6 životních období, kdy myslet na štítnou žlázu

6 životních období, kdy myslet na štítnou žlázu

Bez hormonů, které produkuje štítná žláza, se nikdo neobejde. Ovlivňují totiž všechny tkáně a orgány lidského těla. Problém nastane, když žláza hormonů vytváří málo, ale o nic lepší není, když se zblázní a začne hormonů vytvářet moc. Proto je dobré mít štítnou žlázu pod kontrolou. Víte, kdy na ni myslet obzvlášť?

1.   Před narozením

Správná funkce štítné žlázy matky je klíčová pro zdravý vývoj dítěte. Aby se mozek dítěte dobře vyvíjel, musí mít maminka dostatek hormonů štítné žlázy, ale i jódu. Preventivní vyšetření štítné žlázy na počátku těhotenství u nás zatím není plošné, odborní lékaři – endokrinologové však o jeho prosazení usilují.

2.   V raném dětství

Všichni novorozenci jsou na vrozenou poruchu štítné žlázy testováni hned po narození v porodnici odběrem krve. Přísun jódu je pro ně kvůli tvorbě hormonů ovlivňujících vývoj mozku stejně důležitý i po narození. Proto se doporučuje kojícím maminkám užívat vitaminy s jódem nebo jód samotný. Špatná funkce štítné žlázy by se později mohla u dítěte odrazit v poruchách psychiky, pozornosti, soustředění, nebo přizpůsobivosti.

3.   V pubertě

Pokud puberta nenastoupí v obvyklém období mezi 12. a 15. rokem, například když se u dívek nedostaví menstruace, není něco v pořádku. Může to být jeden z příznaků onemocnění štítné žlázy, a je proto dobré vypravit se na konzultaci s praktickým lékařem. Poruchu štítné žlázy lze diagnostikovat jednoduchým krevním testem, stanovujícím hladinu hormonu TSH, což je hormon podvěsku mozkového, který stimuluje štítnou žlázu.

4.   Při prvním těhotenství

Neléčená snížená funkce (hypotyreóza) nebo zvýšená funkce (hypertyreóza) štítné žlázy může u nastávající maminky způsobit závažné komplikace těhotenství, poruchy vývoje plodu a také potrat nebo předčasný porod. Ovšem to vše v případě, že žena vůbec otěhotní, což není při těchto poruchách běžné. Snížená činnost štítné žlázy bývá totiž častou příčinou neplodnosti, protože může bránit ovulaci nebo vést k poruše menstruace.

5.   V menopauze

Toto období je obzvlášť záludné, jelikož se příznaky menopauzy často překrývají s příznaky poruch funkce štítné žlázy. A tak se na ni dostatečně nemyslí. Přitom únava, depresivní nálady a přibírání na váze mohou souviset s onemocněním štítné žlázy. Včasnou diagnostikou a následnou vhodnou léčbou se jich lze snadno zbavit.

6.   V důchodu

S přibývajícím věkem přibývají také různé nemoci, díky nimž se příznaky poruchy štítné žlázy snadno přehlédnou, nebo se zkrátka svedou na stárnutí. I v seniorském věku je ale léčba důležitá, protože souvisí s celkovým zdravotním stavem a kvalitou života. Při neléčení mohou nastat kritické, až život ohrožující stavy.

Co byste měli vědět o štítné žláze

Její hormony se podílejí na vývoji centrálního nervového systému, ovlivňují energetický metabolismus v těle, působí na srdečně cévní systém, kdy zvyšují tepovou frekvenci, dráždivost srdečního svalu a jeho spotřebu kyslíku. Působí také na dechové centrum, ovlivňují činnost svalstva, tvorbu červených krvinek, metabolismus kostí i funkci dalších žláz s vnitřní sekrecí.

Hlídat štítnou žlázu by si měly především ženy. Ty totiž onemocní osm až desetkrát častěji než muži. Snížená činnost štítné žlázy se nejčastěji diagnostikuje u žen ve věku 40 až 50 let.

Pro štítnou žlázu a tvorbu jejích hormonů je nezbytný dostatečný přísun jódu, nejlépe stravou ve formě ryb (zde se vyskytují i blahodárné Omega 3 mastné kyseliny) a mléčných výrobků.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1