Přivítejte jahodovou sklizeň

Přivítejte jahodovou sklizeň

Právě na našich zahrádkách dozrávají první sladké plody. Jejich konzumaci ocení nejen naše zdraví, ale dobrým dezertem potěšíte i chuťové buňky.

Milované jahody

Právě tyto plody patří v našich krajích mezi jedny z nejoblíbenějších. Je to dáno hlavně díky jejich výrazně sladké chuti a také vcelku snadnému pěstování. Vyrostou vám totiž i na balkóně. Kromě toho, že jsou moc dobré, tak jahody mají více vitamínu C než například pomeranč. Navíc se hodí i při redukční dietě, protože z velké části obsahují vodu. Pomohou vám tak zahnat chuť na sladké, aniž byste hřešili. Kromě toho v nich najdeme ještě vlákninu a různé minerály, jako je například železo, mangan či draslík, antioxidanty a kyselinu listovou.

Na co všechno se hodí?

Kromě toho, že jahody díky antioxidantům omlazují naše buňky, můžeme je použít i na další časti našeho těla. Například na zuby. Díky obsahu kyseliny jablečné totiž dokážou krásně vybělit náš úsměv. Stačí je rozmačkat a smíchat s trochou prášku do pečiva či jedlé sody a pak nanést na zuby. Výborně poslouží ale i jako balzám na vlasy. Hodí se především na suché a lámavé vlasy. Zkuste zábal z rozmačkaných jahod s pár kapkami oleje. Pár minut nechte působit a pak pečlivě smyjte. Uvidíte, jak se vám kštice zase probudí k životu.

Navíc, jejich červená barva a vysoký obsah zdraví podporujících látek blahodárně působí i na tenké střevo (jehož měsícem je právě červen), které spolu se srdcem symbolizuje oheň v nás.

Přivítejte jahody v kuchyni

Asi každý z nás zná recepty na jahodové koláče, knedlíky, zmrzliny, poháry či dortíky. Letos ale popusťte trochu uzdu fantazii:

Co se týče sladkých pokrmů, skvělý nápad, třeba když vás překvapí nečekaná návštěva, je jahodový závin. Buď můžete použít mražené listové těsto a nebo udělat domácí například tvarohové. To vyválejte a posypte na másle orestovanou strouhankou, aby se měla kam vsáknout šťáva z jahod. Jako náplň použijete na kostičky nakrájené a omyté jahody, které poprášíte vanilkovým cukrem. Zaviňte, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte zhruba 30 minut. Pak už stačí jen dozdobit domácí šlehačkou a garantujeme, že vám brzy nezbyde ani kousek.

Jahody se však skvěle hodí i do slaných jídel. Možná vás až překvapí, jak osvěžující jsou v kombinaci se salátem nebo například vepřovým masem. Na léto se bude výborně hodit salát se sušenou šunkou a jahodami. Potřebovat budete směs libovolných listových salátů, například s rukolou, sušenou šunku, jahody, balsamikový ocet, sůl, pepř, olivový olej. Šunku natrháte na kousky a smícháte se salátem a ostatními ingrediencemi, včetně pokrájených jahod. Pak už jen dochutíte dle chuti a přidáte pečivo. A skvělý letní oběd je na stole. Místo šunky lze navíc použít například pečené kuře, různé druhy sýrů (výborný je kozí) či přidat ještě ořechy a med.

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1