Jak zpracovat cuketovou úrodu? Naslano i nasladko!

Jak zpracovat cuketovou úrodu? Naslano i nasladko!

Pořádná cuketa je někdy tak trochu danajský dar. Zvlášť v létě, kdy se jich snadno přejíme. Máme pár tipů, jak zpracovat cuketu na zimu, ale také skvělé recepty z cukety na sladká i slaná jídla. Určitě najdete něco, co jste ještě nevyzkoušeli!

Zelenina nasladko? Nebojte se toho!

Na první pohled to možná nevypadá lákavě. Jenže cuketa sama o sobě nemá výraznou chuť, která by mohla sladké jídlo narušovat. Skvěle funguje v buchtách na plech – možná máte recept na jablečný perník, nebo jiný moučník, kde se do těsta přidává strouhané jablíčko, mrkev či dýně. V klidu je nahraďte cuketou. Recepty z cukety jsou hlavně o vláčnosti a kyprosti, ne o přidání nějaké zvláštní chuti. Mladé cukety nastrouhejte najemno celé, ty vzrostlejší raději oloupejte a zbavte semínek. Hodí se do bábovky i třeného těsta. Kdo neví, že jste ji použili, to vůbec nepozná!

Cuketa se nehodí na mražení, ale na zavařování ano

Je škoda neuchovat si letní úrodu cuket na zimu. Protože obsahují dost vody, nejsou moc dobré mražené. Perfektní jsou ale na nejrůznější čalamády, chutney a sterilované zeleninové směsi. Zkuste třeba zeleninový základ na omáčky ve skleničce: nastrouhejte cuketu, kořenovou zeleninu, cibuli a přidejte rajčatový protlak. Směs se může i více okořenit. Povařte, naplňte do skleniček a sterilujte. Tato zelenina je vynikající jen tak pod maso, ale také jako základ boloňské omáčky či rajské omáčky. Experimentovat můžete třeba s exotickým kořením! Hlavní výhodou je, že máte zeleninový základ pohotově připravený ve skleničce, a vaření je pak rychlovka.

Cuketa může nahradit okurky

Jsou si dost podobné. Pokud byste měli to štěstí a nashromáždili byste větší množství malinkých cuket, dají se zavařit jako nakladačky. Ještě lepší jsou však cuketové řezy. Jak na ně?

Mladé cukety nastrouhejte na kolečka a prosolte. Pustí vodu, která se slije. Cukety napěchujte do zavařovacích sklenic a zalijte pikantním lákem. Ten můžete mít v zásobě celé léto – stačí:

  • 1 l octa,
  • 2 l vody,
  • 0,5 kg cukru,
  • 50 g soli,
  • 2 lžíce hořčičného semínka, 1 lžíce pepře, bobkový list a pár kuliček nového koření.

Milovníci výrazných chutí mohou přidat lžičku kari a chilli. Lák je skutečně ostrý, ale na cukety s jemnou chutí je bezvadný. Cuketové řezy zavařujeme stejně jako nakládané okurky.

Už vám došly recepty z cukety? Vyzkoušejte třeba: Cuketu obalenou jako řízek, cuketové karbanátky (s masem i bez), cuketové bramboráky, cuketové špagety, smažené cuketové květy v těstíčku, zapečenou cuketu s rajčaty a sýrem, slanou cuketovou buchtu na plech se slaninou, cuketovou pomazánku, cukety plněné masem atd.

Pozor na starší plody cukety

Cukety uchovávejte v chladu a temnu, ne však v lednici – tam je na ně až moc zima. Ideální je sklep. Pokud máte skutečně dobré podmínky, cuketa vydrží i měsíc bez úhony! Problém však bývá v bytech, kde zkrátka dobré skladovací podmínky nejsou. Cuketa může rychle zvadnout a začít vysychat. Proto než vyzkoušíte recepty z cukety, nejdřív ji ochutnejte. Může být hořká až trpká. Proces zrání také zhorší kvalitu dužiny, která je vláknitější a hodně měkká, a pak nezbývá než ji vykrojit a vyhodit.

Další zajímavosti o cuketách si můžete přečíst v našem předchozím článku Cuketa: zelenina štěstí, která pomáhá s nervy i hubnutím.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1