Co dát na stůl na Štědrý den, na Boží hod a na Štěpána?

Co dát na stůl na Štědrý den, na Boží hod a na Štěpána?

Na tu hostinu už se všichni těšíme! Bramborový salát nikdy není tak dobrý, jako na Štědrý den. Jestli právě plánujete své sváteční menu, jistě se vám budou naše dnešní rady hodit.

Výběr správných surovin pro bramborový salát

Jistě jste slyšeli o tom, že existuje několik varných typů brambor. Pokud jste všechny zatím nevyzkoušeli, vřele doporučuji to udělat. Mezi jednotlivými druhy brambor jsou opravdu obrovské rozdíly! Na bramborový salát potřebujete lojovité, pevné brambory – varný typ A. Vůbec nejlepší je odrůda Keřkovský rohlíček. Tyhle brambory nenasají tekutinu, takže se „nerozblemcají“ a kostičky nádherně drží tvar. Varný typ C je moučnatý, struktura brambory se snadno rozpadá a uděláte z nich nejhedvábnější bramborovou kaši. Varný typ B je takový univerzální.

Pokuste se nakoupit brambory u pěstitele, na trhu, nebo se poohlédněte po lokálních zdrojích. Brambory jsou tak základní a obyčejná potravina, že jim nevěnujeme moc pozornosti. Ale věřte, že až vyzkoušíte lepší kvalitu, už nikdy je v supermarketu nekoupíte.

Čím ještě vylepšit bramborový salát?

Co rodina, to jiný recept. Zatímco někde musí být v bramborovém salátu nakrájená šunka, jinde do něj dávají čerstvé jablíčko. Bramborový salát na východní způsob připravíte s červenou řepou a koprem – vynikající záležitost! Malé, ale výborné ozvláštnění vykouzlí nastrouhaný křen. A ti, kteří by rádi něco vydatnějšího, mohou zkusit bramborový salát s kuřecím masem, nebo sleděm.

Že vám rybí polévka nevoní?

Pak jste možná měli tu čest zatím ochutnat tu nejpoctivější – z vařených rybích hlav, s jikrami a mlíčím. Opravdu tahle lahůdka není pro každého, ale je to škoda, protože rybí polévka může vypadat i jinak.

Vývar připravte z čistého masa a kostí. Sehnat se dá např. vykostěný skelet z lososa, kde je pořád ještě dost masa na obrání, navíc za dobrou cenu. Rybí vývar vařte skutečně opatrně, na nízký stupeň. Ryba má jemné maso a kosti a agresivní var neprospívá chuti. Samozřejmě přidejte kořenovou zeleninu, cibuli, pepř, nové koření a bobkový list. Rybí vývar se vaří krátce, hodina mu stačí.

Z vařené ryby oberte maso a vývar přeceďte. Na másle opečte krásně dozlatova jemně pokrájenou mrkev, petržel a řapíkatý celer. Čím menší kousky, tím bude polévka delikátnější. Zalijte vývarem, krátce povařte. Rybí polévka se nemusí zahušťovat, ale pokud to máte radši, patří do ní jedině domácí máslová jíška. Maso vložte až na konec a už ho nevařte. K dochucení se hodí muškátový květ, ale opatrně!

Kromě lososa můžete použít jakékoli ryby, nejlepší je kombinace. Jestli máte po ruce čerstvé bylinky, bude to trefa do černého.

Sváteční pečeně nejen na Štěpána

Je vaše pečená krůta nebo kachna dobrá, ale pokaždé tak trochu stejná? Potom vyzkoušejte odpočinek ve slaném láku. Hodí se pro všechnu drůbež bez drobů, koření můžete obměňovat. Nemusíte se bát, že maso bude kvůli soli a cukru nechutné. Naopak, bude díky tomu úžasně šťavnaté!

Množství láku upravte podle velikosti drůbeže tak, aby byl celý kus ponořený. Uvedený poměr je ideální zhruba na 4 kg kachnu.

Slaný nálev:

  • 200 g cukru
  • 300 g soli
  • 4 l převařené a vychladlé vody
  • 5 bobkových listů
  • 1 lžíce tymiánu
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžíce celého pepře
  • 1 rozkrojený pomeranč
  • 1 rozkrojená cibule

Všechny suroviny vložíme do velkého hrnce a mícháme, dokud se sůl a cukr nerozpustí. Poté do něj naložíme maso. Koření a část pomeranče s cibulí vložíme i do břišní dutiny. Nádobu umístíme na chladné místo a zakryjeme. Takto necháme odpočívat přes noc. Dobré je maso během této doby 1-2x otočit. Před pečením necháme dobře okapat lák, odstraníme koření a pečeme běžným způsobem.

Na svátečním stole máme většinou raději klasiku než moderní pokrmy. Ale i ta nejtradičnější jídla můžeme dělat trochu jinou metodou, která nám zaručí potlesk nad vymetenými talíři!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1