Vánoce lehce a zdravě aneb Jak si užít Vánoce a nepřibrat

Vánoce lehce a zdravě aneb Jak si užít Vánoce a nepřibrat

Svátky vánoční jsou odrazem spokojenosti, pohody, lásky, klidu a míru. V jednadvacátém století se však stávají i jakýmsi obdobím obžerství, což na zdraví rozhodně nepřidá. Kilogramy rázem závratnou rychlostí stoupají a na Nový rok si dáváte předsevzetí o hubnutí. Avšak lze tomu všemu jednoduše předejít. Vsaďte letos na lehčí Vánoce. Zdravá strava může i dobře chutnat, přesvědčte se!

Jez do polosyta, pij do polopita

První věcí, kterou byste měli reflektovat, je množství konzumovaných jídel a nápojů. O Vánocích má totiž mnoho lidí pocit, že s přeplněným břichem se svátky prožívají daleko lépe. Jenže opak je pravdou. Přejedení vás zbytečně usadí doma na pohovce a s vaší hmotností to postupem času značně zamává. Obzvlášť tehdy, když budete tento trend opakovat po celé volné období. Zkuste tedy jíst poloviční porce a pít méně alkoholických nápojů. Jídlo pak proložte aktivním odpočinkem ve formě procházky. 

Lze vůbec na zdravou stravu o Vánocích pomýšlet?

Pojem „zdravá strava“ může o svátcích vánočních vyvolávat spíš úsměvné reakce. Ovšem možné je pojmout toto období mnohem střídměji, tedy pokud na to máte dostatek vůle a odhodlání. Opulentní jídelníček zkrátka a dobře přeměníte na lehčí verzi. Jak to ale provést v praxi? Zařaďte do svého stravování více čerstvého ovoce, zeleniny, oříšků (samo sebou nesolených a nepražených), semínek, celozrnného pečiva, libových mas, zakysaných mléčných výrobků a ryb (vhodný je losos, treska, mořský vlk). Pro inspiraci vám přinášíme štědrovečerní menu podle zásad zdravého stravování:

Polévka: lehký rybí vývar s kořenovou zeleninou (můžete jej připravit z jakékoliv oblíbené ryby, nepřidávejte však smetanu)

Hlavní chod: přírodní plátek z lososa nebo pstruha s odlehčeným bramborovým salátem 

Dezert: zdravá čokoládová pěna z kokosového mléka (slazená stévií)

Klasické Vánoce versus zdravé Vánoce

A na závěr pro vás máme několik tipů, jak klasické Vánoce prožít tak, aniž byste si následně dělali těžkou hlavu s přibývající hmotností:

  • Štědrovečerní večeři chystejte s důrazem na omezení nezdravých tuků. Klasický bramborový salát například připravte bez těžké a kalorické majonézy. Nahradit ji můžete nízkotučnou zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Skvělá bude i lehká zálivka připravená obdobně jako na salát vídeňský. Taktéž vynechte uzeniny. A jak připravit maso? V rámci zdravé stravy lze vsadit na přírodní kuřecí plátek či dušenou rybu. Pakliže se skutečně nemůžete bez řízků obejít, omezte smažení na minimum, dodělávejte pokrm v horkovzdušné fritéze či troubě a používejte zdravější typy tuků.
  • Jídla na další dny plánujte v dietnějším duchu. Je více méně jasné, že většina lidí se při štědrovečerní večeři rozmlsá, proto bude chuť i na další kalorické dobroty v podobě těžké české kuchyně. Na tuzemských svátečních stolech se tak nezřídka kdy objevuje pečená kachna, husa, svíčková na smetaně, koprová omáčka, rajská omáčka, ovocné knedlíky a podobně. Jestli si chcete udržet váhu, raději vymyslete odlehčené menu. 
  • Klasickým máslovým cukrovím nic nezkazíte, pokud ochutnáte jen minimum kousků za den. Lépe však uděláte, když jej zkusíte připravit z hodnotnějších surovin. Vždyť to jde i bez bílého cukru, tedy respektive tuto přísadu nahradíte cukrem přírodním. Výtečné bude třeba nepečené cukroví, do kterého přidáte sušené ovoce, vlašské oříšky, med či přírodní sladidla, ovesné vločky a podobně. 
  • S alkoholem nakládejte opatrně. Sváteční období je plné přípitků s rodinou, proto vašim játrům zřejmě příliš neprospěje. Pokuste se omezit zkonzumované denní množství na minimum. Někdy postačí jen jedna sklenka piva, vína či destilátu/den, kterou je ale vhodné prokládat čistou vodou. 
  • Nezapomeňte na zdravé snídaně. O Vánocích je velkým lákadlem hlavně po ránu vše sladké, tj. nejen cukroví, ale i bábovky, vánočky, štoly. Svůj den však můžete začít daleko hodnotněji. Nezanevřete na čerstvé ovoce, zeleninu, cereálie, vajíčka i celozrnné pečivo. Svůj denní rytmus neměňte a rozhodně snídani nevynechávejte jen proto, že na oběd vás čeká pečená kachna s knedlíkem a zelím. Předejdete tak vlčímu hladu a nesníte toho v poledne tolik. 

  • Stanovte si minimální počet kroků (alespoň 7 až 10 000), které musíte za den ujít. Pomoci vám v tom mohou chytré hodinky. Choďte každý den alespoň na krátké procházky, které pomohou se spalováním přijatých kalorií a přispějí i k dobré náladě.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1