3 důvody, proč nechodit do solária

3 důvody, proč nechodit do solária

5 min. čtení Lucie Jankovská
Slunečných dnů je čím dál tím méně, léto se pomalu chýlí ke konci a společně s ním i chvíle, kdy máme příležitost se přirozeně opálit. Řada lidí se ale kůže s bronzovým nádechem nechce vzdát, a tak vyhledá pomoc. V dnešní době máme spoustu možností, ale mezi nejoblíbenější patří stále používání samoopalovacích krémů a návštěvy solária. Samoopalovací krémy sice představují dostupnější variantu, ale často za cenu vzniku nehezkých skvrn na kůži. A právě proto je návštěva solária na první pohled spolehlivější a výhodnější variantou. Co byste ale měli vědět, než se pro návštěvu solária rozhodnete?

Návštěvami solária nepředcházíte pozdějšímu spálení kůže během dovolené

Někteří lidé navštěvují solárium tzv. preventivně, s vidinou toho, že získají jakýsi základ a následně se na přirozeném slunci nespálí. Zní to sice lákavě, ale je třeba zdůraznit fakt, že jakékoliv zhnědnutí či zarudnutí kůže, ať už ze solária nebo přirozeného slunce, je projevem narušení DNA pokožky. Nic jako zdravé opálení tedy neexistuje. Pravda je navíc taková, že kůži nemůžete vytrénovat. Již zmíněný základ, který si ze solária odneste, odpovídá zhruba slunečnímu ochrannému faktoru 6. Na přímém slunci  Vám tedy vlastně vůbec nepomůže. Až se budete příště chtít důsledně připravit na dovolenou, zajděte raději do lékárny pro kvalitní opalovací krém a nikoliv do solárního studia. 

Za krátkou dobu je možné si na návštěvách solária vypěstovat závislost

Že nemůže být opalování spojeno s depresí? Ano, může a sice v případě, kdy si na něm vytvoříte závislost. Lidé, kteří trpí touto závislostí, mohou mít jakkoliv tmavou kůži a i přesto jim to nebude připadat dostatečné. Závislý člověk má neustálý strach z toho, že mu pokožka vybledne. Denní opalování pro něj proto představuje naprostou nutnost. Velký strach a obavy jsou často doprovázeny úzkostmi a již zmíněnými depresemi. Podle vědců až 20 % žen, které solária navštěvují, vykazují známky závislosti na opalování. Každá závislost s sebou nese různá rizika a v případě závislosti na opalování jich není málo. Nejen, že se pokožka při opalování vysouší a rychleji stárne, ale značně se zvyšuje i riziko vzniku kožních nádorů a dalších onemocnění. 

Časté návštěvy solária mohou způsobit zdravotní problémy

Kromě vytoužené opálené kůže si ze solária můžete odnést i poměrně vážné problémy. V lepším případě se bude z krátkodobých nepříjemností jednat o podráždění kůže, v horším případě o popáleniny. Dlouhodobě může nadměrné vystavování záření solária vést ale k horším komplikacím. V soláriu se totiž vystavujete dvěma typům UV záření - UVA záření a UVB záření. UVA záření s sebou nenese velká nebezpečí a tvoří převážnou část záření v soláriích. UVB záření kůži škodí a v soláriích je obsaženo v menší míře. Nenechte se ale zmást! Solária sice využívají nebezpečné UVB záření méně, ale celková dávka UV záření, kterou dostanete, je pro Vás i tak značně riziková.  Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny představila studii, která ukázala velmi znepokojující výsledky. Říká totiž, že pokud lidé začnou navštěvovat solárium ještě před 30. rokem života, tak se riziko vzniku kožního melanomu zvyšuje až o 75 %.

Samozřejmě, že pokud navštívíte solárium, tak to automaticky neznamená, že hned onemocníte. Existují ale skupiny lidí, u kterých je znalost rizik naprosto nezbytná a měli by se soláriím raději vyhnout úplně:

  • Lidé s velmi světlou kůží
  • Lidé, kteří se snadno spálí
  • Děti do 18 let
  • Lidé, kteří prodělali rakovinu kůže a jiná kožní onemocnění
  • Těhotné ženy
  • Lidé s velkým množstvím pih nebo pigmentových znamének

 

Zdroje:

iarc.who.int

digitalcommons.wayne.edu

skincancer.org/blog/5-myths-indoor-tanning-buste/

vitalia.cz

skincancer.org

healthpartners.com

moosova-kozni.cz

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1