Kmín kořenný je dvouletá rostlinka z čeledi miříkovitých původem z Asie. O jeho účincích se zmiňuje Bible, kde je popsaný také jako platidlo, nebo listiny o starověkých Egypťanech. Ti ho údajně využívali jako konzervant při mumifikaci. Dnes roste na loukách a mezích kdekoliv po světě do výšky 1 metru. V Evropě je registrováno kolem 11 druhů, z toho 4 jsou vyšlechtěné v Čechách.
Nejznámější kmín kořenný se v lidovém léčitelství užívá na úpravu trávení a léčbu nechutenství. Obsahuje aromatické silice karvon a limonen, díky nimž se zvyšuje tvorba trávicích šťáv a uvolňuje se žluč. Uklidňuje podrážděný žaludek, podporuje činnost žlučníku a jater. Vhodný je do těžkých masitých jídel jako třeba oblíbené vepřové na kmínu nebo do zeleninových pokrmů. Pomáhá také s plynatostí, proto je možné hodit ho do hrnce při vaření cizrny spolu s anýzem či fenyklem. Všechny tyto bylinky mají aromatické silice a tvoří základ dětských čajů bojujících se střevní kolikou. Na srovnání zažívání u dospělých je ale skvělá kmínová polévka. Je rychle hotová, zklidní rozhozený žaludek a k uvaření stačí suroviny, které mají všichni doma.
Potřebujeme:
Postup: Na tuku nebo sádle opražte kmín, zaprašte moukou a vytvořte jíšku. Přelijte postupně vývarem s předvařenou kořenovou zeleninou, dobře rozmíchejte a provařte alespoň 10 minut. Na závěr rozmixujte a podávejte s trochou smetany na zjemnění. Kořenovou zeleninu můžete nahradit bramborami a vejcem.
Kmín je bohatý na železo. Jedna lžička obsahuje asi 20 % denní doporučené dávky, je tedy vhodný pro lidi trpící anémií. Oproti jiným potravinám s obsahem železa má výhodu, že jedna lžička výrazně nezvedne kalorický příjem. Železo se podílí na tvorbě hemoglobinu, který přenáší kyslík po celém těle. Jestli vás trápí bledost, únava i onemocnění dýchacích cest, uvařte si kmínový čaj. Postačí jedna lžička drceného kmínu přelitá asi 250 ml vroucí vody. Teplý čaj usnadňuje také odkašlávání, pročistí organismus i od střevních parazitů a pomáhá proti menstruačním křečím.
Podobné účinky na trávení a nadýmání má i římský kmín, jinak kumín, často užívaný v indické kuchyni v kombinaci s koriandrem nebo jako součást koření kari. Najdete ho i v asijských, mexických a arabských pokrmech. Jeho plody jsou podobné klasickému kmínu, jen jsou větší a mají zelenohnědou barvu. Jedná se o semena šabreje kmínovitého ze stejné čeledi původem ze Středomoří. Římský kmín je bohatý na vitaminy skupiny B, zinek, železo, hořčík, vápník a mastné kyseliny. Při vaření se může použít do rýže, při dušení masa, do zeleninových jídel a všude tam, kde budete chtít dodat trochu exotiky. Jen pozor s množstvím, oproti kmínu kořennému má výraznější chuť i vůni.
Potřebujeme:
Postup: V misce smíchejte hořčici, římský kmín, skořici, šťávu z limetky, nasekanou chilli papričku, koriandr a prolisovaný česnek. Malou část marinády můžete dát bokem a využít později při podávání. Do případného většinového zbytku přidejte olej a rozšlehejte. Maso očistěte, nakrájejte na medailonky a naložte do marinády na několik hodin. Napíchejte na grilovací jehlice a opečte na rozpálené pánvi. Podávejte s pečivem a případně s odloženou marinádou.
(Zdroj: časopis Gurmet)
Černým kmínem se nazývají plody černuchy seté. Tato jednoletá rostlina má hezké světle modré květy, proto se dá pěstovat jako okrasná květina na zahradě. Ačkoliv jde o úplně jinou čeleď, stejně jako kmín kořenný a kmín římský se využívá na podporu trávení, činnosti střev, jater a slinivky. Nejčastěji v podobě prášku nebo za studena lisovaného oleje. Olej černého kmínu působí také jako přírodní antibiotikum, upravuje střevní mikrobiom a snižuje hladinu cukru a cholesterolu. Dokáže snížit chuť k jídlu, proto se hodí do redukčních režimů.
V kuchyni se dobře doplňuje s tymiánem, saturejkou a koriandrem. Pro svou jemně pálivou chuť se dá užít místo pepře. Hodí se na mozarellu s rajčaty, avokádo, do mrkvové pomazánky, do humusu nebo do nasekaných ředkviček, kde tvoří krásný barevný kontrast. Využití je možné všude tam, kde chcete ozdobit jídlo a zužitkovat jeho účinky na trávení a zdraví.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com