Zdravé svačinky na cesty a výlety

Zdravé svačinky na cesty a výlety

Připravit si zdravou svačinu na výlet není žádná věda. Stačí se řídit jednoduchými principy, kterými jsou lehká stravitelnost, minimální podléhání zkáze a praktičnost. Svačina by vás měla zasytit a dodat energii. Vzhledem k počasí by měla vydržet co nejdéle čerstvá a měla by se pohodlně jíst. Podívejte se na tipy, co si připravit, a co nechat doma.

Největším problémem s jídlem na cesty v létě je teplo, a to i s příruční chladničkou či termotaškou. Běžný model o objemu 20 až 30 litrů udrží potraviny o 15 °C chladnější, než je okolní teplota. Na túru s ní ale nepůjdete, proto se hodí spíše na pláž nebo za určitých podmínek do auta. Například pokud budete cestovat  nízkonákladově s vlastním jídlem a nechcete trávit několik dní jen na krekrech a sušenkách. Myslete na to, že zatímco venkovní teplota může být třeba 20 stupňů, vnitřek auta se vyhřeje na víc, a tudíž stoupne i teplota uvnitř miniledničky. Dobrou variantou jsou i termotašky s chladícími vložkami, které jsou také skvělé na celý den k vodě nebo do autobusu. Chladící účinek přetrvává 8 až 12 hodin.

Toto do batohu raději nedávejte

Na jednodenní výlet ale nebudete tahat ani mini lednici ani termotašku a musíte si vystačit s tím, co si dáte do batůžku na záda. Vynechat byste měli všechno, kde je majonéza, vajíčko, paštika, šunka nebo tuňák. V první řadě se toto jídlo rychle kazí. Ono i teplota v batohu je jiná než teplota vzduchu. Navíc jde často o velmi tučné potraviny, které vás spíše utlumí. Do svačinového boxu si proto raději dejte následující dobroty.

Zdravá svačina jako náhrada oběda

Obložené pečivo - není nic snazšího. Vezmete si kvalitní celozrnné pečivo, namažete lučinou nebo žervé, přidejte oblíbenou zeleninu, plátek šunky nebo sýra a máte hotovo. Sendvič sice můžete koupit i na benzínce, ovšem zde si nemůžete být jisti, jak dlouho tam leží, navíc běžnou součástí bývají majonézové dresinky. Obložený chléb nedávejte do batohu do horní kapsy, kam na něj bude celý den svítit slunce. Dejte ho trochu níž a rozhodně i tak snězte co nejdříve.

Wrapy/tortilly - stejně jako sendviče se hodí spíše jako náhrada oběda. Můžete do nich dát cokoliv, salát, nakrájenou zeleninu, kousky pečeného masa. I zde myslete na počasí a venkovní teplotu a snězte co nejdříve.

Muffiny - spása všech. Do těsta můžete dát prakticky cokoliv podle chuti a nálady. Vajíčko, šunku, brokolici, houby, zkrátka to, co máte doma. Protože muffin obsahuje věci podléhající zkáze, jako ostatní svačiny tohoto typu, snězte ho brzo. 

Tipy na odpolední svačinu

Ovoce a zelenina - Výborný je banán. Je sladký, plný vitaminů a živin a dobře se převáží. Skvělá je i hruška nebo jablko. To ale obsahuje i enzymy podporující trávení, proto pozor, ať nemáte za chvíli zase hlad. Zelenina moc nezasytí, zato je bohatá na vodu, proto na výlet určitě patří. Praktická je okurka a paprika. Rajče se může rozmáčknout.

Cereální tyčinky - jednoduchá odpolední svačinka. Tyčinky si můžete koupit v obchodě nebo si upéct své vlastní. Stačí k tomu ovesné vločky, oříšky a sušené ovoce dle výběru a med.

Proteinové tyčinky - někdo je nemůžu pozřít, někdo na ně nedá dopustit. Pravdou je, že bílkoviny jsou velice syté, proto do svačinového boxu obzvlášť třeba na celodenní túru určitě patří. Jsou malé, lehké, nepodléhají zkáze, a i kdyby na ně v rámci výletu nepřišla řada, nic se nestane.

Oříšky a sušené ovoce - směs ořechů, mandlí a sušeného ovoce vás dokáže zasytit více, než se zdá. Můžete si koupit už nachystané směsi nebo namíchat vlastní oblíbenou kombinaci. Sáček s oříšky si dáte do kapsy a můžete uzobávat po cestě. Díky sušenému ovoci si zároveň dopřejete i pomyslnou sladkou odpolední tečku.

Recepty na zdravé svačinky na cesty

Plněná tortilla (wrap) s kuřecím masem, rýží a fazolemi

Ingredience:

  • 300 g drůbežího masa
  • 100 g bílé rýže
  • 1 plechovka červených fazolí v nálevu
  • ½ plechovky kukuřice
  • rajčatová omáčka nebo ostrý kečup
  • strouhaný čedar
  • sůl a pepř podle chuti
  • chilli
  • zakysaná smetana na zjemnění

Postup: Dejte vařit rýži dle návodu. Mezitím nakrájejte maso na kostičky, přidejte sůl, pepř a chilli a opečte na pánvi. Vmíchejte plechovku červených fazolí bez nálevu, kukuřici, rajčatovou omáčku a nastrouhaný čedar. Přidejte sůl a pepř dle preferencí. Na závěr přidejte i zakysanou smetanu. Smíchejte s rýží a směsí naplňte tortilly.

Recept na muffiny s rajčaty a mozzarellou

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 50 g ovesných vloček
  • 50 g mozzarelly
  • listový špenát
  • cherry rajčátka
  • slanina nebo šunka
  • sůl, pepř a jiné bylinky dle chuti

Postup: Sýr, zeleninu a šunku nakrájejte na menší kousky a promíchejte s ostatními surovinami. Těsto vylijte do formiček na muffiny. Pečte v rozpálené troubě na 180 °C, než povrch zezlátne.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1