Na rozdíl od jiného ovoce patří švestky mezi lehce dostupné a ne příliš drahé plody, které jsou k dostání na každém trhu a mnohdy vám rostou i za barákem. To však vůbec nesnižuje jejich hodnotu. Jsou plné prospěšných látek a navíc z nich můžete připravit i opravdovou delikatesu. Díky různorodé přípravě si je můžete dopřávat celý rok. Jsou skvělou zásobárnou prospěšných látek i na období zimy.
Z vitamínů najdete ve švestkách „éčko“, z minerálních látek například vápník (kosti, klouby), draslík (správná činnost srdce, snižuje krevní tlak) či hořčík (snižuje únavu, podporuje nervovou soustavu). Kromě toho jsou bohaté i na vlákninu (trávení), třísloviny a organické kyseliny. Díky kombinaci těchto vlastností jsou vhodné při problémech s ledvinami, krevním oběhem či revmatismem a dnou. Jak už věděly i naše babičky, skvělé jsou i k rozhýbání našich střev a pro jejich správné fungování. Proti zácpě jsou nejúčinnější, pokud je povaříte ve vodě. Jinak se konzumují buď čerstvé plody, popíjí se švestková šťáva či jako sušené.
Podobně jako u třešňových pecek, tak i z těch švestkových si můžete vytvořit nahřívací polštářek, který si v sobě udrží dlouho teplo. Stačí pecky očistit, osušit a zašít do bavlněného povlaku. Pak už ho jen vložíte do vyhřáté trouby nebo mikrovlnky a přiložíte na místo, které vás trápí. Například na bolestivé břicho při menstruaci.
Napadlo by vás, že švestky umí malé zázraky i s naší pletí? Přesvědčte se o tom na vlastní kůži.
Co budete potřebovat: 1 zralou švestku, lžíci medu, 1 žloutek.
Postup: Švestku rozmačkejte a pak vše řádně promíchejte. Naneste na očištěnou pleť a nechte zhruba 30 minut působit. Pak důkladně opláchněte vodou. Tato masku by vaši pleť měla krásně vyživit a rozzářit.
Švestky mají v kuchyni své nezastupitelné místo. Můžete si z nich udělat povidla, kompot, koláč, nebo si je usušit. Co ale tentokrát zkusit něco nového a neotřelého?
Suroviny:
Postup:
Jednotlivé porce kuřete omyjte, nasolte a opepřete. Pak je naskládejte do pekáčku spolu s pokrájenou cibulí. Ze zbylých ingrediencí smíchejte omáčku, do které dáte na droboučko pokrájené švestky. Kuřata touto směsí zalijte a dejte péct. V průběhu pečení podlévejte buď vodou, nebo pivem. Podávejte s bramboráčky, vařenými brambory či chlebem.