Poklady z přírody v letním jídelníčku

Poklady z přírody v letním jídelníčku

Vyrazte do lesů a sesbírejte všechno, co najdete! Ostatně pro naše předky to byl naprosto běžný způsob obživy. To jenom my jsme se naučili chodit pro žampiony a kanadské borůvky do supermarketu. A díky mražení a sušení můžeme svůj jídelníček obohatit o plody přírody po celý rok.

Lesní houby

Jsme národ houbařů, a naše lesy nabízejí zhruba 1000 druhů jedlých hub. Platí pravidlo, že sbíráme jen takové, které dobře známe, a kvůli riziku záměny rozeznáváme každou plodnici zvlášť. Protože se na houbách rychle množí plísně, bez milosti vyřadíme všechny, které mají byť jenom drobný bílý povlak. Na mražení se hodí v podstatě všechny houby. Důležité je ale nechat je předem projít tepelnou úpravou – mražené syrové houby jsou nebezpečné. Proto se nedoporučuje sbírat houby na podzim, v době, kdy už teploty klesají a houby by tak mohly projít mrazem.

Bylinky nejenom proti neduhům

Vlastní čajové směsi nemusí být zase taková věda. Pokud nemáte vůbec žádné zkušenosti, inspirujte se složením bylinkového čaje z obchodu. Na kašel a nachlazení skvěle funguje mateřídouška, černý bez, lípa, jitrocel a šalvěj. Pro dobrý spánek určitě vyzkoušejte velice lahodnou kombinaci, ve které je heřmánek, meduňka a levandule. A letní jídelníček nejvíc osvěží mátový čaj, ten navíc podporuje dobré trávení. Bylinky sušíme ve tmě a v horkém vzdušném prostředí. Můžete je zavěsit po malých svazcích, nebo rozprostřít na sušící síta. Na uchování jsou ideální sklenice z tmavého skla, protože světlo bylinkám bere barvu, chuť i aroma.

Už jste vyzkoušeli domácí pesto?

Letní jídelníček si ho přímo vyžaduje. Užijete ho ve studené i teplé kuchyni, a hlavně během grilování. Vynikající je i na obyčejném chlebu. Stačí rozmixovat plnou hrst bylinek, stroužek česneku, parmezán, sůl, olivový olej a oříšky dle vlastního výběru. Tradiční janovské pesto obsahuje bazalku a piniové oříšky, ale je trochu škoda držet se jediného druhu. Petrželové pesto podtrhne chuť masa, a špenátové stačí jen zamíchat do těstovin.

Letní jídelníček: Krásné i zdravé jedlé květy

Velké květy lichořeřišnice ve všech zářivých odstínech oranžové a žluté se používají na výrobu tinktury proti nachlazení. Překrásně ale ozdobí i dorty a dezerty. Co vás možná překvapí je chuť, tou se hodí spíš do salátů. Lichořeřišnice je příbuzná řeřichy, obě jsou příjemně pikantní a lehce pálí po ředkvičkách. Poupata se ve Středozemí nakládají jako kapary.

Toužíte-li spíš po modré, potom vyzkoušejte jedlé květy léčivky jménem Brutnák lékařský. Konzumovat se dají i mladé listy, ty chutnají po okurkách. Jako sluníčko kvete Měsíček lékařský, jehož květy jsou jedlé a velice chutné. Všechny rostliny s jedlými květy spojuje výhoda snadného pěstování s minimálními nároky.

Experimenty s kvašením a nakládáním

Zdravá strava obohacená o přirozené přátelské bakterie nám zlepšuje trávení. Fermentovat se dá cokoli, co nám příroda v létě nabízí. Vyzkoušejte tradiční pickles – zeleninu, která zkysá podobně jako zelí a plná prospěšných zdravých bakterií. Ze zelených nezralých ořechů připravíte domácí ořechovku, neboli likér Nocino. Ještě větší zábava, a trochu chemický pokus je výroba domácího octa. Pro začátek vyzkoušejte ten z jablečných slupek, a později experimentujte s přísadami. Proč je právě léto na tyhle pokusy ideální? Všechny procesy fermentace a kvašení potřebují teplé prostředí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1