Dodejte si energii. Jde to i bez kávy

Dodejte si energii. Jde to i bez kávy

Dobrá káva je pro mnohé synonymem pohody a zdrojem energie. Káva ale není jediná, čím je možné se pořádně nakopnout, když na vás padá únava. Výtečným a někdy i účinnější energy drink je yerba maté, guarana, ženšen, kakao i tzv. neprůstřelná káva. Většina z nich obsahuje podobné alkaloidy.

Nejlepší způsob, jak načerpat sílu, je jít si lehnout, což uprostřed pracovního dne nejde. Naštěstí nám příroda nadělila skvělé stimulanty, které dokážou rozproudit krev, nastartovat mozek a udržet pozornost. Pokud se podíváte na složení energy drinků v plechovce, najdete tu kofein, taurin, výtažky z gurany, ženšenu, maté, umělá sladidla a další chemické látky. Je dobré vědět, že většinu energitizujících složek si můžete pohodlně sehnat v přírodní podobě, bez zbytečné chemie a cukrů.

Obilná káva s jihoamerickou guaranou

Guarana je název pro semena jihoamerické rostliny Paulinie nápojné. Pro obsah stimulantů theoborminu, theofylinu a kofeinu se nápoj z guarany využívá tam, kde lidé potřebují stimulovat paměť i jiné mozkové funkce a je vhodný i pro osoby čelící nervovému napětí. Při dlouhém cestování ji ocení také řidiči. Semenům se navíc přisuzuje schopnost snižovat chuť k jídlu a likvidovat v těle volné radikály. Ve vybraných obchodech bývá v nabídce jako součást obilných kávovinových směsí (ječmen, čekanka, slad…) nebo v podobě tabletek.

Kakao: Energy drink s enzymy štěstí

Alkaloid theobromin je kromě guarany i v kakau, čokoládě a černém čaji. Nemá nic společného s bromem, ale jde o složeninu slov „theo“ (bůh) a „brosi“ (pokrm), což dělá z kakaa „nápoj bohů.“ Theobromin není tak silný jako kofein a působí spíše na srdce než na centrální nervový systém. Díky obsahu theobrominu v kakau ale dochází k vyplavování dopaminu a dalších látek, které zodpovídají za pocity štěstí. V kakau najdete i fenyletamin, jemuž se říká hormon lásky, a arigin užívaný jako přírodní afrodiziakum. I to je důvod, proč je lepší uvařit si hrnek poctivého kakaa než otevírat plechovku.

Čaj Maté

Podpořit mozkové závity můžete i pomocí čaje maté (někdy yerba maté). Jde o jihoamerický nápoj z lístků cesmíny paraguayské s obsahem kofeinu. V tomto případě se mu říká matein, odtud pramení název. Účinky maté jsou postupné, proto je lepší tento přírodní energy drink s jemnou kouřovou vůní popíjet preventivně, a ne ve chvíli, kdy už opravdu nemůžete. Vhodný je ve dnech, kdy se střídá v práci jedna důležitá schůzka za druhou. Maté pomůže udržet pozornost. Kromě mateinu obsahuje minerální látky (hořčík, vápník, draslík aj.), vitaminy A, B, C, E i antioxidanty. Zlepšuje látkovou výměnu a stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Ženšenový čaj Kombe

Zatímco z Jižní Ameriky pochází kakaové boby, guarana i maté, na druhé straně planety v Asii roste už 5 000 let ženšen. Mnozí tento kořen považují za jeden největších přírodních zázraků využívaný v čínské medicíně. Ženšen využijete na posílení odolnosti, na celkovou vitalitu, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi nebo podporuje paměť a koncentraci. Jeho účinky jsou tak rozsáhlé, že ho najdete i pod názvem „všehoj“ nebo „kořen života“. Ženšen si můžete dopřát v kombinaci s jujubou (čínské datle). Vzájemně se podporují v účincích a vytváří korejský čaj Kombe. Popíjení čaje by mělo být pravidelné a dlouhodobější, jeden šálek nezachrání od okamžité únavy.

Neprůstřelná káva

Nakonec ani milovníci klasické kávy nepřijdou zkrátka. Bulletproof Coffee jak zní originální obchodní název je nápoj, který před deseti lety vymyslel jistý Dave Asprey. Jde o běžně připravenou mletou kávu doplněnou o lžičku másla ghee a kokosového oleje a našlehanou v mixéru (postačí i zavařovačka). Získáte energy drink, který kromě kofeinu obsahuje i kvalitní tuky. Díky nim se budete cítit sytější a kofein se bude vstřebávat pomaleji. Verzí, jak tento nápoj připravit je několik. Vždy jde ale o kombinaci kávy a tuku.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1