3 originální recepty z hub

3 originální recepty z hub

Blíží se houbařská sezóna a každý jistě doufá, že letos bude bohatá. Přinášíme několik tipů, co s houbovými úlovky doma vykouzlit. Ať už klasiku, jakou je houbová omáčka, či něco méně tradičního v podobě houbového koláče.

Houby: Bohatství lesa

Houbaření je takový náš český fenomén a mnoho národů vůbec nechápe, co to vlastně děláme. Sbírání hub je však nejen zábavné, ale i prospěšné našemu tělu. Už jen samotná procházka na čerstvém vzduchu (a mnohdy v nelehkém terénu) udělá dobře nejen srdci. Houby jsou také ideální potravinou pro ty, kteří se snaží zhubnout. Obsahují totiž až 90 % vody, minimum tuku a téměř žádné kalorie. Tedy pokud si z nich neuděláte zrovna houbové řízky. Mezi zdraví prospěšné houby patří především bedla, žampion, liška, václavka či hlíva. Tyto zmíněné mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi, podporují imunitní systém a zdraví našeho zažívacího traktu.

Houby: Na co si dát pozor

Především na místo sběru – houby mohou nasávat toxiny ze svého okolí, proto je sbírejte jen tam, kde nemůže dojít k nějaké kontaminaci. Po sběru se je snažte co nejdříve zpracovat. Jinak mohou začít plesnivět (především se vyvarujte uložení do plastového sáčku). Při vaření jim dejte dost času, nedostatečně upravené houby jsou totiž špatně stravitelné a může vám po nich být špatně.

A jaké recepty z hub si tedy připravit?

Nakládaný hermelín s houbami

Máte rádi nakládané sýry a podobné chuťovky? Zkuste to tentokrát trochu jinak. Uvidíte, jak si pochutnáte!

Ingredience:

  • 2 ks hermelínu či camembertu,
  • 150 gramů nakládaných hub nakyselo,
  • 2 cibule,
  • 4 stroužky česneku,
  • 2 lžíce čerstvého kopru,
  • 2 ks bobkového listu, 4 kuličky nového koření,
  • 1 lžíce octa,
  • sůl, pepř,
  • 200 ml slunečnicového (či řepkového) oleje

Postup: Hermelíny podélně rozkrojte. Vložte do nich na kolečka nakrájenou cibuli, pokrájený česnek a snítku kopru. Pak vrstvěte do sklenice. Sýr, na to houbičky, snítky kopru, pokrájenou cibuli, proložte kořením (bobkový list, nové koření), zakápněte octem. Nakonec vše zalijte olejem a nechte 3 dny odležet. Podávejte s chlebem.

Rychlý houbový koláč

Přišla nečekaná návštěva? Listové těsto je v lednici či mrazáku skoro pořád... a máte skvělé pohoštění. Navíc je to vhodný recept i pro začínající kuchařky a kuchaře.

Ingredience:

  • 1 balíček chlazeného či mraženého listového těsta,
  • 1 cibule,
  • 300 gramů hub,
  • 1 kelímek mascarpone či zakysané smetany,
  • 2 vejce,
  • 200 gramů strouhaného sýra typu eidam,
  • 100 ml bílého vína,
  • pepř, sůl,
  • 1 lžíce másla

Postup: Na másle orestujeme pokrájenou cibulku a až zesklovatí, přidáme houby. Podlijeme vínem a dusíme, dokud se víno nevyvaří. Osolíme a opepříme a necháme vychladnout. Poté přidáme k houbám rozšlehaná vejce, strouhaný sýr a smetanu. Vše promícháme a nalijeme do formy vyložené listovým těstem. Pečeme na 180 stupňů Celsia asi 30 minut.

Houbová omáčka

Patří mezi klasiku české kuchyně. Je rychlá a dá se kombinovat s masem, knedlíky, vajíčkem a někdo si ji dává i na těstoviny. Zkuste ji také!

Ingredience:

  • 300 gramů čerstvých hub (mohou být i sušené, které mají výraznější chuť, těch ale použijeme zhruba třikrát méně),
  • 80 gramů másla,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 250 ml smetany ke šlehání,
  • lžička kmínu (drcený či celý), sůl, pepř,
  • 1 lžíce octa (nebo dle chuti)
  • hovězí vývar

Postup: Na másle osmahneme houby, přidáme kmín a necháme chvíli dusit. Pak přidáme vývar a vaříme do změknutí hub. Přilijeme smetanu a zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Dochutíme solí, pepřem a octem.

Zajímá vás, které houby a jak nám mohou být ještě prospěšné? Přečtěte si náš předchozí článek Objevte zdravé účinky hub.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1