Baňkování uleví od bolestí svalů i nachlazení

Baňkování uleví od bolestí svalů i nachlazení

Už jste to někdy zkusili? Tato speciální vakuová masáž slouží občas jako doplněk klasických sportovních a rekondičních masáží, při níž dochází nejen k regulaci krevního a lymfatického oběhu, ale také k příznivému ovlivnění toku naší životodárné energie (čchi) nebo rychlejšímu vylučování škodlivin. Proto bývá vhodnou kombinací ostatních masáží.

Baňkování, jak už samotný název napovídá, se provádí pomocí skleněných, silikonových či plastových baněk o různých rozměrech, v nichž se vytváří podtlak a které se přikládají na určitá místa na těle, nebo se používají přímo k masáži (masér vám jimi přejíždí například po zádech).

Zprávy našich vnitřních orgánů

Baňkování využívá princip tzv. Headových reflexních zón. Jejich objevitelem se stal v roce 1890 anglický neurolog Henry Head, který jako první lékař dokázal, že nerovnováha vnitřních orgánů se projevuje na povrchu těla, což v praxi umožňují nervová spojení mezi míchou a pokožkou (Head následně vyčlenil konkrétní, přesně ohraničené oblasti, označované jako dermatomy). Je to vlastně geniálně zařízené – vnitřní orgány totiž nemají dostatek receptorů bolesti, jež by daly pokyn našemu mozku, který by nás upozornil na to, že v těle máme nějaký problém. Signály o stavu vnitřních orgánů jsou proto vysílány do oněch reflexních míst v naší pokožce, která se pak stávají citlivými na dotek. To je i důvod, proč si najednou nahmatáme bolestivé místo třeba na pravé lopatce, přestože jsme se do ní nikde nepraštili. V takovém případě nám tělo posílá zprávu: pozor na oslabené ledviny nebo močový měchýř. Při „záhadných“ bolestech kostrče se zase může jednat o známku špatné činnosti tlustého střeva atd.

Baňkování jako podpora samoozdravných schopností

Hlavním cílem baňkování, podobně jako u jiných alternativních přístupů, je posílení samoozdravných schopností našeho organismu, který si umí poradit prakticky téměř se vším, pokud mu k tomu poskytneme odpovídající podmínky. Tím zároveň dochází k rychlejší regeneraci a zvyšuje se celková výkonnost, což je velmi vítaný jev nejen u chronických, ale také akutních onemocnění. Baňkování pomáhá při kloubních a svalových problémech, při bolestech zad a páteře, při dlouhotrvající únavě, zánětech a poúrazových stavech, podporuje činnost imunitního systému (tím pádem i odolnost vůči infekčním nemocem, jako je kašel, nachlazení či různé virózy) a je prospěšné také v případě vysokého tlaku nebo plicních nemocí (včetně chronické bronchitidy).

Aplikace baněk může způsobit podlitiny v podobě kruhových otisků na kůži, které by však měly nejpozději do týdne zmizet. Při masáži byste však nikdy neměli cítit bolest, pouze tlak. Po skončení procedury se může nakrátko dostavit lehká závrať související s poklesem krevního tlaku (zejména u starších lidí), případně mírná nevolnost, která ovšem rychle odezní.

Baňkování a jeho kontraindikace

  • věk, neprovádí se u dětí do 4 let
  • krvácející stavy (např. hemofilie, leukémie apod.)
  • poškození kůže (poranění, popáleniny, infekce, ekzémy aj.)
  • těhotenství
  • křečové žíly
  • silné otoky
  • srdeční onemocnění, stavy po infarktu
  • tuberkulóza
  • vážná jaterní onemocnění

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1