Bikram yoga a její tajemství

Bikram yoga a její tajemství

7 min. čtení Beáta Postlová
Bikram Yoga je jednou z nejznámějších forem jógy, která vychází z tradiční Hatha Jógy a kombinuje cvičení, dechové techniky a meditaci. Tuto formu jógy založil Bikram Choudhury.

Bikram Yoga je specifický druh jógy, který se vyznačuje 26 pozicemi a dvěma dýchacími cviky, prováděnými v tělocvičně s vysokou teplotou. Tyto pozice a cviky jsou stále stejné a provádějí se v daném pořadí v každé hodině Bikram jógy.

Cílem tohoto druhu jógy je posílit tělo, uvolnit svaly a vylepšit flexibilitu. Vysoká teplota (asi 40°C) a vlhkost v místnosti pomáhají roztáhnout svaly a umožňují hlubší protažení. Bikram jóga také slouží jako vynikající forma kardiovaskulárního cvičení a může pomoci při léčbě bolesti zad, migrén, chronické únavy a mnoha dalších zdravotních problémů.

Bikram jóga byla vytvořena indickým jogínem Bikram Choudhurou v roce 1970 a od té doby se stal populární po celém světě. Kromě 26 pozic a dvou dýchacích cviků zahrnuje hodina Bikram jógy také přednášku, která poskytuje rady a motivaci pro cvičení.

Je důležité si uvědomit, že Bikram jóga není vhodná pro každého, zejména pro ty, kteří trpí vysokým krevním tlakem nebo jinými zdravotními problémy. Před zahájením tohoto druhu jógy byste se měli poradit se svým lékařem.

V závěru lze říci, že Bikram jóga je účinný způsob, jak posílit tělo, zlepšit zdraví a zvýšit duševní pohodu. Vysoká teplota a pečlivě vybraný seznam pozic a dýchacích cviků z něj činí unikátní a efektivní formu jógy.

Příklady pozic 

Pranamasana, také známá jako Vítání Slunce, je úvodní pozice v Bikram józe. Tato pozice se provádí ve stoje, a to následovně:

  1. Postavte se rovně s nohama u sebe.
  2. Ruce vytáhněte nahoru, spojte dlaně a přesuňte je před hrudník.
  3. Zavřete oči a zaměřte se na své dýchání.
  4. Pomalu a hluboce dýchejte, uvolněte se a připravte se na další pozice.

Tato pozice má za cíl rozhýbat tělo, uvolnit mysl a připravit se na další pozice v sérii. Pranamasana je také účinná při redukci stresu a napětí, a pomáhá udržet pozornost soustředěnou na přítomný okamžik.

 

Sasangasana, také známá jako pozice králíka, je pozice v Bikram Józe, která se provádí v sedě. Tato pozice se provádí následovně:

  1. Klekněte si na podložku.
  2. Bradu sklopte k hrudi.
  3. Pomalu obratel po obratli jděte hlavou ke kolenům.
  4. Zvedejte pánevní oblast do výše, do které Vám je to příjemné.
  5. Ruce necháme podél nohou a dlaněmi se chytneme za paty.
  6. Záda jsou zakulacená.
  7. V této pozici chvíli setrvejte a soustřeďte se na protažení zad a dýchání.

Tato pozice má za cíl protáhnout zádové svaly, rozvinout flexibilitu a uvolnit napětí v oblasti trapéz, krku a ramenech. Díky tomu, že cvičení probíhá v sedu, může být vhodné pro ty, kteří mají potíže s pohybem na všech čtyřech.

 

Dandayamana-Dhanurasana, také známá jako Stanoucí Luk, je pozice v Bikram Józe, která se provádí ve stoje. Tato pozice se provádí následovně:

  1. Postavte se rovně s nohama u sebe.
  2. Pokrčíte pravou nohu a za zády ji za kotník chytíte pravou rukou
  3. Sklápějte se pomalu dopředu, pravá ruka drží nohu a levá směřuje dopředu.
  4. Pravou nohu začnete protahovat směrem vzhůru.
  5. Díváte se před sebe za levou rukou.
  6. Pokud Vám to stabilita dovolí, zavřete oči a soustřeďte se na své dýchání.

Tato pozice má za cíl posílit a protáhnout zádové svaly, stehna, hýždě a břicho. Dandayamana Dhanurasana také pomáhá rozvinout rovnováhu, koordinaci a sílu v celém těle. Tyto výhody mohou pomoci cvičícím zlepšit své fyzické schopnosti a zvýšit svou kondici.

Bikram Choudhury

Bikram Choudhury je indický jogín a zakladatel Bikram jógy. Narodil se v roce 1946 a od svých šesti let se začal věnovat jogovým praktikám. Později získal titul mistra jógy v Indii a stal se jedním z nejuznávanějších jogínů své doby.

V roce 1970 přišel do Spojených států a začal učit svůj specifický druh jógy, nyní známý jako Bikram jóga. Ta se rychle stala populární po celém světě a Bikram Choudhury se stal známým jako "jogínský král".

Vytvořil Bikram Yoga College of India, aby učil své žáky jógy a rozšířil své metody po celém světě. Kromě toho napsal několik knih o józe a stále vede workshopy a semináře po celém světě.

"Jógínský král" však také čelí řadě obvinění ze sexuálního obtěžování a zneužití moci. Tyto obvinění zahrnují tvrzení, že se dopustil nevhodných sexuálních aktivit s žáky a zaměstnanci a že využil svou pozici vlivu ke svému prospěchu. Bikram Choudhury odmítl tyto obvinění a tvrdí, že jsou smyšlené. Tyto případy stále probíhají v soudních síních.

Bikram Choudhury je stále aktivním učitelem jógy a pokračuje ve vedení workshopů a seminářů po celém světě. Navzdory obviněním a kontroverzním stále přitahuje mnoho nových žáků a učitelů, kteří se chtějí naučit jeho metodu jógy.

V poslední době se však také objevují nové formy jógy, které se snaží odlišit od Bikram jógy a zaměřují se na více komunitní přístup a poskytování většího prostoru pro individuální rozvoj. Stále však přetrvává popularita Bikram jógy a mnoho lidí stále věří v její pozitivní účinky na tělo a mysl.

V závěru lze říci, že Bikram Choudhury je kontroverzní postavou, která se zapsala do historie jógy a zanechala významný odkaz v tomto odvětví. Jeho metoda Bikram jógy stále přitahuje mnoho lidí po celém světě a bude mít vliv na budoucí generace jogínů a milovníků jógy.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1