Jakým potravinám se vyhnout v těhotenství?

Jakým potravinám se vyhnout v těhotenství?

V těhotenství nás sice mnohdy honí chutě, kdy splácáme páté přes deváté, ale je potřeba mít na paměti, že vyživujeme i svého potomka. Nejen z toho důvodu je lepší se některým potravinám vyhnout.

Přemýšlet o tom, co jím

Strava těhotných žen by měla být pestrá a vyvážená, doporučuje se kvůli optimálnímu příjmu živin, vitamínů a dalších látek potřebných pro vývoj plodu užívat i doplňky stravy. Pozornost si rozhodně zaslouží kyselina listová a také zdravé omega 3 mastné kyseliny.

Asi každá žena tuší, co takový zdravý jídelníček obsahuje: ovoce, zeleninu, lehké druhy masa, ryby, sýry, zakysané výrobky apod. Jenže právě v těhotenství na nás čeká i řada nástrah. A tak jsou jídla, která bychom si jindy dali bez obav, v požehnaném stavu riziková. Alkohol necháme zcela stranou, co ale ještě patří na černou listinu?

Syrové maso

Na tatarák s topinkami raději na chvilku zapomeňte, stejně tak na sushi. Pozor si dávejte i ve chvíli, kdy si maso připravujete anebo vám ho někdo vaří (zkontrolujte, zda je opravdu dovařené, nepoužívejte stejné prkénko na syrové maso a třeba zeleninu). V syrovém či nedostatečně upraveném mase může být obsaženo několik škodlivých bakterií (kampylobakterie, E.coli, listerie, salmonela, toxoplazmóza).

Ryby ano, ale jen některé

U syrových ryb je to jasné, ale přehánět by to těhotné ženy neměly ani s rybami, u kterých se předpokládá vysoký obsah rtuti. Jsou to především žralok, mečoun, makrela. Sáhněte raději po tuňákovi, pstruhovi, lososu či tresce.

Syrová vejce

Při jejich konzumaci hrozí především salmonela. Myslete však na to, že syrová vejce mohou být i tam, kde nejsou na první pohled vidět: majonézy, tatarské omáčky, holandská omáčka, zmrzliny, jídla se ztracenými vejci apod.

Sýry, které neprošly pasterizací a plísňové sýry

Jedná se především o plísňové sýry – niva, hermelín, camembert, brie apod., jejichž plíseň je sice ušlechtilá, ale mohou obsahovat i jiné, škodlivé plísně. Vyvarujte se také mléčných výrobků přímo od farmáře (čerstvé mléko, kozí a ovčí sýry), které nejsou ošetřeny pasterizací (krátkým zahřátím na vyšší teplotu). Mohou tak být zdrojem nákazy listeriózou.

Kdy být ještě obezřetná? 

Obecně se doporučuje věnovat zvýšenou pozornost i omývání ovoce a zeleniny, byť by byly z vašeho vlastní záhonku. To kvůli možné toxoplazmóze (mohou ji přenášet kočky svými exkrementy, které nám občas rádi nechávají právě v záhonech). Říkáte si, že vám na seznamu něco chybí? Není to káva? Podle nejnovějších odborných názorů není ve své podstatě škodlivá, jen bychom to s ní neměli přehánět. Ale jeden šálek denně by vadit neměl. Podobně je to i s cukry, které mohou zvyšovat nevolnost. Takže s čokoládou raději opatrně. Sporadicky konzumujte i ostatní pochutiny a nápoje s vysokým obsahem cukrů, ale i tuků.

Vzorový jídelníček v těhotenství

Je vhodné jíst pestře, častěji, ale menší porce. A jak by mohl takový vzorový jídelníček vypadat?

Nemusíte jít za dva!

Množství jídla, které by žena měla jíst, je individuální. Je to takový zažitý mýtus, že když ve vás roste nový život, musíte přece jíst i za něj. Nemá to však žádné opodstatnění. V prvním trimestru se kalorická spotřeba dokonce vůbec nemění a ve druhém a třetím jen minimálně (zhruba o 300 kcal/den). Takže rozhodně není potřeba se přecpávat, protože boj s poporodními kily je běh na dlouhou trať. Mnohdy postačí poslouchat své tělo…

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1