Chilli: Pálivě zdravé dobrodružství

Chilli: Pálivě zdravé dobrodružství

Chilli papričky, kajenský pepř nebo feferonky. To všechno jsou názvy pro keřík, na jehož plody nedají dopustit milovníci ostrých jídel. A mají důvod. Chilli obsahuje zdraví prospěšný alkaloid kapsaicin, který stojí za typickou pekelnou pálivostí. Připisují se mu antibakteriální a antioxidační účinky. V rozumné míře zrychluje metabolismus, dokáže zahřát, snižuje cholesterol, reguluje cukr v krvi nebo pomáhá s trávicími obtížemi. Rozproudí vám řádně krev a podpoří imunitu. Pozor by si měli dávat lidé s vysokým krevním tlakem nebo citlivým trávením.

Čerstvé papričky jsou skvělým zdrojem vitaminu C, vitaminu A, betakarotenů a jiných antioxidačních látek a škály vitaminů B. Obsahují i minerální látky jako draslík, hořčík, mangan a železo. Není proto divu, že původní obyvatelé Střední Ameriky, odkud chilli pochází, využívali jeho pozitivního vlivu na organismus celá tisíciletí. V závislosti na typu odrůdu se liší i to, jak paprička pálí. Sladká má 0 jednotek pálivosti (SHU), jalapenos 2 500 – 4 000 jednotek, mexické habaneros až 500 000 jednotek. Ty v žádném případě nezkoušejte.

Chilli v kuchyni i v lékárně

Nejznámější pokrmy z chilli jsou středoamerické. Zkuste třeba pikantní recept na chilli con carne. Texaská specialita je výborná jako hlavní chod a zvládne ji každý. Chilli je výborné i do čaje na zahřátí nebo do horké čokolády či kakaa. Pár chilli papriček můžete přidat do okurek při zavařování. Výsledná kyselo-štiplavá chuť je překvapivě znamenitá. Pozitivní účinky kapsaicinu se využívají také v lékařství, často ho najdeme v hřejivých mastech nebo tinkturách pro své analgetické účinky při bolestech svalů i artritidě.

Pozor na oči

Než začnete zpracovávat v kuchyni chilli, zkontrolujte si na rukou odřeniny a záděrky u nehtů a nestyďte se vzít si rukavice. Při úpravě chilli není čas na hrdinské kousky, mohly by se vymstít. Také pozor během krájení, při kterém může vystříknout šťáva a ošklivě zasáhnout oči.

Jogurt uhasí chilli

I největším mistrům někdy ujede ruka a přidají do jídla více chilli, než je zdrávo. Přemíra ostrého kapsaicinu se poté dostane do úst a krku a způsobí strávníkovi malé peklo. Pocit žáru nehaste vodou, tím rozšíříte pomyslný oheň dál, ale raději lžící bílého jogurtu nebo zakysané smetany, případě jakéhokoliv mléčného výrobku.

Chilli con carne pro masožravce

Ingredience:

  • 3 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 červená paprika (čerstvá)
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 lžičky mletého chilli nebo 1 čerstvou chilli papričku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička římského kmínu
  • 500 g mletého hovězí masa
  • 300 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 1 malý rajčatový protlak
  • ½ lžíce sušené majoránky
  • 400 g červených fazolí v konzervě nebo doma uvařených
  • sůl a pepř dle chuti
  • 2 lžíce cukru nebo kousek tmavé čokolády

Ve velké pánvi nechte zesklovatět cibuli, přidejte červenou papriku, chilli, sladkou papriku, skořici, římský kmín a chvíli nechte opéct. Potom přidejte maso a počkejte, až se zatáhne a hezky zhnědne. Vlijte vývar, konzervovaná rajčata, protlak, sůl, pepř a nechte 20 minut provařit. Na závěr dochuťte cukrem nebo nasekanou čokoládou. Fazole přidávejte v průběhu přípravy podle toho, zda máte z konzervy nebo předvařené doma. Podávejte s rýží nebo s tortillou.

Tip na vegetariánské chilli con carne

Ani odpůrci masa nepřijdou zkrátka. Mleté hovězí můžete nahradit máslovou dýni, kterou přidejte současně s paprikou, aby změkla. Chutná je i varianta s připraveným sojovým masem. Postup je stejný jako u chilli con carne pro masožravce.

Zdroj receptů v tomto článku: iprima.cz

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1