Éčka ve stravě

Éčka ve stravě

Všichni se jim snažíme vyhnout – Éčka zkrátka nechceme. Ale víte, co jednotlivá Éčka vlastně znamenají? Ne vždycky je to totiž nevhodný konzervant či chemické potravinářské barvivo. Můžou být dokonce zdraví prospěšná!

Všechna Éčka nejsou špatná

Zlidovělý termín Éčka je odvozený od formy, jakou jsou ve složení výrobku označovány přidané látky. Jde vždy o písmeno E a následuje číslice – jakýsi kód, který je přiřazen ke konkrétní složce. Tyhle přidané látky mají za úkol vylepšit složení výrobku. Zvýraznit chuť, barvu, vůni, nebo třeba prodloužit trvanlivost či udělat lepší konzistenci. Mohou mít zcela přírodní původ, nebo být syntetické. Všeobecně panuje názor, že Éčka jsou škodlivá. Není to tak úplně pravda – kódem s počátečním písmenem E se označuje třeba i obyčejná kyselina citronová (E330), která se přirozeně vyskytuje v citrusech.

Dobrá Éčka

Své Éčko má např. i vitamín B12 – Riboflavin (E101) nebo E100 – kurkumin, který se získává z koření kurkuma. Éčka najdeme nejen v potravinách, ale i v kosmetice, potravinových doplňcích, nebo třeba svíčkách. Tady všude je potřeba přidat aroma a barvu. Pokud nás zdravá výživa a zdravý životní styl celkově zajímá, je dobré uvažovat v širším měřítku. I kůží se nám do těla skrze krémy dostávají prospěšné i škodlivé látky. Nezdravou sušenku si možná dáme jednou za týden, zatímco pleťovým krémem nám do organismu putují všechny jeho složky dvakrát denně.

Která Éčka rozhodně NE

Seznam Éček lze najít na internetu a je velmi obsáhlý. Každé jednotlivé potravinářské barvivo, příchuť nebo antioxidant mají svou zkratku. Logicky nedává smysl chodit na nákup s vytištěnou brožurou. Ale zkuste si zapamatovat alespoň pár nejškodlivějších:

E110 – Žluť SY je potravinářská žluť, která je v některých zemích zakázaná pro údajné karcinogenní účinky. Používá se pro barvení sladkostí, hořčice, ale také do barvy na vlasy…

E210 – Kyselina benzoová je konzervant, který původně pochází z ovoce. Protože může způsobovat vyrážky, v horším případě anafylaktický šok, měla by se používat jen v hodně omezené míře, což se bohužel ne vždycky děje.

E621 – Starý známý Glutaman sodný. Hit 90. let, který se svého času hojně přidával do spousty potravin, protože zvýrazňuje chuť. Nová doba a zdravá výživa však zavelely, že koření bychom měli kupovat zásadně bez glutamanu – zvýrazňovače chuti.

E951 – Aspartam. Od slané chuti ke sladké – Aspartam je škodlivé umělé sladidlo. Kromě sladkostí a pochutin ho najdeme i v kečupech nebo v majonéze. Rozhodně by se mu měly vyhnout těhotné a kojící ženy.

Jak číst složení na obalu?

Jednotlivé složky jdou za sebou tak, v jakém poměru jsou v produktu zastoupeny. Tedy toho, čeho je nejvíc, je na prvním místě. Až úplně na konci bývají látky, kterých je v potravině minimum. Je dobré věnovat pozornost nejen konkrétnímu složení, ale i množství. Pokud se v našem oblíbeném výrobku vyskytuje nějaká špatná surovina v mizivém množství, nemusí to být důvod říct jí sbohem. To samé platí i naopak. Nejčastěji u dětských výrobků sice nenajdeme v obsahu zbytečné škodliviny, ale na prvním místě bývá ve složení tuk, nebo cukr, zatímco skutečných živin a bílkovin aby člověk pohledal…

Čím delší je ve složení seznam Éček, tím hůř. Ne snad, že by se z výrobku stal koktejl smrti, množství přidaných látek ale svědčí o tom, že máme v rukou hodně průmyslově zpracovanou potravinu, která má k čerstvosti a opravdovosti dost daleko. A o to jde – jíst skutečné a základní potraviny. U těch nemusíme nic řešit – Éčka totiž nemají.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1