Je to docela paradox. Zelená nebo fialová hlávka vypadá v obchodě tak obyčejně, že už to obyčejněji snad ani nejde. Uvnitř se však skrývá perfektní zásobárna důležitých vitaminů a minerálů, díky kterým se zelí řadí mezi superpotraviny. Ale tím jeho výhody nekončí. Navíc je levné, vydrží dlouho čerstvé a v kuchyni s ním můžete čarovat na desítky různých způsobů. Faktem ovšem je, že nejzdravější zelíčko je kysané, které obsahuje větší množství vitaminu C, B9 (kyselina listová) a K (látka, která má důležitou úlohu při srážení krve). Během kvasného procesu se také tvoří cholin, který se podílí na metabolismu tuků a přispívá k normální funkci jater.
Ne každý ví, že naším největším imunitním orgánem jsou střeva, kde sídlí významné množství buněk imunitního systému. Na nich záleží, jestli tělo vstřebá všechny důležité živiny a odolá útoku patogenů, které na nás dorážejí ze všech stran. Správně fungující střeva jsou zkrátka nezbytnou podmínkou celkového zdraví. Stav střevní mikroflóry nepříznivě ovlivňuje celá řada věcí: konzumace alkoholu, kouření, syntetické látky obsažené v potravinách i lécích, ale také prodělané nemoci, hormonální změny, vyšší věk a v neposlední řadě stres. Některé z těchto faktorů můžeme ovlivnit více, jiné méně a další, bohužel, ani trochu. Proto není od věci podpořit svou střevní rovnováhu užíváním probiotik, což jsou živé mikroorganismy tvořící přirozenou součást vyvážené, správně fungující střevní mikroflóry. A jak tohle všechno souvisí se zelím? Jednoduše. Kysané zelí je totiž těmito „přátelskými bakteriemi“ doslova napěchováno. Na podzim a v zimě je proto víc než jindy vhodné dát si denně kompotovou misku kvašené pochoutky. Nemluvě o tom, že vás to vyjde mnohem levněji, než drahé vitaminy z lékárny.
Co potřebujete:
Jak postupovat:
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com