Které jídlo vás zahřeje?

Které jídlo vás zahřeje?

Venku je zima a sychravo a náš organismus na nízké teploty reaguje povětšinou zpomalením a únavou. Víte, jak mu pomoci? Naservírujte mu potraviny, které ho krásně zahřejí.

Jezte sezónně

I když dnes rozhodně není problém dát si i v zimě ovoce či zeleninu, které u nás rostou jen v létě, není to zcela vhodné. Supermarkety sice nabízejí jahody, exotické ovoce či saláty, ale tyto potraviny naše tělo spíše ochlazují. Proto je vždy lepší jídelníček upravit tak, aby odpovídal našemu zeměpisnému pásu a momentálnímu období.

Díky tomu se můžete vyhnout i nachlazení a respiračním onemocněním, které s příchodem podzimu vždy udeří. Pokud navíc konzumujete příliš ochlazujících potravin, budete mít problém i se spalováním tuků a hubnutím. Držte se proto nejen zásad čínské medicíny, které rozděluje potraviny na ochlazující a zahřívající, ale i zdravého rozumu.

U nás toho ale v zimě příliš neroste, takže je potřeba sáhnout do zásob. A co je nejlepší si dopřát?

Ovesné vločky, jáhly, pohanku, růžičkovou kapustu, červenou řepu, luštěniny, jablka, švestky, sušené ovoce, vejce, tučnější druhy mas a ryb, ořechy, semínka, červené víno, tuky.

Zapomínat bychom neměli ani na koření, krásně nás zahřeje skořice, hřebíček, kari, pepř či zázvor.

Co naopak nejíst?

Exotické ovoce (především citrusy), saláty, výrobky z bílé mouky, brambory a podle některých odborníku značně ochlazují i mléčné výrobky. Ty doporučují vyměnit za fermentovanou zeleninu. Rovněž zelený čaj je vhodné nahradit roibosem, čajem černým (pozor však na odvodňování) či ovocným (ideálně se špetkou skořice), neboť ochlazuje.

Jezte jako naši předci

Vodítko k tomu, které potraviny jsou vhodné a které nikoliv, je docela jednoduché. Stačí si vzpomenout, co měli na stolech naši předci, kteří neznali žádné supermarkety a nenechávali si dovážet jídlo přes půl planety. Na podzim a v zimě jedli čerpali především ze zásob. Tedy z potravin, které se daly uchovávat, jako je například červená řepakořenová zeleninadýně, ale i kysané zelí či jablka, sušené ovoce (to bylo i zdravým zdrojem cukru) a nezbytné ořechy. Stačí prostě jen zapojit fantazii a nebo se zeptat našich babiček a prababiček.

I úprava se počítá

Nejen podle čínské medicíny bychom měli na podzim a v zimě jíst co nejvíce tepelně upravených pokrmů. Takže je ideální čas na dušení, pečení či vaření v páře. Na smažení raději zapomeňte, to totiž není vhodné v žádném ročním období. Teplé jídlo vás může nastartovat hned ráno. Udělejte si například ovesnou kaši nebo kaši z jahel, rýže či quinoy. K obědu či večeři nezapomeňte na silný vývar s vařenou zeleninou, masem a například pohankou. Inspirujte se i netradičními obilovinami.

Ještě více si můžete přečíst také v našem článku „Potraviny, které zahřejí.“

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1