Brambory - nedoceněný poklad

Brambory - nedoceněný poklad

V naší kuchyni mají brambory nezastupitelné místo. Máme je rádi vařené, pečené, nebo na salát. Co všechno se dá z brambor ještě vykouzlit?

Na talíři každý den

Brambory se v našem jídelníčku objevují tak často, že už ani nepřemýšlíme nad tím, co si to vlastně na talíř servírujeme. To je ale docela škoda, protože brambory nejsou jen tak obyčejnou přílohou, ale přinášejí pro naše zdraví řadu pozitiv. Co v nich najdeme zajímavého? Jednak neobsahují skoro žádný tuk, ale na druhou stranu jsou plné sacharidů, které nám dodávají rychlou energii. Obsahují rovněž vlákninu, vitamín C a vitamíny skupiny B. Navíc jsou zdrojem i důležitých antioxidantů a některých minerálních látek, jako je draslík, hořčík a železo.

Jaký je ten správný typ?

Brambor existuje nejen řada odrůd, ale dělí se i podle varných typů, což je při jejich přípravě dobré vědět. Existují tři typy:

Varný typ A – hodí se především na přípravu salátů, nerozvaří se a jsou málo moučné

Varný typ B – jsou měkčí a více moučnaté, hodí se jako přílohové, nebo při přípravě gulášů, polévek a podobně

Varný typ C – jsou nejvíce moučnaté a obsahují nejvíce škrobu, proto jsou ideální pro kaše, nebo do různých těst na knedlíky, škubánky apod.

Potravina poslední záchrany

Jestliže jste nestihli nakoupit, ale máte doma brambory, vždycky z nich něco vykouzlíte. Zmiňme například bramboráky, pečené brambory, škubánky, noky, hranolky, zapečené brambory s tím, co zrovna dům dal, kaše, placky, plněné brambory... a tím výčet zdaleka nekončí. A proto přinášíme tři recepty na méně obvyklá jídla z brambor.

Falešný tatarák

Ingredience:

  • 4 uvařené brambory typu B
  • cibule větší
  • 100g anglické slaniny
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 stroužky česneku
  • pepř, sůl
  • chilli dle libosti

Postup:

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme najemno. Slaninu opražíme na pánvi a přimícháme k bramborám. Přidáme hořčici, kečup, najemno pokrájený česnek a cibuli, sůl a pepř. Zamícháme a necháme uležet v chladu ideálně do druhého dne. Podáváme s topinkami.

Bramborové rösti

Ingredience:

  • 800g brambor typu C
  • 200g tvrdého sýru, ideálně čedar
  • 100g slaniny

Postup:

Brambory oloupeme na nahrubo nastrouháme. Osolíme, necháme vypotit a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Poté opepříme, případně ještě dosolíme, přidáme nastrouhaný sýr a pokrájenou slaninu. Směs tvarujeme do placiček a smažíme dozlatova.

Bramborový koláč

Ingredience:

  • 800g brambor typu C
  • 3 kusy vajec
  • 2 cibule
  • 100g polohrubé mouky
  • 80g tvrdého sýru
  • 2 lžíce másla
  • bylinky dle chuti
  • pepř, sůl

Postup:

Brambory oloupeme, nastrouháme nahrubo a vymačkáme opět přebytečnou vodu. V míse smícháme brambory s moukou, sýrem, přimícháme vejce a bylinky. Osolíme a opepříme. Nalijeme do vymazané pečící formy a navrch poklademe kolečka cibule. Pečeme zhruba 40 minut při 170 stupních.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1