Jak na domácí bělení zubů

Jak na domácí bělení zubů

Zdravé zuby jsou v dnešní době nejen znakem správné životosprávy, ale i celkovou vizitkou. S krásným úsměvem můžeme docílit i lepších výsledků jak v osobním, tak i v profesním životě. Jak ale dosáhnout bílých zubů, aniž byste museli vydávat tisícové částky za profi bělení? Zkuste mezi vaši dentální rutinu zařadit některý z následujících tipů!

Co ovlivňuje bělost našich zubů?

Podmínkou zdravých zubů je správná zubní hygiena. Důležité také je nevynechávat pravidelné zubní prohlídky, které je vhodné doplnit o zubní hygienu. Pro zachování zdraví a pevnosti chrupu je nezbytná pestrá strava s dostatečným množstvím minerálů a vitamínů. Zbarvení zubní skloviny pak může probíhat povrchově nebo uvnitř zubu. Pigment povrchový lze logicky odstranit snáz. Barvu zubní skloviny na jedné straně ovlivňuje naše životospráva a na druhou stranu je do jisté míry dána geneticky. Zvýšenou pigmentaci způsobuje například časté pití kávy, čaje, ochucených nápojů a kouření. Do jaké míry je možné zuby zesvětlit, určuje též jejich celkový stav a věk.

 

Na co si dát před samotným bělením pozor?

V praxi se setkáváme s širokou nabídkou bělících sad na doma, které stojí zlomek ceny bělících procedur u lékaře. Ať už se však jedná o chemické nebo přírodní bělení, je nutné jej vždy nejprve konzultovat se zubním lékařem. Většinu zesvětlujících postupů bychom totiž na zuby neměli aplikovat více než 2x za měsíc. Nadužívání zesvětlujících přípravků může zvýšit citlivost zubů a nenávratně poškodit sklovinu, což způsobuje ještě rychlejší pigmentaci zubu a celoživotní následky v jeho stavbě. Po jakémkoli bělícím postupu je také nezbytné zuby důkladně vyčistit kartáčkem a pastou a ústa vypláchnout ústní vodou.

 

Bělejší chrup za pomoci přírodních prostředků!

Aktivní uhlí – aktivní uhlí se v dnešní době vyskytuje i v mnohých bělících zubních pastách. Molekuly uhlíku jsou dostatečně velké a dokáží na sebe navázat pigment. Ústní dutinu také zbaví toxinů. Koupit jej můžeme ve formě prášku, který aplikujeme na zuby navlhčeným kartáčkem.

Šalvěj lékařská – může sloužit nejen k bělení, ale díky svým protizánětlivým účinkům má pozitivní vliv i na krvácivé dásně. Listy šalvěje třeme přímo o zuby nebo je usušíme, rozdrtíme a smícháme se zubní pastou.

Papája a ananas – enzymy obsažené v tomto ovoci odstraňují zubní plak a obnovují přirozenou bělost zubů.

Jahody – v jahodách je účinnou látkou kyselina citrónová a kyselina jablečná. Ty mají bělící účinek a posilují též zubní sklovinu. Z jahod utřeme pastu a necháme 5 minut působit.

Citrusové či banánové slupky – zde je bělícím aktérem opět kyselina citronová. Zuby přímo potíráme čerstvými slupkami ovoce po dobu dvou minut.

Vyplachování olejem – především kokosový olej působí antibakteriálně a může zuby zbavit přebytečného plaku. Ústa vyplachujeme olejem přibližně 15 minut.

S rozlišnými názory se setkáváme u jedlé sody, peroxidu vodíku či jablečného octu, ty doporučujeme raději vynechat. Jejich složení může mít nadměrně abrazivní účinky a zubní lékaři se k jejich neprofesionálnímu použití často vyjadřují velmi negativně.

 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1