Cukr v dětském jídelníčku? Riziko obezity u dětí roste

Cukr v dětském jídelníčku? Riziko obezity u dětí roste

Za poslední dvě desetiletí se zdvojnásobil počet obézních dětí. Lékaři bijí na poplach, protože asi ze 70 – 80 % takových dětí se stávají obézní dospělí. Děti totiž ze své tloušťky jen tak nevyrostou. A kdo za to nejčastěji může? Dospělí, kteří jim neukazují správný vzor a dopřávají příliš mnoho přidaných cukrů.

V raném dětství může být kouzelné, jak vašemu chlapečkovi chutná a s jakou radostí si chodí přidávat. Pokud tomu neuděláte přítrž zkraje, postupem času bude stále více problematičtější udržet apetit dítěte na uzdě a donutit ho ke změně stravovacích návyků. Zejména pro některé příbuzné je velice těžké nenabídnout nebo zakázat dětem sladkosti, když z nich mají takovou radost. Případně nedávat dětem sladkosti za odměnu a jako bolestné. Pravděpodobná obezita u školáků a teenagerů ale neznamená jen trpění těla, ale i duše.

Naučte batolata na přirozenou chuť

Děti si na sladkou chuť zvykají velice rychle, což znají již maminky batolat. Domácí ovocná přesnídávka bez přidaného cukru nebo medu chutná batolatům do té doby, než jim jednou nabídnete kupovanou, většinou přislazenou. Je velice těžké a náročné připravovat vše doma a nikdy si neulevit ovocnou kapsičkou z obchodu. Pokud to jinak nejde, sáhněte po té, kde je deklarováno, že obsahuje jen přírodní cukry. Čím déle malé děti od přislazovaných „dobrot“ uchráníte, tím lépe pro ně.

Dítě není malý dospělý

Postupem času, jak děti přechází na běžnou stravu, máte jako rodiče ulehčenou práci. Dítě ale není malý dospělý a jeho chuťové pohárky jsou velice citlivé. Není tedy žádoucí dávat dětem chuťově příliš výrazná jídla, proto při vaření vždy odeberte část, která nebude tolik kořeněná, slaná ani sladká. Vzpomeňte si na jídla ze školky a školy. Možná vám z pozice dospělých přijdou trochu mdlá, ale pro děti je to přesně to, co potřebují. Přirozeně se vyskytující cukry v potravinách bohatě stačí.

Táhněte s dětmi za jeden provaz

Děti zrcadlí chování dospělých. Pokud doma snídáte jen kávu, těžko dítě pochopí, jak je snídaně důležitá. Škodlivost  cukrů jim sotva vysvětlíte, když si odpoledne otevřete sladký džus, do každého čaje dáte dvě kostky cukru a odepřete jim bonbony, které si vzápětí sami dopřejete. Jděte příkladem vy i celá rodina. Děti nemají vůli, tu se naučí časem, proto ti silní a pevní musíte být vy. Pro ně se poté stane normou, že čaj se nesladí, protože je dobrý sám o sobě a jedna sladkost denně stačí.

Tipy pro rodiče, jak omezit cukr v dětské stravě

  • sladkosti dejte mimo dohled a dosah
  • stanovte si, co znamená jedna sladkost denně (jeden bonbon nebo jeden sáček?)
  • neslaďte čaje ani kávu
  • sladké džusy a limonády dětem dopřejte jen na oslavě
  • koláče a buchty pečte s poloviční dávkou cukru
  • připravujte dětem do školy svačinu (ve školním bufetu nevíte, co si koupí)
  • buďte příkladem celá rodina
  • návštěvám zakažte nošení sladkostí
  • nezakazujte jídlo, ale nabídněte lepší variantu (jablíčko místo lízátka)
  • nenechávejte jíst děti u počítače ani u televize
  • jogurty a tvarohové dezerty kupujte čisté a dochuťte doma (banánem nebo jiným ovocem)
  • dbejte na 5 porcí ovoce a zeleniny denně
  • dbejte na přirozený pohyb, najděte dítěti vhodný sport

Jaké komplikace hrozí dětem v souvislosti s obezitou?

Obézní děti mají zvýšenou pravděpodobnost vzniku řady metabolických onemocnění, které s obezitou přímo souvisejí. Bohužel pravda je taková, že dětská obezita významně urychluje rozvoj všech těchto závažných příznaků a nemocí a ve finále zkracuje život.

A co všechno dětem potenciálně hrozí? Výčet je opravdu široký: 

  • vysoký krevní tlak, vysoké hladiny inzulínu, inzulinová rezistence, prediabetes (stav před plným rozvojem cukrovky 2. typu) až cukrovka 2. typu, poruchy metabolismu cholesterolu a krevních tuků, vysoké hladiny LDL cholesterolu a naopak nízké hladiny HDL cholesterolu, ztukovatění jater, zatížený dýchací systém až astma, obecně horší průběh onemocnění
  • náladovost, poruchy paměti a pozornosti, horší školní výsledky, pocit sociální izolace, nízké sebehodnocení, větší náchylnost k poruchám příjmu potravy
  • neobratnost a nemotornost, pomalejší pohyblivost, větší riziko pádů a úrazů, nesprávné držení těla, bolesti zad, skolióza, kyfóza
  • nižší hladina testosteronu a dalších pohlavních hormonů, pseudogynekomastie, (hromadění tukové tkáně v oblasti prsou u chlapců), urychlený pohlavní vývoj (dívky s menší obezitou), zpomalený pohlavního vývoje a porucha funkce vaječníků spojená s nepravidelností menstruačního cyklu (dívky s vyšší obezitou)

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1