Hmyz na talíři. Je entomofagie budoucností lidstva?

Hmyz na talíři. Je entomofagie budoucností lidstva?

Samotný pojem entomofagie zřejmě nebude mezi lidmi příliš známý. Ovšem když se řekne „pojídání hmyzu“, hned vytane na mysli mnoho nevábných představ. Mravence, kobylky, cvrčky, červy nebo brouky máme v našich končinách spojené spíš s volnou přírodou než s konzumací oběda či večeře. Hmyzí pokrmy nejsou příliš populární, ale mohou dle vědců zachránit budoucnost planety Země.

Entomofagie z pohledu historie

Pojídání hmyzu vzbuzuje zejména v západních zemích nelibost či dokonce odpor. Avšak historické poznatky nasvědčují tomu, že naši předkové si dopřávali hmyz dost často, zejména tedy mravence a larvy brouků. Ostatně tato potrava byla dobrým zdrojem bílkovin a dalších výživných látek. Když se pak posuneme v čase blíže našemu letopočtu, zjistíme, že entomofagie byla zcela běžnou součástí nejen pravěkých, ale i starověkých obyvatel.

Pojídání hmyzu a současnost

I v jednadvacátém století není hmyz na talíři ničím neobvyklým, tedy alespoň v některých částech Asie, Afriky, Mexika a Jižní Ameriky. Nejvíce moderní lidé konzumují cvrčky, housenky, kobylky, šváby, mravence, včely, vosy, můry a různé druhy brouků. Tento hmyz se však před pojídáním smaží, opéká či jinak tepelně zpracovává. Leckdy tedy ani nepoznáte, že jíte něco neobvyklého. Na základě entomofagie je dokonce postaven byznys mnoha světových restaurací, na které narazíte i v západním světě. Troufli byste si objednat takové jídlo?

Jak hmyz chutná?

Protože je u nás hmyz na talíři dost neobvyklou záležitostí, může vzbuzovat údiv a možná i zvědavost. Pokud přece jen zatoužíte ochutnat hmyzí speciality, můžete zavítat třeba na nejrůznější food festivaly, které se v tuzemsku pravidelně konají. Je libo třeba lízátko s hmyzem nebo smažené červy s pikantní chutí? I na tyto produkty je možné natrefit. A co od entomofagie očekávat? Zde je několik druhů hmyzu a jejich chuť:

  • Cvrček: pokud je dobře opražený či usušený, může vám připomenout chuť lískových oříšků
  • Šváb: některým lidem chuťově připomíná houby
  • Moučný červ: až ho ochutnáte v tepelně zpracované podobě, budete mít pravděpodobně pocit, že jíte chléb
  • Kobylky: ty jsou chuťově podobné oříškům, a to jak opražené, tak i sušené

Obecně se dá říct, že mnoho hmyzích druhů chutná jaksi neutrálně. Proto se konzumace nijak zvlášť neobávejte.

Nutriční hodnota hmyzu, která vás možná přesvědčí

Je nutno říct, že entomofagie je sice na první pohled odpudivá, ale pro lidský organismus neuvěřitelně přínosná po zdravotní stránce. Pojídáním hmyzu totiž do svého těla dodáte mnohem více hodnotných bílkovin, než kdybyste si dali steak z hovězího či drůbežího masa. Kromě jiného obohatíte svůj jídelníček o zdravé tuky, tj. omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro kardiovaskulární aparát. Tím ale výčet benefitů nekončí. V hmyzích pokrmech najdete i celou řadu vitamínů a minerálů, jako např. B12, železo a vápník.

Ekologové prosazují entomofagii. Může ochránit křehké životní prostředí

Produkce hmyzu ke konzumaci má ještě jednu velkou výhodu. Je totiž daleko ekologičtější a ekonomicky šetrnější oproti chovu dobytka. A proč vlastně? Hmyz totiž neprodukuje nebezpečné skleníkové plyny a nevyžaduje rozsáhlé travnaté plochy. Hmyzí farmy jsou daleko skromnější. Rozmach entomofagie se tedy skutečně může pozitivně podepsat na životním prostředí naší planety.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1