Když hubnout, tak s rozumem. Jaké jsou přírodní spalovače tuků?

Když hubnout, tak s rozumem. Jaké jsou přírodní spalovače tuků?

6 min. čtení Veronika Vágnerová
Spalovače tuků jsou látky, které pomáhají snižovat tělesnou váhu. Po přečtení této definice by se mohlo zdát, že stačí jíst potraviny, kde jsou přirozeně obsažené, a zmenšování zásobáren tělesného tuků půjde samo. Takto jednoduché to ovšem není. Spalovač tuků neznamená, že se vám po pravidelné konzumaci rozpustí tělesný tuk, ale že si díky němu zrychlíte metabolismus, a to je při hubnutí vítané. Abyste mohli plně využít jejich potenciál, stačí pochopit princip jejich fungování.

Metabolismus je nekonečný proces, při němž se živiny z jídla přeměňují na energii, aby mohlo tělo vykonávat všechny procesy. Existovat, dýchat, zapojovat funkce orgánů, vytvářet nové buňky a jiné. Mít rychlý metabolismus je v hubnutí určitá výhra. Pokud jste se s ním nenarodili, můžete si ho vhodným jídlem a právě přírodními spalovači tuků trochu zrychlit. Nedávejte ale spalovačům zázračnou funkci. Bez vyvážené stravy plné živin, vitaminů a minerálních látek a pravidelného pohybu vám nepomůžou ani nejúčinnější spalovače světa.

Je libo panáka čaje nebo citronu?

Mezi nejznámější a nejlépe dostupné spalovače patří zelený a černý čaj, káva, citron, ananas a některé bylinky jako ostropestřec nebo kopřiva. Je jasné, že pár kapek citronu ve vodě nedělá z drinku spalovač. Ani jeden šálek zeleného čaje s ničím nepohne. Zde je potřeba si uvařit nebo připravit silný koncentrát a postupně zvykat tělo na množství.

Pokud máte rádi citrony a vlastníte odšťavňovač, kupte si klidně dvě kila a připravte si koncentrát. Ze dvou kilogramů vytáhnete necelý litr citronové šťávy. Každé ráno na lačno si dejte jednu polévkovou lžíci a postupně přidávejte, až se dostanete na velkého panáka. U citronu je jenom nevýhoda, že po dlouhodobém užívání narušuje zubní sklovinu. Tady pomůže buď kopnout panáka přímo do krku nebo si vzít brčko.

Lehce dostupné jsou i čaje, ať už bylinkový nebo právě zelený či černý. Menší zádrhel při domácí výrobě může být v množství a praktickém využití. Kdybyste si měli dávat každý den jednoho panáka připraveného z extra silného čaje, je to stále maximálně tři deci týdně. V lednici by takový čaj vydržel, jen kdybyste do něj přidali něco na zakonzervování. Bez konzervantů to ale nepůjde, proto se vyplatí koupit si tento přírodní drink ve specializovaných prodejnách či e-shopech.

Střídejte jednotlivé spalovače

Jednotlivé spalovače byste měli střídat. Nejde o to, abyste si zpestřili výběr, ale spíš o dávkování. Pokud si například koupíte bylinkový čaj na játra, kde hlavní složkou bývá již zmíněný ostropestřec, doporučují se maximálně 2 šálky denně. Teď si představte, že si každý den dáte množství ostropestřce, které odpovídá 3 šálkům, v  1 panáku. Pro jednou by se vůbec nic nestalo, ale při trvalé a dlouhodobé konzumaci by mohlo začít tělo reagovat negativně. Mohly by se objevit zimnice, vyrážky, různé alergické reakce, zkrátka cokoliv. Přesně z toho důvodu je dobré mít v jedné lahvi vymačkaný citron, který vydrží i měsíc, v dalších lahvičkách silné bylinkové nebo zelené a černé čaje a různě to střídat.

Pozor na kombinace s léky

Některé látky přirozeně obsažené v bylinkách a čajích mohou nepříznivě ovlivňovat vstřebávání látek z doplňků stravy nebo z léků. Zejména pokud si je dáváte ve větším množství a dlouhodobě. Případně mohou některé účinky léků úplně vyrušit. I proto se vyplatí spalovače střídat a v každém případě se rovnou zeptat lékaře či lékárníka na možnosti a nežádoucí kombinace.

A kdy spalovače tuků užívat?

Spalovače je nejlepší užívat každé ráno nalačno, pokud víte, že ten den nemáte v plánu žádnou fyzickou aktivitu. Jinak stačí půl hodinky před sportem a samozřejmě nejlepší jsou spalovače v tekuté formě, protože se snáz vstřebávají. Při pohybu tělo „pálí“ energii a spalovač vám pomůže toho spálit víc. Lidé, kteří užívají syntetické spalovače, říkají, že potom při samotném pohybu více „hicují“.

Stejný pocit tepla mívají lidé i po dobrém a vydatném obědě. Ačkoliv by to totiž málokoho napadlo, i na trávení jídla tělo potřebuje hodně energie. Ze všech živin jsou nejnáročnější na trávení bílkoviny. Proto nebudete cítit moc tepla od žaludku po lehkém salátu, ale spíš po plátku masa. Pořád je ale vnímejte jako látku, které má při hubnutí podpůrný charakter.  Naše knedlo zelo vepřo je kalorická bomba se spalovačem i bez.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1