Čerstvé papričky jsou skvělým zdrojem vitaminu C, vitaminu A, betakarotenů a jiných antioxidačních látek a škály vitaminů B. Obsahují i minerální látky jako draslík, hořčík, mangan a železo. Není proto divu, že původní obyvatelé Střední Ameriky, odkud chilli pochází, využívali jeho pozitivního vlivu na organismus celá tisíciletí. V závislosti na typu odrůdu se liší i to, jak paprička pálí. Sladká má 0 jednotek pálivosti (SHU), jalapenos 2 500 – 4 000 jednotek, mexické habaneros až 500 000 jednotek. Ty v žádném případě nezkoušejte.
Nejznámější pokrmy z chilli jsou středoamerické. Zkuste třeba pikantní recept na chilli con carne. Texaská specialita je výborná jako hlavní chod a zvládne ji každý. Chilli je výborné i do čaje na zahřátí nebo do horké čokolády či kakaa. Pár chilli papriček můžete přidat do okurek při zavařování. Výsledná kyselo-štiplavá chuť je překvapivě znamenitá. Pozitivní účinky kapsaicinu se využívají také v lékařství, často ho najdeme v hřejivých mastech nebo tinkturách pro své analgetické účinky při bolestech svalů i artritidě.
Než začnete zpracovávat v kuchyni chilli, zkontrolujte si na rukou odřeniny a záděrky u nehtů a nestyďte se vzít si rukavice. Při úpravě chilli není čas na hrdinské kousky, mohly by se vymstít. Také pozor během krájení, při kterém může vystříknout šťáva a ošklivě zasáhnout oči.
I největším mistrům někdy ujede ruka a přidají do jídla více chilli, než je zdrávo. Přemíra ostrého kapsaicinu se poté dostane do úst a krku a způsobí strávníkovi malé peklo. Pocit žáru nehaste vodou, tím rozšíříte pomyslný oheň dál, ale raději lžící bílého jogurtu nebo zakysané smetany, případě jakéhokoliv mléčného výrobku.
Ingredience:
Ve velké pánvi nechte zesklovatět cibuli, přidejte červenou papriku, chilli, sladkou papriku, skořici, římský kmín a chvíli nechte opéct. Potom přidejte maso a počkejte, až se zatáhne a hezky zhnědne. Vlijte vývar, konzervovaná rajčata, protlak, sůl, pepř a nechte 20 minut provařit. Na závěr dochuťte cukrem nebo nasekanou čokoládou. Fazole přidávejte v průběhu přípravy podle toho, zda máte z konzervy nebo předvařené doma. Podávejte s rýží nebo s tortillou.
Ani odpůrci masa nepřijdou zkrátka. Mleté hovězí můžete nahradit máslovou dýni, kterou přidejte současně s paprikou, aby změkla. Chutná je i varianta s připraveným sojovým masem. Postup je stejný jako u chilli con carne pro masožravce.
Zdroj receptů v tomto článku: iprima.cz
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com