Co možná (ne)víte o droždí

Co možná (ne)víte o droždí

Droždí, neboli také kvasnice, jsou nedílnou surovinou v našich kuchyních. Umí toho ale daleko víc, než jen nadýchané pečivo či knedlíky.

Droždí plné života

V malé kostičce droždí to celkem žije. Jedná se totiž o živé buňky kvasinek, přesněji řečeno kvasinek pivních. A kolik jich v jednom takovém balení může být? Dokonce až 10 miliard. S těstem umí hotové zázraky, nakypří ho a zajistí vláčnost. Za to může jejich schopnost měnit cukr na oxid uhličitý. Droždí se nejčastěji používá v kuchyni, na pečení, při přípravě drožďové polévky či například pomazánky.

Ale i plné zdraví

Nejenže droždí umí s těstem čarovat, ale najdeme v něm i řadu zdraví prospěšných látek. Jsou to především vitamíny skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin), dále pak fosfor, železo, zinek, hořčík či chrom. Kvasnice jsou díky tomu vhodné na posilnění nejen nervů, ale především vlasů, nehtů a pokožky. Navíc pomáhají zažehnat chutě na sladké, protože přispívají k udržení stálé hladiny cukru v krvi. Bohužel v přepečené formě toho už příliš nenajdete. Ideální je proto použít kvasnice jako výchozí surovinu zastudena a užít si tak veškerý obsah výživných látek.

Na čem z droždí si pochutnáme?

Kvasnice se nemusejí používat pouze při pečení, či zadělávání kynutých knedlíků, lze totiž využít i jejich specifickou chuť. Pamatujte však na to, že s droždím je to podobné jako třeba s koprem, někdo jeho chuť miluje, druhý nesnáší. Pokud patříte do té první skupiny můžete chuť droždí ocenit například v drožďových knedlíčkách do polévky, drožďové polévce či drožďové pomazánce, na kterou vám přinášíme recept.

Opravdu dobrá drožďová pomazánka

Ingredience:

  • 4 kostky kvasnic,
  • 4 vejce,
  • 1 menší cibulka,
  • máslo na opékání,
  • koření dle chuti: sůl, pepř, česnek, červená paprika, pažitka či petrželka

Postup: Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Poté rozdrobíme droždí a opékáme. Droždí bude postupně měnit konzistenci – rozteče se, poté se oddělí tuk a vše se zase spojí. Důležité je vytrvat a nechat opéct droždí dozlatova. Poté přimícháme syrová vejce a mícháme do jejich ztuhnutí. Ochutíme solí, pepřem, a pak již dle uvážení. Můžeme hned podávat na plátku chleba či na topince.

Domácí pleťová maska vyčistí a zklidní pleť

Jak již bylo řečeno výše, droždí je díky obsahu blahodárných látek velmi prospěšné pleti. A to nejen vnitřně, ale i zevně. Hodí se především na problematickou pleť, kterou pomáhá zklidnit, ale i zbavit nečistot a mazu. Recept na základní drožďovou masku je velmi jednoduchý. Stačí kostičku kvasnic smíchat se lžící mléka, případně s čajovou lžičkou medu, důkladně rozmíchat a nanést na očištěnou pokožku. Nechte působit, dokud maska neoschne a nezačne se odlupovat. Poté stačí jen pečlivě umýt a namazat hydratačním krémem.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1