Bolavé oči. Co s tím?

Bolavé oči. Co s tím?

Napadlo vás někdy, že naše oči jsou přímo extrémně namáhané, protože je během dne zatěžujeme prakticky v každém okamžiku? A kdyby jen to. Připočtěte ještě prach, vítr, smog, klimatizaci, práci na počítači a stres, případně cigaretový kouř a polední promenádu po ulici, kdy to nejvíc praží, bez slunečních brýlí, a musí vám být jasné, že z toho nic dobrého nekouká. V lepším případě kruhy pod očima či zarudlé bělmo, v tom horším zánět spojivek...

Jak na bolest očí i kruhy pod očima

Ranní pohled do zrcadla nemusí být vždycky příjemný. Zvlášť v případě, když se pod očima objeví tmavé kruhy, které nám na kráse vůbec nepřidají. Nejenže nás dělají starší, ale navíc vypadáme nezdravě a unaveně. Kruhy pod očima vznikají tehdy, pokud z nějakého důvodu dojde k omezení průtoku krve danou oblastí, což se navenek může projevit tmavší kůží. Svůj díl viny má i nedostatek spánku, časté opalování či návštěva solárií, příliš málo tekutin a nevhodná strava chudá na vitaminy a minerály (hlavně železo). Další příčinou může být stres, každodenní vysedávání před monitorem či pobyt v zakouřeném prostředí.

Tyto faktory lze někdy změnit pomalu, pokud vůbec. Existují však možnosti doplnit potřebné látky buď přirozenou cestou nebo z potravinových doplňků, které potřebné podpůrné látky již v požadované míře obsahují. Látkami vhodnými pro péči o oči jsou: želeno (pomáhá přivádět okysličenou krev), vitamin E (který chrání buňky před oxidačním stresem), vitamin A (přispívá k udržování normálního stavu zraku), zinek (pomáhá udržovat normální stav zraku, borůvka (podporuje jasné vidění, řádné prokrvení oka i funkci sítnice) či květ měsíčku (chrání sítnici před oxidačním stresem a poskytuje oku vlastní látku letein) a šalvěj lékařská.

Pomůže kostka ledu, heřmánek i salátovka

Někdy se však kruhům pod očima nevyhnete. V tom případě zkuste pár osvědčených domácích triků. Vytáhněte z mrazáku kostku ledu, přiložte ji na postiženou oblast a jemně masírujte (pokud by vás to příliš studilo, zabalte led do kapesníčku). Výborně poslouží i polévková lžíce, kterou dáte na pár minut zchladit do lednice. Potom s ní přikryjte celé oko a chvilku vydržte. Nebo napusťte umyvadlo studenou vodou, ponořte do ní obličej a chvíli intenzivně mrkejte. Skvěle zabírá také vychlazený sáček s heřmánkovým čajem nebo kolečka salátové okurky. Pokud se s kruhy pod očima probouzíte hodně často, zařaďte večerní preventivní masáž. Na oblast kolem očí naneste malé množství kvalitního očního krému či oleje (vynikající je růžový, mandlový nebo arganový) a bříšky ukazováčku a prostředníčku asi minutu zlehka poklepávejte na pokožku.

Při práci na počítači nezapomínejte mrkat

Podrážděné oči, pálení a řezání, nepříjemný pocit, jako by vám pod víčka někdo nasypal písek. To jsou typické příznaky syndromu suchého oka, kterým dnes trpí spousta lidí. Na vině je opět hlavně klimatizace a mnohahodinová práce na počítači, kdy většina z nás zírá do monitoru tak hypnotizovaně, že zapomíná mrkat. Z očí se pak vypařuje slzný film, který je chrání před vysycháním. Pocit suchých očí může být způsoben i nedostatkem tekutin a vedlejším účinkem některých léků (např. antidepresiva, sedativa, hormonální antikoncepce). Účinným a praktickým řešením jsou zvlhčující oční kapky. Z toho problému se může někdy vyklubat i zánět spojivek, kdy se k uvedeným potížím přidá zvýšené slzení a bolest, oteklé víčko, světloplachost, nepříjemné svědění nebo hnisavý výtok. V takovém případě se už nevyplácí spoléhat na samoléčbu. Lepší je vyrazit rovno do ordinace.

Trénujte střídavý pohled a oční gymnastiku

Abyste se vyhnuli těmto nepříjemným problémům, dopřejte svým očím několikrát za den aspoň malý relax, který je osvěží a zbaví únavy. Můžete například trénovat tzv. střídavý pohled – na dvě, tři vteřiny se podívejte na nějaký předmět na svém stole a potom se zadívejte oknem do dáli. Je to zcela nenápadný, ale velmi účinný cvik, který byste měli provádějte aspoň dvě minuty. Ráno a večer můžete také zařadit oční gymnastiku, která funguje jako přirozená masáž a při pravidelném cvičení zlepšuje látkovou výměnu v očích a pozitivně ovlivňuje zrak. Je to velmi snadné: rychle zamrkáte, kouknete se nahoru a dolů, doleva a doprava, ve směru úhlopříčky, zakroužíte očima na obě strany a nakonec znovu rychle zamrkáte. Každý druh pohybu zopakujete 10krát a mezi jednotlivými cviky si dáte vždy malou pauzu a oči na 10 vteřin zavřete.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1