Pravda o ketodietě: proč není vůbec zdravá?

Pravda o ketodietě: proč není vůbec zdravá?

5 min. čtení Lucie Jankovská
O ketodietě jste už jistě někdy předtím slyšeli. Zvláště v posledních letech totiž zaznamenala obrovský boom. Tento výživový styl se stal natolik populárním, že dokázal oslovit snad všechny věkové kategorie. Stejně jako řada dalších typů diet, slibuje i ketodieta rychlý a výrazný úbytek na váze bez větší námahy. Zní to skvěle, ale jak je to s ketodietou doopravdy? Stojí za zázračným hubnutím nebo potenciálními zdravotními potížemi?

Jak ketodieta funguje?

Nad tím, co ketodieta obnáší a jak vlastně funguje, začneme často přemýšlet až po tom, co se nadchneme pro slibované fantastické výsledky. Pojďme si tedy společně obecné zásady a principy fungování tohoto údajného zázraku přiblížit.

Keto dieta je založená zejména na konzumaci bílkovin, které představují kolem 15 % stravy a tuků, které by měly tvořit až 80 % celkových příjmů. Při držení ketodiety byste tedy měli jíst hlavně maso, vejce, tučné sýry, ořechy atd. Co ketodieta zakazuje úplně, jsou sacharidy, které jsou obsažené například v rýži, pečivu nebo ovoci. 

Možná Vás napadá jedna zásadní otázka a sice, jak je možné zhubnout, když převážnou část konzumované stravy, v rámci ketodiety, tvoří tuky. Funguje to následovně, při držení ketodiety se Vaše tělo dostane do stavu tzv. ketózy, což znamená, že Vaše játra začnou produkovat speciální látky zvané ketony. Ketony vznikají z tuků. Celá ketonová dieta je poté založena na tom, že tělo začne potřebnou energii vyrábět tím, že začne spalovat tyto ketony (tuky) místo cukrů. 

Proč se ketodietě vyhnout

Všude kolem nás vidíme reklamy a doporučení, která již několikrát zmíněnou ketodietu vyzdvihují až do nebe. Rychlé hubnutí, bez hladovění, bez námahy, bez jojo efektu. Tyhle a mnoho dalších podobných hesel jsou již tradičně součástí nespočtu marketingových kampaní. Výrazně méně často Vás někdo upozorní na možná zdravotní rizika s ní spojené. 

Plnohodnotné jídlo v prášku? Bohužel hloupost...

Ketodieta bývá často zmiňována v souvislosti s různými instantními pokrmy. Plnohodnotné zdravé jídlo z instantního prášku zní skvěle a v reklamách vypadá dokonce chutně. Zhubnete, nemusíte trávit spoustu času vařením a v neposlední řadě si ještě pochutnáte. To je ale velký omyl! Nejen, že jídlo z prášku moc chutné z podstaty nebude, ale hlavně takovým způsobem určitě dlouhodobě nezhubnete a pokud ano, tak častokrát za cenu zdravotních potíží. 

Tyto instantní produkty se sice tváří jako plnohodnotný zdroj bílkovin, nicméně realita je taková, že jejich složení je založeno zejména na vícesložkových proteinových přípravcích, ve kterých důležité živiny pro tělo rozhodně nenajdete. Navíc tyto přípravky vedou k podvýživě a následnému jojo efektu. 

Jojo efektu se nevyhnete

Stejně jako to platí u jiných typů diet, neobejde se ani ketodieta bez tolik obávaného jojo efektu. Takový způsob stravování není dlouhodobě udržitelný a existuje mnoho faktorů, které vás dostanou zpátky do starých kolejí a vytoužené štíhlé postavy tedy stejně nakonec nedosáhnete.  

S ketodietou jsou spojená různá zdravotní rizika a potíže

Tělo ke svému fungování potřebuje určitou dávku sacharidů a v případě, že je ze svého jídelníčku zcela vynecháte a nahradítě je z velké části tuky, nevěstí to nic dobrého. Ketodieta s sebou nese řadu zdravotních rizik, o kterých je dobré vědět ještě předtím než se pro její držení rozhodnete:

  • Slábnutí kostí - Kosti jsou slabší hlavně kvůli nedostatku potřebných vitamínů a minerálů. 
  • Nízká hladina cukru v krvi 
  • Potíže s ledvinami - V rámci ketonové diety konzumujete hlavně výrobky s vysokým obsahem tuků a potraviny živočišného původu. Velký příjem tohoto typu potravin okyseluje krev a moč, což vede ke zvýšenému obsahu vápníku v moči a společně s tím i ke vzniku ledvinových kamenů. 
  • Ketochřipka - Omezený příjem sacharidů představuje pro tělo velký šok. Často se tedy stává, že Vaše tělo začne vykazovat příznaky podobné chřipce - bolesti hlavy, únava, nevolnost atd.   

Ketodietu jsme tímto přidali do pomyslného seznamu diet, které bohužel nefungují, respektive i kdyby fungovaly, nestojí za to. Pokud skutečně toužíte po štíhlejší postavě, zkuste toho raději dosáhnout osvědčenými způsoby. Zdravým klíčem k "fit" vzhledu je více pohybu a pestrá strava, kde kalorický příjem nepřesahuje kalorický výdej. Za tu námahu se Vám ale tělo odvděčí nejen lepším vzhledem, ale i zlepšením celkového zdravotního stavu.  

Zdroje: aktin.cz, healthline.com, mojeuprimnaposledlost.cz   

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1