Bradavice na chodidle: Jak se jich zbavit?

Bradavice na chodidle: Jak se jich zbavit?

5 min. čtení Veronika Vágnerová
Bradavice, nepříjemné kožní útvary, jež dokážou člověka pořádně potrápit. Ten, kdo je měl, ví, jak obtížně se jich člověk zbavuje. Zejména těch na chodidlech. Víte, jak na bradavice a kdy si vystačíte s domácí léčbou?

Bradavice způsobuje lidský kožní papilomavir HPV, jež je mimo jiné zodpovědný i za rakovinu děložního čípku. Jedná se tedy o virovou infekci, která se přenáší prostým kontaktem s infikovanou kůží. Ačkoli nejsou závažným onemocněním, mohou přinést řadu komplikací, obzvlášť pokud se neléčí a nechají se vyrůst.

Bradavice na chodidle

Mezi nejčastější typ bradavic patří plantární bradavice, jež se nachází na chodidlech. Vypadají, že prostupují do kůže, což je dáno tím, že postižený na chodidle stojí celou svou vahou, a ony nemají šanci vyrůst ven a tak se zamačkávají dovnitř. Na kůži časem tvoří viditelný útvar s drobnými červenými nebo černými tečkami. Tohoto typu je nejsložitější se zbavit, protože i když jej vyléčíte, velice často se vrací.

Pozor na vlhko a teplo

Bradavicím se daří v místech, kde je kůže oslabená a je vystavená potu a vlhkosti. Z tohoto důvodu jsou považovány za častý zdroj nákazy plavecké bazény, sauny a aquaparky. Většina návštěvníků zde chodí bosa, je tu teplo a vlhko. Ideální prostředí na roznášení kožního viru na rozmáčené kůži nohou. Rizikovější místa jsou ale všechna, kde je obvyklé chodit bez bot i ponožek, například sprchy ve sportovních centrech nebo ve školách. Jedinou prevencí je nosit v těchto místech obuv a posilovat imunitu, která je do určité míry schopna i s těmito viry zatočit.

Jak na bradavice? Babské rady s česnekem

Zpočátku mohou být bradavice nenápadné a snadno přehlédnutelné. Protože téměř nebolí, mají lidé tendenci jejich léčbu odkládat na neurčito. Přitom právě v této počáteční fázi je nejsnadnější se jich zbavit. Naše babičky spoléhaly na potírání bradavice šťávou z vlaštovičníku většího, případně si vyrobily domácí mast. Pozor, neužívat vnitřně, je jedovatý. Další babskou radou jsou obklady z česneku či cibule, které rozříznete a přiložíte na bradavici. Nenechávejte je na kůži však celou noc, jinak může dojít k rozleptání kůže. Bradavice se po této terapii sama vyloupne.

Jak na bradavice? Zmrazte je

Moderní domácí léčba zahrnuje i pravidelné potírání čistě postiženého místa přípravky s kyselinou salicylovou nebo zmrazování tekutým dusíkem. Bradavice tak postupně odumírá až sama odpadne nebo tomu pomůžeme vydloubnutím či odstřihnutím. Zmrazování může být trochu bolestivé, je ale rychlé a efektivní. Někdo doporučuje se na bradavice i mračit.

Odstranění bradavic: Nastupuje lékař

Skvělé vlastnosti vlaštovičníku a lékárenských přípravků si ale zpravidla neporadí s bradavicí, která už se rozrostla do řádných rozměrů a při chůzi působí bolest. Někdy se bradavic na jednom místě může vyskytovat i víc a vytvořit jakési zvětšující se souostroví. Zde je potom nezbytné navštívit kožního lékaře, který provede malý chirurgický zákrok. Při něm se napadené místo lokálně umrtví a bradavice se vyřízne. Následné hojení je delší a vyžaduje ještě několik dní nedošlapovat na nohu. Doporučuje se také dezinfekce obuvi a nošení ponožek z přírodního materiálu.

Bradavice na chodidle není jediná

Dalšími druhy bradavic jsou pravé bradavice vyskytující se nejčastěji na rukou. Vypadají jako malé či větší hrbolky. Pokud se do nich omylem nerýpnete, nebolí. Jejich původ a vznik nesouvisí s papilomaviry. Další běžný typ bývají ploché několikamilimetrové bradavice objevující se u dětí a mladých lidí nejčastěji na spáncích, bradě a tvářích. Jiné najdete v ústních koutcích nebo jinde na obličeji a krku. Posledním nejznámějším druhem jsou genitální bradavice, kondylomata. V tuzemsku se řadí mezi nejrozšířenější pohlavně přenosné choroby.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1