Svačina jako důležitá součást denního jídelníčku. Nebo je to jinak?

Svačina jako důležitá součást denního jídelníčku. Nebo je to jinak?

Svačiny mají v jídelníčku své opodstatněné místo. Energii je potřeba doplňovat v průběhu celého dne. Když budete svačit, můžete se úspěšně vyhnut večerním nájezdům na lednici nebo zdánlivě nevinnému uzobávání přes den. Díky tomu můžete zhubnout pár přebytečných kil. Záleží ovšem, co je pro vás svačina a co dalšího sníte během dne.

Zažité pravidlo říká, že jíst by měl člověk 5x denně asi po 3 hodinách. Ráno se nasnídat (25 % energetického příjmu), v poledne naobědvat (30 %), večer navečeřet (25 %) a mezitím si dát dvě svačiny (po 10 %). V ideálním případě by to mohlo vypadat následovně. V 6 ráno snídaně, v 9 svačina, ve 12 oběd, ve 3 svačina a v 6 večeře. Realita mnoha lidí je ale úplně jiná. Mezi snídaní a obědem nemají tak veliký časový prostor, aby tam zakomponovali ještě svačinu. Energii, kterou nedoplnili dopoledne, protože by potom nesnědli oběd, dohánějí večer. Anebo se během dne dojídají vším možným a vůbec si to neuvědomují.

Pozor na skrytou svačinu

Taková skrytá svačina je velmi zákeřná. Jsou to přesně ta kolečka salámu a těch pár hrstí slaných oříšků z misky, co jste uzobávali odpoledne. To nebyla svačina? Byla, jen jste ji nesnědli najednou u stolu v jeden čas. Do celkového denního příjmu se to ale počítá. Toto je jeden z důvodů, proč byste měli zařadit klasickou svačinu do svého jídelníčku. Budete mít větší přehled o tom, co během dne sníte a nebudete mít tendence si toho k večeři dopřát více, protože „jste vlastně celé odpoledne nejedli“. Právě večer, kdy už je větší klid, mívají lidé tendenci nosit si k filmu pochutiny a dobroty, které uspokojí chuťové pohárky.

Menší hlad, menší nervozita

Riziko uzobávání spočívá i v tom, že ačkoliv do sebe dostanete určité množství energie a možná i živin a minerálů, můžete mít pořád hlad. Energeticky výživná pochutina neznamená automaticky i sytá. Z neustálého pocitu nedojedení můžete být nervóznější a nesoustředění. To se pochopitelně odrazí na vaší náladě, výkonu a chování. Nejlepším bojem proti tomu je pravidelnost, správné složení jídel a kultura stolování. Zdravá svačina nejen dodá energii, ale taká zajistí zachování vyrovnané hladiny krevního cukru.

Naskládejte si talířek

Pracujete u počítače? Není nic jednoduššího, než si vyskládat na talířek nebo do krabičky pár plátků vysokoprocentní šunky či kvalitního sýra, kousek celozrnného pečiva, ovoce a zeleninu. Obsahuje vlákninu, která v trávicím systému nabobtná a udrží vás sytější. Vybrat si můžete i různé typy pomazánek nebo tvaroh s ovocem a ořechy. Zkrátka, co vám chutná. Správná svačina by totiž měla obsahovat bílkoviny, komplexní sacharidy i kvalitní tuky. Nemusíte to sníst nutně naráz, pokud nejste zvyklí. Stačí průběžně ujídat a máte vystaráno. Jen si hlídejte, abyste poslední kousek nesnědli hodinu před večeří. Mohli byste mít potom tendenci večeři vynechat a riskovat, že vás přepadne hlad pozdě večer.

Svačina pro sportovce a věčné stresaře

Ruku na srdce, ne vždy máte čas, energii a náladu aranžovat si svačinu na talíř. Skvělá a výživově hodnotná svačina obzvlášť pro ty, co obvykle nesvačí, protože jsou permanentně ve stresu, jsou smoothies a kysané mléčné výrobky. Čisté bílé podmáslí, kefír, kyška nebo acidofilní mléko jsou bohaté na živiny. Množství bílkovin a sacharidů je podobné, liší se jen množstvím tuku podle toho, zda základ tvoří plnotučné nebo polotučné mléko. Kysané mléčné výrobky jsou skvělá volba i pro sportovce. Obzvlášť pokud sportují během odpoledne a řeší, co si dát lehkého, aby nemuseli čekat příliš dlouho, než jim slehne. Stačí přidat pár kousků ovoce.

U dětí je svačina nutná

Svačiny jsou nutné pro děti hned z několika důvodů. Naučí se pravidelnosti, řádu a rytmu. Teď se vstává, teď je čas na svačinu, teď na oběd. Pokud dodržíte stejné pravidlo jako u dospělých, že svačina má obsahovat všechny živiny, dáte jim do budoucna skvělý základ pro silné a pevné zdraví. Společně můžete připravovat pomazánky, nabízet jim více druhů zeleniny a uvidíte, že co nevidět si budou schopné připravit svačinu samy. Zdravou a hodnotnou. Bude to pro ně totiž norma, ve které vyrostly. Suchý rohlík a limonáda v libovolný denní čas je sice také zasytí, ale nejde o kvalitní svačinu, která jim dá pevné základy pro pochopení zásad správného jídelníčku.

Několik tipů na zdravé a výživné pomazánky najdete třeba zde:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1