Biohacking: Buďte nejlepší verzí sebe sama

Biohacking: Buďte nejlepší verzí sebe sama

Efektivnější fungování organismu, lepší zdraví a dlouhověkost. To jsou hlavní cíle, kterých chce dosáhnout metoda zvaná biohacking. Nelekejte se cizího výrazu, inspiroval se v počítačovém světě. Jde v podstatě o vědomou transformaci, kompletní změnu životního stylu. V čem spočívá?

Slovo hacker označuje člověka, který má detailní znalosti počítačového systému a dokáže jej nejen výborně používat, ale také si jej upravit podle svých potřeb. No a biohacker je pak ten, kdo se vyzná v biologii svého těla a prostřednictvím experimentů hledá cesty, jak vylepšit jeho fungování.

Zdravý selský rozum

Snad mi to propagátoři biohackingu odpustí, ale napadá mne jednoduché přirovnání. Tahle metoda prostě využívá zdravý selský rozum, který velí dělat ověřené věci, prospívající psychickému a fyzickému zdraví. A k tomu si přibírá moderní technologie, s jejichž pomocí je úprava životního stylu snazší a které poskytují i dobrou zpětnou vazbu o tom, jak se náš zdravotní stav zlepšuje.

Hackněte svou biologii

„Biohacking není název pro konkrétní metody a techniky. Jde o způsob jejich využívání. Biohackeři při používání všech metod vycházejí ze znalostí lidské biologie a výsledky si ověřují testy a měřením,“ vysvětluje kouč a biohacker David Kaufman z programu Lifestyle Movement, který pomáhá lidem s úpravou životního stylu. Současně zdůrazňuje, že aby tělo dobře fungovalo, potřebuje nejen stimulaci, ale i regeneraci.

Bez odpočinku to nejde

Odpočinek a spánek mají v biohackingu zcela zásadní roli. Věda jasně říká, že při spánku probíhají v těle procesy, které jsou nezbytné pro naše optimální fungování. Spánek má řadu aspektů a nejde jen o jeho délku. Důležitá je doba usínání, počet probuzení nebo délka fáze REM. „Pro monitorování jednotlivých hodnot je skvělý třeba prsten se sensory, který data odesílá do smartphonu. Doporučuji také ráno co nejdříve po probuzení strávit 10-15 minut venku. I když je zamračeno, působením přirozeného denního světla se tělo hned naladí na cyklus střídání dne a noci. Večer zase pomáhá lampa s červeným světlem stimulující produkci spánkového hormonu melatoninu,“ vysvětluje některé z technologií David Kaufman.

Začátek od jednoduchých věcí

Biohacking ale nemusí být vždy něco high-tech. Cvičení je biohacking, výživa je biohacking. Patří sem i meditace, která prokazatelně způsobuje přínosné změny v mozkové aktivitě. „Nejlepší investicí do lepšího já je, když se učím pro biohacking používat věci dostupné v každodenním životě,“ uzavírá David Kaufman s tím, že pro toho, kdo s biohackingem začíná, je dobré vyhledat kouče, který poskytuje individuální konzultace.

Staň se sám biohackerem!

I když se může záliba v biohackingu pořádně prodražit pořizováním různých technologií, existují také způsoby, jak začít v podstatě s nulovými náklady. Zde je několik možností, které můžete vyzkoušet hned. Důležité je dávkovat vše postupně a důkladně vnímat efekt, než přidáte na intenzitě.

Večerní režim na mobilu

Novější smartphony dokáží automaticky změnit barevnost displeje po západu slunce. Zkuste si tuto funkci zapnout. Teplejší barvy displeje ve večerních hodinách omezují příjem modrého světla, které u nás způsobuje omezení produkce spánkového hormonu melatoninu, a tím zhoršuje usínání.

Půst

Půst je každá pauza mezi jednotlivými jídly. Pokud tedy jeden den v týdnu budete pouze obědvat, znamená to, že se postíte celé dopoledne, odpoledne a večer! Když vás přepadne hlad, vypijte sklenici vody. V čase, kdy tělo nemusí zpracovávat jídlo, má energii na další důležité metabolické procesy a regeneraci.

Otužování

Pod módním pojmem chladová terapie se skrývá obyčejné otužování. Nemusíte hned platit stovky korun za kryokomoru (kde je teplota až minus 160 stupňů celsia) ani se nořit do řeky v zimě. Stačí na konci sprchování pomalu snižovat teplotu vody až na tu nejstudenější, jakou zvládnete na několik vteřin. Pomůžete tak tělu s lepší adaptací na náhlé změny teplot.

Bílý šum

Nebo také bílý hluk. Tyto zvláštně znějící překlady anglického výrazu „white noise“ označují hluk kombinující všechny frekvence zvuku slyšitelné lidským sluchem. Blokuje ostatní zvuky okolí a po několika minutách jej přestáváme vnímat. Zkuste třeba nahrávky deště, větru nebo praskání ohně v krbu ve sluchátkách, když se potřebujete soustředit v kanceláři plné klábosení.

Delší výdech

Poměr délky nádechu a výdechu působí na náš nervový systém. Nádech je spojený s aktivitou a díky rychlému tempu dne pak může být dominantní i večer a ztěžovat nám usínání. Před spaním si tedy vydechněte. Spočítejte si přibližně, kolik vteřin trvá váš přirozený nádech, a výdech pak vědomě protáhněte na dvojnásobek délky nádechu.   

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1