Pečená zelenina – zdravá dobrota z trouby

Pečená zelenina – zdravá dobrota z trouby

Není nic snazšího, než vzít pár kousků libovolné zeleniny, která vám zůstala ve spíži, hodit je na pekáč a šoupnout do trouby. Zhruba za půl hodinky (a jedno, či dvě promíchání) máte skvělou a zdravou přílohu k masu, nebo teplou zeleninovou svačinku, která je v tuhle dobu mnohem vhodnější, než studené saláty, ty totiž tělo vnitřně ochlazují, což zatím nijak zvlášť nepotřebujeme. Zeleninka z pekáče vás naopak příjemně zahřeje a ještě si na ní úžasně pochutnáte. Dlužno snad jen doplnit jedno varování: pozor, je tak dobrá, až je návyková!

Není divu, zelenina při pečení na povrchu změkne, zezlátne a příjemně zesládne. Její chuť se navíc zkoncentruje a stane se doslova „sametovou“, protože se z ní vytratí syrová křupavost. Zkrátka a dobře – pošušňáníčko!

Všechny kousky promíchejte s olejem

Předtím, než zeleninu dáte na pekáč, pořádně ji očistěte, zbavte všech nejedlých částí a případně oloupejte nebo oškrábejte, bude-li třeba. Zelenina se nejlépe jí, když je pokrájená na kousky velikosti sousta. Snažte se při krájení dodržet jednu velikost, jinak se vám ty menší kousky při pečení spálí. Troubu vyhřejte na 220 stupňů (horkovzduch nepoužívejte, zbytečně by zeleninu vysušil). Použijte také dostatek oleje. Každý kousek by měl být pokrytý tenkou vrstvou tuku – právě ten totiž způsobuje, že se zelenina opeče pěkně dozlatova. Nejlepší je, když předem 1–2 lžíce oleje promícháte v misce (nebo pekáčku) s připravenými kousky.

Zeleninu osolte ještě před pečením

Dejte zelenině prostor. Každý kousek by měl mít trochu místa vedle sebe, pekáček narvaný k prasknutí (nebo zelenina v několika vrstvách) vám žádoucí výsledek nezaručí. V takovém případě by se při pečení začalo uvolňovat hodně vody a ve finále byste místo krásně opečené zeleninky vytáhli z trouby nevzhledné „bláto“. Zeleninu osolte předem – sůl se podílí na karamelizaci, která probíhá při vysokých teplotách. Nemluvě o tom, že se při pečení přirozeně spojí s ostatními chutěmi. Kdybyste ji přidali až na závěr, zbude z ní jen prázdná slaná chuť.

Bylinky a koření volte podle chuti

Klidně použijte koření a bylinky, které máte rádi. Volte prostě podle chuti – rozhodně by zde však neměl chybět pepř, kmín, římský kmín a chilli. Asi za půl hodiny je zelenina upečená (v menším množství stačí 15–20 minut). Ostatně, nechte se vést svými smysly. Jakmile se to v kuchyni nádherně rozvoní, máte hotovo. A jakou zeleninu použít? V téhle době všechny druhy zimní uskladněné zeleniny: mrkev, petržel, pastinák, celer, dýni, brambory, cibuli, česnek, pórek, tuřín, hlízový fenykl, růžičkovou kapustu. Na jaře zkuste kedlubny, chřest a ředkvičky, v létě papriky, cukety, patizony, lilek, květák nebo brokolici, na podzim řepu, zelí, kapustu či kadeřávek.

Pečený králík na zelenině

Pečená zelenina chutná báječně i jako příloha k masu.Vyzkoušejte třeba následující recept.

Potřebujete:

  • 1 mrkev,
  • 1 kořen petržele,
  • kousek celeru,
  • 600 g cibule,
  • 300 g anglické slaniny,
  • sůl, bobkový list, celý pepř, nové koření

Postup: Králíka naporcujte nůžkami na drůbež. Odstřihněte zadní stehna, přední nohy a zbytek nařežte na úhledné kousky. Každý kousek osoleného masa obalte tence nakrájenými plátky anglické slaniny. Zbytek slaniny pokrájejte do pekáče pod maso. Omytou a očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na kostky a vložte pod maso. Na zeleninu naskládejte králičí porce se slaninou a přikryjte nahrubo pokrájenou cibulí. Přidejte bobkový list, nové koření a pepř. Podlijte 200 ml vody, přikryjte alobalem nebo poklicí a dejte péct do trouby  při teplotě 180 stupňů. Asi po 40 minutách králíka obraťte, všechna zelenina tedy bude pod masem. Už nepřikrývejte. Zvyšte teplotu na 200 stupňů a dopékejte, aby maso zčervenalo. Musí být opečené z obou stran, proto ho obraťte ještě jednou. Asi po 20 minutách bude hotové. Podávejte se zeleninou a výpekem. Jako příloha se hodí brambory či bramborové šišky.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1