Nevzdávejte se příloh ani při hubnutí

Nevzdávejte se příloh ani při hubnutí

Skoro každý z nás někdy bojoval s nějakým tím kilem navíc. Většina diet zakazuje přílohy. Co si ale budeme povídat, po čase člověku začnou chybět. Čím je tedy nahradit?

Sacharidy jsou důležité

Většina příloh obsahuje právě sacharidy – brambory, rýže, těstoviny, knedlíky, pečivo. Ty jsou na jednu stranu pro náš organismus důležité a dodávají nám energii, avšak pokud se zrovna snažíte zhubnout, neměli byste to s nimi přehánět. Není potřeba se jim ale zcela vyhýbat. Záleží spíš na tom, jaký druh přílohy zvolíte a stejně důležitá je i její příprava.

Existují totiž sacharidy jednoduché a složité. Ty jednoduché, jako je například bílé pečivo, mají vysoký glykemický index, což znamená, že nás rychle zasytí, ale stejně rychle dostaneme hlad (rychle nám vyletí cukr v krvi). Sáhnout byste proto měli spíše po složitých sacharidech, které mají nižší glykemický index a energii uvolňují postupně.

Říkáte si: „To je věda...“

Ale kdepak, vybrat tu správnou, zdravou, chutnou a nízkokalorickou přílohu není tak složité. Máte totiž na výběr opravdu z velkého množství potravin:

Quinoa – Potravina, která se v poslední době těší velké oblibě. Ve skutečnosti se jedná o semena merlíku chilského. Je po uvaření chuťově neutrální, takže se hodí pro přípravu sladké/slané kaše, ale i jako základ jiných jídel. Využít ji můžete i do polévky apod. Jen je potřeba ji vždy pečlivě propláchnout horkou vodou, protože jinak je výrazně nahořklá.

Více o této pseudoobilovině můžete dočíst a inspirovat se receptem v našem článku Vařte s Dobrou kondicí: V hlavní roli dnes quinoa.

Amarant – Jedná se o zrna rostliny, která se jmenuje laskavec. Kromě toho, že je nízkokalorická, je plná výživných látek a zasloužila si díky tomu označení superpotravina. Dá se uvařit jako příloha, kaše nebo se skvěle hodí pro zdravé zahušťování omáček.

Pohanka – Měly ji rády už naše babičky. Teď se pohanka zase pomalu vrací na naše stoly. Na rozdíl od ostatních surovin má však pohanka svou výraznou a nezaměnitelnou chuť, na kterou si je třeba zvyknout. Hodí se na přípravu kaší, ale lze z ní připravit třeba i bezmasou sekanou, karbanátky či rizoto.

Batáty – Jsou často srovnávány s klasickými brambory, i když ve skutečnosti s nimi nemají příliš společného. Batáty jsou navíc i zdravější. Mají totiž nižší glykemický index, méně kalorií a více vlákniny. Existují dva druhy – sladší červené a pak žluté, které se hodí i pro přípravu placiček či zdravější formy hranolků (v troubě).

Více si o batátách přečtěte v článku Batáty nejsou jen sladké brambory. Mimo jiné zde najdete i jeden bezvadný recept na Batátové nočky se žampionovou omáčkou.

Jáhly – Neboli také proso. Možná to zní trochu jako krmení pro ptáčky, ale věřte, že jáhly jsou takovou multifunkční potravinou. Je to obilovina a je přirozeně bezlepková. Navíc nemá výraznou chuť a dá se z ní připravit nejen kaše, ale i koláče nasladko či knedlíky.

I s jáhlami jste se už v našem cyklu Vařte s Dobrou kondicí mohli setkat. Pokud vám článek unikl, najdete ho zde a s ním hned několik receptů.

Ani na brambory není třeba zcela zanevřít – Právě u brambor se ukazuje, jak moc důležitá je forma přípravy. Ideální je, pokud vaříte brambory ve slupce. Nedochází totiž k vyluhování vitamínů do vody a navíc mají nízký glykemický index. Na rozdíl třeba od hranolek.

A tím seznam nekončí

Pokud jste na nic výše popsaného nedostali chuť, není potřeba věšet hlavu. Výběr je opravdu široký. Mezi zdravé přílohy pak ještě patří například celozrnný bulgur či kuskus, polenta neboli kukuřičná krupice, červená čočka, celozrnné těstoviny... A doplnit je můžete dušenou nebo blanšírovanou zeleninou.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1