Kouzlo vánočních likérů

Kouzlo vánočních likérů

Ruku na srdce, co jiného naladí smysly i duši na adventní notu lépe, než opojné vůně, které se pojí právě s tímhle svátečním obdobím? Do vánoční „voňavé škatulky“ nepatří jen františek, purpura, tradiční svařák nebo závan vanilkových rohlíčků linoucí se z kuchyně, ale i tekutá slast ukrytá v lahvi, kterou si snadno vyrobíte doma na nespočet lahodných způsobů.

Ať už pro sebe, nebo pro své blízké, které můžete pod stromečkem obdarovat lahodným likérem v krásné stylové lahvi. Ozdobená pěknou mašlí a cedulkou s upřímným věnováním potěší srdce všech obdarovaných. Nemluvě o chuťových buňkách!

Hlavně, ať vydrží do Vánoc...

Obvyklou přísadou tradičních vánočních likérů je mléko nebo smetana, proto je nutné skladovat je v lednici a zkonzumovat nejpozději do dvou týdnů. Což je asi zbytečné upozornění vzhledem k tomu, že taková dobrota většinou zmizí doma ještě dřív, než si ji stačíte pořádně vychutnat. Naopak je prozíravé navařit o několik lahví víc, zvlášť jestli o svátcích čekáte návštěvy příbuzných a přátel. A ještě „malá technická“ – pěkně si ty lahve uschovejte na nějaké místečko, kde je ostatní členové rodiny nenajdou. Aby vás pak o Štědrém večeru nečekalo nepříjemné překvapení.

Půllitrová lahev je minimum

Jak už bylo řečeno, likér se může stát i vítanou pozorností pro druhé – ručně vyráběné dárky frčí. Stačí jen nakoupit skleněné lahve s patentním, korkovým nebo šroubovacím uzávěrem o objemu nejméně půl litru. Stylová placatka sice vypadá moc hezky, ale množství lahodného moku, které obsahuje, spíš jenom rozdráždí chuťové buňky. Lahve kupujte nejlépe z čirého skla, ve kterém likér dobře vynikne.

Vaječný likér

Na 1 litr potřebujete: 200 gramů pískového cukru, 5 žloutků, ½ lusku vanilky, 0,5 litru plnotučného mléka, 3 dcl vodky, třešňovice nebo oblíbeného rumu

Jak postupovat: Do hrnku nalijte 125 ml mléka, přidejte žloutky a dobře rozkvedlejte. Zbylé mléko vlijte do hrnce, přidejte cukr a vanilku, postavte na mírný oheň a za občasného míchání přiveďte k varu. Potom postupně přilévejte rozkvedlané žloutky a za stálého míchání, nebo lépe – šlehání dlouhou metličkou – přiveďte směs k bodu varu. V téhle fázi ji odstavte z ohně, hrnec postavte do nádoby se studenou vodou a míchejte tak dlouho, až směs vychladne. Do vychladlé směsi nalijte alkohol a přes sítko slijte likér do lahví.

Čokoládový likér se skořicí

Na 750 ml potřebujete: 400 ml smetany ke šlehání, 50 ml mléka, 100 gramů kvalitní tmavé čokolády (minimálně 70 % kakaa, ideálně víc), 100 gramů moučkového cukru, 2 zarovnané lžičky mleté skořice, 200 ml žitné (32 % alkoholu)

Jak postupovat: Mléko a smetanu přiveďte k varu. Přidejte čokoládu a míchejte až do rozpuštění. Potom přidejte cukr, koření a alkohol. Důkladně promíchejte a nalijte do lahví.

Tip: Místo skořice můžete použít stejné množství perníkového koření nebo rozpustné kávy, získáte tak zase trochu jinou, velmi zajímavou a osobitou chuť. Chcete vyzkoušet bílou variantu likéru? Použijte bílou čokoládu a koření nahraďte dření z jednoho vanilkového lusku.

Ledovo-kaštanový likér

Na 1 litr potřebujete: 500 ml tuzemského rumu, 250 ml smetany ke šlehání, 1 plechovku kondenzovaného mléka, 3 tyčinky Ledové kaštany, cca 40 g hořké čokolády

Jak postupovat: Smetanu ke šlehání nalijte do hrnce, nalámejte do ní kaštany a čokoládu a za stálého míchání přiveďte k varu. Potom ihned odstavte z plotny, aby se směs nezačala připalovat. Vzniklou hmotu dál míchejte, dokud nezchladne. Následně do ní přidejte kondenzované mléko, míchejte dohladka a nakonec přilijte rum. Rozlijte do lahví.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1