Proč jíst alespoň jedno jablko denně?

Proč jíst alespoň jedno jablko denně?

O tom, že je pro naše zdraví přínosné sníst jedno jablko denně, již mluví staré známé přísloví. Prý se tak vyhneme lékařům. A jak se říká, na každém šprochu, pravdy trochu. Platí to i v tomto případě?

Jablko? Ideální lokální zdroj vitamínů

Právě jabloň je strom, který se na našich zahradách vyskytuje nejčastěji. Existuje nepřeberné množství odrůd, které se u nás pěstují. Můžete se zakousnout do Spartana, Matčina, Renety, Jonagoldu, Idaredu a mnohých dalších. Skvělé na jablkách rovněž je, že jsou cenově dostupná a k dostání (případně uchování vlastní sklizně) takřka po celý rok. Navíc v kuchyni je lze využít opravdu rozličnými způsoby. Můžete si zkusit upéct třeba koláč plný jablek.

 

Netušená zásobárna vitamínů

I když se to na první pohled nezdá, jablka pod svou slupkou skrývají hotové poklady. Jsou velmi bohatá na vlákninu, vitamíny C, K, E, B1, B2 a B6 a minerální látky: mangan, měď, draslík. To ale není vše. Najdeme v nich i polyfenoly, které mají řadu příznivých účinků na naše zdraví. Pokud ale chcete z jablek vytěžit opravdu maximum, neloupejte je. Stačí, pokud je pečlivě omyjete. A jaká pozitiva přináší jejich pravidelná konzumace?

  1. Snižují pocit hladu – Jablka navozují dojem sytosti. Je to dáno především díky vysokému obsahu vlákniny a podílu vody. I proto se doporučují při redukčních dietách.

 

  1. Prevence vzniku mnoha onemocnění – Jablka mají dobrý vliv na naši oběhovou soustavu, protože pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi a také stabilizují krevní tlak. Díky obsahu flavonoidů předcházejí vzniku mozkové mrtvice. Studie prokázaly, že konzumace jablek zmenšuje i pravděpodobnost vzniku diabetu druhého typu.

 

  1. Chrání náš mozek i kosti – Konzumace celých neloupaných jablek má vliv na vylučování vápníku z našeho těla. Výzkumy ukázaly, že látky obsažené v tomto ovoci zlepšují hustotu kostí, což ocení především ženy kvůli riziku osteoporózy. I muži přivítají fakt, že jablka pomáhají proti degeneraci mozkových funkcí, která je podmíněná věkem. Spekuluje se i o tom, že jablka hrají roli v prevenci Alzheimerovy choroby.

 

  1. Prevence rakoviny – Díky vysokému obsahu antioxidačních a protizánětlivých látek se právě jablka řadí mezi potraviny, které působí preventivně proti vzniku rakovinového bujení.

 

  1. Ochrana ledvin – Nové studie zjistily, že konzumaci jablek ocení i naše ledviny. Je to dáno především obsahem pektinu. Ten má pozitivní vliv nejen při prevenci onemocnění, ale i v případě, že se již s ledvinami léčíme.

Pozor na skladování a úpravu

Aby si jablka zachovala všechny své dobré vlastnosti a živiny, je potřeba je mít uložená v chladu, temnu a suchu. Pamatujte také na to, že tepelná úprava vás může připravit o drahocenný vitamín C (ztrácí se až 70 %). Pokud jablka kupujete, je lepší vybírat místní tuzemské plody, které nemusely absolvovat zdlouhavou cestu, než se dostaly na pulty našich obchodů. 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1