Užijte si letní dávku zdraví a uchovejte si ji na zimu!

Užijte si letní dávku zdraví a uchovejte si ji na zimu!

Léto je v plném proudu a my se konečně můžeme nechat hýčkat slunečními paprsky. Ale nejen jimi. Vychutnat léto si můžete i doslova, přes chuťové buňky. Zahrádky nám právě nabízejí své drahocenné plody, které bychom klidně mohli nazvat superpotravinami. Řeč je o bobulovitém ovoci, borůvkách, malinách, jahodách nebo třeba rybízu. Pojďme se na některé z nich podívat blíž.

Sytá barva ovoce je ukazatelem, že obsahuje hodně antioxidantů. To jsou látky, které chrání naše buňky před škodlivinami. Proto jezte ovoce všech barev, co nejvíc můžete! Zejména borůvky, maliny a ostružiny jsou nabité vitamíny a minerály. Proto by byla škoda nevyužít všech benefitů, které tyto bobuloviny nabízejí.

Borůvky na oči, jahody na pleť

Borůvky pomáhají i našim očím. Mají vliv na ostrost zraku a vidění za šera. Často tak najdete výtažek z borůvky v doplňcích stravy pro podporu zraku a očí.

Maliny jsou dobré na krevní tlak a cholesterol, snad pro svou rudou barvu. Čím jsou tmavší, tím jsou prý zdravější. Možná jsou vám nepříjemná přítomná zrníčka, ale nesnažte se jich zbavit. Právě ty jsou dobré pro trávení, fungují totiž na naše střeva jako čistící kartáč.

Ostružiny obsahují hodně vitamínu C, což lze odvodit i od jejich kyselejší chuti. Jsou skvělé na podporu imunity a oceníte je i při hubnutí. Díky nižšímu obsahu cukru mají málo kalorií.

Rybíz, a hlavně ten černý, obsahuje flavonoidy, což jsou antioxidanty. Kromě nich má hodně vitamínu A a B, a ačkoli je mezi ostatním bobulovým ovocem tak trochu otloukánkem, dejte si tu práci a zakomponujte ho do svého jídelníčku. Jeho zdravotní benefity za to stojí!

Jahody, ať už zahradní nebo lesní, miluje snad každý. Jako jiné ovoce mají hodně vitamínů, a dokonce je oceníte i při zevním použití. Pleťová maska z jahod vypíná pleť a vyživuje ji.

Protože letní ovoce je úplný poklad, načerpejte inspiraci, jak ho zpracovat. Kromě konzumace zasyrova se vyplatí mražení a zavařování, díky nimž si zachováte jeho zdravotní výhody i na zimu.

Mrazte, co se dá!

Mražené ovoce a zelenina si uchovají víc vitamínů, než ty zavařené. Hodně důležitá je i vláknina, která prospívá zažívání, a máme díky ní déle pocit sytosti. S mraženým ovocem navíc můžete v zimě doslova kouzlit – hodí se na koláče, ale i do smoothie a ovocných svačinek. Úžasné na tom je, že letní ovoce jako borůvky, maliny nebo rybíz mají maximum chuti, ale zároveň jsou levné, nebo si je na zahrádce či v lese nasbíráte zadarmo. Kupovat je v zimě čerstvé je nesmysl – kolik vitamínů má asi jahoda ze skleníku, která vyrostla v lednu? Jak ovoce a zeleninu správně zamrazit se dočtete v našem článku Úroda vrcholí. Které potraviny zamrazit? A jak na to?

Naplňte spižírnu

Kromě mraženého ovoce se zásobte i kompoty a marmeládami. Díky nim pak budete mít snídani nebo svačinku bez práce - stačí je méně osladit a přidat na ovesnou kaši nebo do tvarohu. Cukr je při zavařování ovoce nezbytný, protože funguje jako konzervant, ale nemusíte ho používat velké množství.

Pokud jste doteď zavařovali každý druh ovoce zvlášť, zkuste je kombinovat. Typická lesní směs obsahující maliny, borůvky a ostružiny, ochucená špetkou skořice, je velkou lahůdkou. A nebojte se experimentovat – zavařeniny dostane do jiné výše špetka chilli!

Máte sušičku? Nebojte se ji použít!

Sušené ovoce je v obchodě velice drahé, když uvážíte, že v sáčku najdete sotva 15 švestek. Nasušte si ho proto sami doma. Pravda, chce to nejdřív provést zkoušku sušičky, nelze dát přesný návod. Každá suší na jinou teplotu a jinak distribuuje teplo. Ovoce na sušení by mělo být stejně velké, nebo pokrájené na stejné kousky. To s peckami raději vypeckujte. Je dobré průběžně prohazovat jednotlivé rošty, aby se ovoce sušilo rovnoměrně.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1