobuněční prvoci i jiné mikroorganismy. Může jich být až sto miliard a okolo tisíce druhů. Působí na naše zdraví, chování i psychiku. Odborníci jim dali společný název: mikrobiom.

Snadno narušitelná harmonie

„Mikrobiom žije zcela přirozeně se svým hostitelem, velmi citlivě ale reaguje na různé vlivy životního prostředí, na stravu i léky. Jakmile se naruší jeho rovnováha, ihned pocítíme následky na svém zdraví. Biologicky aktivní látky, které mikroorganismy v našem těle uvolňují, totiž ovlivňují náš imunitní systém,“ vysvětluje profesorka Helena Tlaskalová-Hogenová z Mikrobiologického ústavu Akademie věd České republiky a předsedkyně České mikrobiomové společnosti.

Jako otisk prstu

Lidský mikrobiom má bezpočet variant i u jediného člověka. Různé části těla mají svůj typický mikrobiom a navzájem se liší jak co do hustoty osídlení mikroorganismy, tak skladbou. Rozlišuje se například mikrobiom kožní, který se může dál dělit podle umístění na sušších či vlhčích částech lidského těla, dále mikrobiom v ústech, vaginální, nebo asi nejbohatší komunita, mikrobiom střevní. Pro konkrétního jedince je pak jeho mikrobiom stejně typický, jako například otisk prstu.

Střeva v přední linii

Jak vysvětlují odborníci z České mikrobiomové společnosti, zdravý mikrobiom je pro svého nositele prospěšný, protože ho chrání před infekcemi, napomáhá mnohým metabolickým procesům v těle, pomáhá utvářet imunitní systém, ovlivňuje naši psychiku. Klíčovou roli hrají střeva. Ta jsou v přední linii imunitního systému a jsou neustále vystavována novým výzvám tím, co jíme a pijeme. To, co se děje ve střevech, ovlivňuje dokonce i naši náladu.

Škůdci pod kontrolou

Mikrobiom ale nejsou jen hodné, zdraví prospěšné mikroorganismy. Patří do něj i škodlivé bakterie či viry, takzvané patogeny. Pokud je mikrobiom v rovnováze, posiluje naše zdraví a nedovolí patogenům škodit. Jestliže ale nastane nerovnováha, odborně se jí říká dysmikrobie, zdraví je oslabeno a dokonce ohroženo. Naštěstí ale stejně jako mikrobiom ovlivňuje nás, můžeme i my naopak ovlivnit složení mikrobiomu, a tím i naše zdraví.

Základem je vláknina

“Podstatou ochrany střevního mikrobiomu je úprava jídelníčku. Dostatečné množství vlákniny v jídelníčku působí jako prebiotikum, to znamená něco jako živná půda pro růst tělu prospěšných mikroorganismů,“ říká gastroenterolog docent Pavel Kohout, člen Fóra zdravé výživy. Doporučuje také konzumaci syrových produktů nebo produktů konzervovaných sušením, kvašením či jinými postupy, což přispívá k zachování bakteriálních kmenů. Střevním bakteriím lahodí i potraviny s přídavkem probiotických kultur a čerstvá strava.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1