Co všechno víte o kmínu? Pomůže s trávením i nedostatkem železa

Co všechno víte o kmínu? Pomůže s trávením i nedostatkem železa

Kmín. Pro spoustu lidí běžné koření, které mají po ruce v blízkosti soli a pepře. Do jídel se přidává spíše pro chuť nebo ze zvyku. Kmín je přitom odpovědí na celou škálu zdravotních neduhů. Od špatného trávení, nadýmání, dezinfekčních účinků, snižování hladiny cukru a cholesterolu v krvi až po vliv při boji se záněty. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek jako železo, fenoly, flavonoidy, vápník, draslík i fosfor.

Kmín kořenný je dvouletá rostlinka z čeledi miříkovitých původem z Asie. O jeho účincích se zmiňuje Bible, kde je popsaný také jako platidlo, nebo listiny o starověkých Egypťanech. Ti ho údajně využívali jako konzervant při mumifikaci. Dnes roste na loukách a mezích kdekoliv po světě do výšky 1 metru. V Evropě je registrováno kolem 11 druhů, z toho 4 jsou vyšlechtěné v Čechách.

Konec křečím v břiše

Nejznámější kmín kořenný se v lidovém léčitelství užívá na úpravu trávení a léčbu nechutenství. Obsahuje aromatické silice karvon a limonen, díky nimž se zvyšuje tvorba trávicích šťáv a uvolňuje se žluč. Uklidňuje podrážděný žaludek, podporuje činnost žlučníku a jater. Vhodný je do těžkých masitých jídel jako třeba oblíbené vepřové na kmínu nebo do zeleninových pokrmů. Pomáhá také s plynatostí, proto je možné hodit ho do hrnce při vaření cizrny spolu s anýzem či fenyklem. Všechny tyto bylinky mají aromatické silice a tvoří základ dětských čajů bojujících se střevní kolikou. Na srovnání zažívání u dospělých je ale skvělá kmínová polévka. Je rychle hotová, zklidní rozhozený žaludek a k uvaření stačí suroviny, které mají všichni doma.

Recept: Kmínový krém – 4 porce

 Potřebujeme:

  • 1 lžíce tuku
  • 2 lžíce celého kmínu
  • 1–2 lžíce hladké mouky
  • 1 litr vývaru
  • kořenová zelenina
  • sůl, pepř, libeček dle chuti
  • smetana dle chuti

Postup: Na tuku nebo sádle opražte kmín, zaprašte moukou a vytvořte jíšku. Přelijte postupně vývarem s předvařenou kořenovou zeleninou, dobře rozmíchejte a provařte alespoň 10 minut. Na závěr rozmixujte a podávejte s trochou smetany na zjemnění. Kořenovou zeleninu můžete nahradit bramborami a vejcem.

Proti anémii a zánětům

Kmín je bohatý na železo. Jedna lžička obsahuje asi 20 % denní doporučené dávky, je tedy vhodný pro lidi trpící anémií. Oproti jiným potravinám s obsahem železa má výhodu, že jedna lžička výrazně nezvedne kalorický příjem. Železo se podílí na tvorbě hemoglobinu, který přenáší kyslík po celém těle. Jestli vás trápí bledost, únava i onemocnění dýchacích cest, uvařte si kmínový čaj. Postačí jedna lžička drceného kmínu přelitá asi 250 ml vroucí vody. Teplý čaj usnadňuje také odkašlávání, pročistí organismus i od střevních parazitů a pomáhá proti menstruačním křečím.

Římský kmín neboli kumín

Podobné účinky na trávení a nadýmání má i římský kmín, jinak kumín, často užívaný v indické kuchyni v kombinaci s koriandrem nebo jako součást koření kari. Najdete ho i v asijských, mexických a arabských pokrmech. Jeho plody jsou podobné klasickému kmínu, jen jsou větší a mají zelenohnědou barvu. Jedná se o semena šabreje kmínovitého ze stejné čeledi původem ze Středomoří. Římský kmín je bohatý na vitaminy skupiny B, zinek, železo, hořčík, vápník a mastné kyseliny. Při vaření se může použít do rýže, při dušení masa, do zeleninových jídel a všude tam, kde budete chtít dodat trochu exotiky. Jen pozor s množstvím, oproti kmínu kořennému má výraznější chuť i vůni.

Recept: Mexické medailonky – 4 porce

Potřebujeme:

  • 2 kusy vepřového masa
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • hrst koriandru
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 nasekaná chilli paprička
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 1 lžička skořice
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup: V misce smíchejte hořčici, římský kmín, skořici, šťávu z limetky, nasekanou chilli papričku, koriandr a prolisovaný česnek. Malou část marinády můžete dát bokem a využít později při podávání. Do případného většinového zbytku přidejte olej a rozšlehejte. Maso očistěte, nakrájejte na medailonky a naložte do marinády na několik hodin. Napíchejte na grilovací jehlice a opečte na rozpálené pánvi. Podávejte s pečivem a případně s odloženou marinádou.

(Zdroj: časopis Gurmet)

Černý kmín není kmín

Černým kmínem se nazývají plody černuchy seté. Tato jednoletá rostlina má hezké světle modré květy, proto se dá pěstovat jako okrasná květina na zahradě. Ačkoliv jde o úplně jinou čeleď, stejně jako kmín kořenný a kmín římský se využívá na podporu trávení, činnosti střev, jater a slinivky. Nejčastěji v podobě prášku nebo za studena lisovaného oleje. Olej černého kmínu působí také jako přírodní antibiotikum, upravuje střevní mikrobiom a snižuje hladinu cukru a cholesterolu. Dokáže snížit chuť k jídlu, proto se hodí do redukčních režimů.

V kuchyni se dobře doplňuje s tymiánem, saturejkou a koriandrem. Pro svou jemně pálivou chuť se dá užít místo pepře. Hodí se na mozarellu s rajčaty, avokádo, do mrkvové pomazánky, do humusu nebo do nasekaných ředkviček, kde tvoří krásný barevný kontrast. Využití je možné všude tam, kde chcete ozdobit jídlo a zužitkovat jeho účinky na trávení a zdraví.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1