Děti v Česku mají rády tvarohové dezerty. Po těchto v obchodech sáhněte

Děti v Česku mají rády tvarohové dezerty. Po těchto v obchodech sáhněte

Bílkoviny jsou stejně důležité pro dětské tělo jako pro dospělého jedince. Zajišťují růst a správný vývoj organismu. Výborným zdrojem dobře stravitelných bílkovin jsou mléčné výrobky. Kromě proteinů dodají i vápník pro stavbu kostí a zubů a děti je milují. Podle průzkumu Vím, co jím a piju si pětina dětí dopřává chlazený tvarohový dezert každý den, zejména odpoledne. Jenže není tvaroh jako tvaroh.

Bílkoviny mají v porovnání s tuky a sacharidy největší schopnost zasytit. Pokud potravina obsahuje nejen sacharidy, jako je tomu například u sladkostí nebo slazených nápojů, lépe se kontroluje i hladina krevního cukru. Omezení cukru ve výživě dětí má význam jak z hlediska prevence obezity, tak zvýšené kazivosti zubů a zubního kazu. „Nedostatek bílkovin se u dětí může projevit poruchami růstu nebo narušením imunitních funkcí, proto je důležité na bílkoviny myslet. Mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem bílkovin, vápníku a dalších látek, takže si nejen pochutnáte, ale uděláte i něco pro zdraví,“ říká odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá.

Po kterém tvarohu sáhnout?

Jak poznat, po kterém tvarohu sáhnout? Běžný bílý tvaroh ve vaničce obsahuje 9-12 g bílkovin/100 g produktu – dle obsahu tuku. Měkké tvarohy v alobalu, hrudkovité tvarohy a tvrdé tvarohy na strouhání mají bílkovin více. V čistém tvarohu najdete i fosfor, draslík či zinek a také vitaminy skupiny B – zejména B12, B2 a B6.

K výrobě chlazeného tvarohového dezertu postačí pouze 3 základní suroviny: tvaroh, smetana a cukr smíchané ve vhodném poměru. Přídatné látky nejsou v principu potřeba. Pátrejte tedy po těch, které mají co nejvyšší obsah tvarohu. Jinak se zbytečně ochuzujete o vitaminy a minerální látky. To je první ukazatel, který se doporučuje sledovat při nákupu. Další, co sledujte, je množství přidaných cukrů. Vyšší množství může u některých výrobků nahrazovat málo tuku, jenž bývá nositel chuti. Takový tvarohový dezert by se jen těžko prodával, proto někteří výrobci přidávají cukr, aromata a jiné látky. Není to ale pravidlo, proto při nákupu sledujte nejen to, jestli kupovaný tvaroh dětem chutná, ale jaké je složení a poměr živin. Ono ani vysoké množství tuku není výhra kvůli nasyceným mastným kyselinám.

Mlsný Míša

Co si tedy hodit do košíku? Podle senzorického testu, kterému se podrobilo 18 tvarohových dezertů, vede mezi čistými tvarohovými dezerty Míša Tvarohový mls. Spolu s tvarohovým Lipánkem (verze Méně sladký) má hezký poměr živin a vysoký obsah tvarohu - 70 %. Ostatní čisté tvarohové dezerty mají obsah tvarohu jen něco přes 50 % a některé značky ve složení neuvádí množství tvarohu vůbec. Z pohledu živin i chuti může být dobrou volbou Pribináček, ale právě ten nezveřejňuje množství tvarohu ve složení. Ostatní tvarohové dezerty pro děti, které běžně zakoupíte v supermarketech, mají poměry živin a množství tvarohu velmi podobné. Zbytek je otázka toho, co vám a vašim dětem chutná.

Nejoblíbenější jsou čokoládovo-kakaové nebo bez příchutě

Z ankety nezávislé iniciativy Vím, co jím a piju také vyplynulo, že nejoblíbenější příchutě jsou čokoládovo-kakaová a bez příchutě. Následuje vanilka. Jestli máte rádi právě čokoládovo-kakaovou, výborná cesta je Míša Tvarohový mls čokoládový, který jako jediný měl ochucující složku na dně k zamíchání, a Olmánek. Oba mají nejvyšší obsah tvarohu mezi ostatními tvarohovými dezerty s touto příchutí (61 a 65 %). Z pohledu živin a množství tvarohové složky (56 %) je vhodná také Matylda. Naopak nejméně příznivá čísla mezi testovanými produkty měl čokoládový tvarohový krém Danio. Na relativně malé množství tuku v něm najdete i málo bílkovin a tvarohové složky, zato nejvíce přidaných cukrů.

Vanilkové příchutě ovládl Olmánek. Obsahuje 65 % tvarohu, a i poměr jednotlivých živin je příznivý. O trochu méně tvarohu (60 %) má vanilkový Lipánek, je také ale méně tučný a má méně přidaných cukrů. Zde je otázka, co spotřebitel upřednostní. Neprohloupíte ani s vanilkovým tvarohovým dezertem Matylda. Množství tuku je minimální a obsahem přidaných cukrů je srovnatelné s ostatními výrobky. Dvojnásobné množství tuků (16 g) a více přidaných cukrů má vanilkový Pribináček. Je možné, že má i nejvíce tvarohové složky, bohužel ani zde to výrobce nikde neuvádí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1