Co (ne)víte o kakau

Co (ne)víte o kakau

Teplé kakao k snídani, to je hřejivá vzpomínka nejednoho z nás. Kakau se ale nemusíte vyhýbat ani v dospělosti. Víte, že má dokonce řadu benefitů pro naše zdraví?

Kde se tu vzalo?

Kakaové boby znali lidé již před tisíci lety na území dnešního Mexika. Kakaovník si získal oblibu u všech možných civilizací, včetně té Mayské. V některých z nich se boby dokonce i platilo. A také se z nich dělal nápoj, který měl afrodiziakální účinky. Přidávala se do něho například skořice nebo chilli. Do Evropy se kakaové boby dostaly prvně s Kryštofem Kolumbem kolem roku 1500. Lidem však zprvu kakao nechutnalo a oblibě se začalo těšit až po několika desetiletích. To si pak hořký nápoj vylepšovali cukrem či vanilkou. Postupem času se pak kakaové boby dostávají i do ostatních zemí. U nás byla první čokoládovna otevřena na počátku 19. století. Od té doby spotřeba kakaových bobů jen a jen stoupá.

Jak se kakao vyrábí?

Získáváme ho z rostliny, která se jmenuje Theobroma cacao. V jejích plodech najdeme semena, kterým říkáme kakaové boby. Ty se drtí a oddělí se z nich, tedy kakaové máslo. Tato směs se pak suší a rozemele na jemný prášek. A to je ono kakao, které každý z nás zná nejen jako nápoj, ale používá ho třeba i při pečení.

Potrava nejen pro bohy

Kakao nemá jen božskou chuť, ale podle prastaré mexické pověsti i původ. Vypráví se totiž, že první semínka kakaovníku přinesl z ráje na zem nebeský zahradník. Bohové si ho jistě oblíbili nejen pro svou chuť, ale i fakt, že má pozitivní dopad na naše zdraví. Je to dáno obsahem zajímavých látek:

  • Polyfenoly – Jedná se o přírodní antioxidanty, jako jsou například flavonoidy. Ty nám pomáhají mimo jiné i se snížením krevního tlaku, špatného cholesterolu či jako prevence rakoviny. Navíc si díky nim i déle uchováme duševní zdraví a celkově pomaleji stárneme.
  • Minerální látky – V kakau najdete železo, měď, zinek, draslík, vápník, či magnesium. Jeho konzumace nám tak pomáhá snižovat únavu, ale i napětí, a urychluje regeneraci po cvičení.
  • Bílkoviny a vláknina – Ač se to na první pohled nezdá, kakaové boby jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu. Ve 100 gramech kakaa najdete až 27 gramů bílkovin a 31 gramů vlákniny.

S úsměvem na rtech

Sečteno a podtrženo pravidelná konzumace kakaa nám dělá dobře. Zlepšuje naši náladu, mentální zdraví, zpomaluje proces stárnutí a napomáhá dokonce i redukci hmotnosti. A možná vás překvapí, že má pozitivní vliv i na naši pokožku. Chrání ji před sluncem, zlepšuje její prokrvení a hydrataci. I z toho důvodu se kakao používá i v kosmetickém průmyslu.

Něco dobrého na zub?

Teplé kakao s mlékem zná každý, ale co takhle zkusit kakaové smoothie, které vám dodá potřebnou energii?

Co budete potřebovat na jednu až dvě porce?

  • 2 lžíce kakaa
  • 1 banán
  • 1 hrnek mléka – může být klasické nebo rostlinné, výborné je například mandlové
  • 2 lžíce arašídového másla, lze případně nahradit i proteinem
  • chia semínka na posypání

Postup je velmi jednoduchý. Ingredience vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Můžete přidat i pár kostek ledu, pokud se chcete osvěžit.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1