Zpátky do režimu. Jak dětem ulehčit návrat do školy?

Zpátky do režimu. Jak dětem ulehčit návrat do školy?

Prázdniny utekly jako voda a děti si chtě nechtě budou muset opět přivyknout na školní lavici. Přepnout z prázdninového režimu bývá leckdy hodně náročné. Nejen pro samotné školáky, ale i pro nás rodiče. Máme pro vás několik tipů, které vám návrat do školy usnadní.

Pozvolný rozjezd

Uvědomte si, že ještě před pár dny trávilo dítě svůj čas jídlem, spánkem a hrou. Proto po něm nemůžete chtít, aby hned od začátku vysedávalo nad učebnicemi. Do školních povinností ho zapojujte postupně a dejte mu čas, aby si zvyklo. Nemusíte se bát, že by něco zameškalo. I ve škole bývá začátek školního roku poklidnější.

Pohodové ráno

Nastavte si budík o trochu dřív, abyste se vyhnuli vzájemnému stresu. Ranní rituály mají něco do sebe. Jídlo ve spěchu, kdy nemáte čas prohodit spolu aspoň pár slov, dítěti na pohodě rozhodně nepřidá. Snažte se ho také hned od samého rána „preventivně“ nenapomínat. Aktovku s ním projděte už večer a na snídani si nechte jen příjemné popovídání.

Žádné strašení

Někteří rodiče dělají velkou chybu tím, že děti už předem straší. Což dvojnásob platí pro prvňáčky. Poznámkami typu „Jen počkej, on tě přejde smích, paní učitelka si tě pěkně srovná,“ docílíte pouze toho, že původní zvědavost a nadšení se pomalu a jistě změní ve strach a dítě půjde do školy pořádně vyjukané. Určitě bude lepší zahájit školní docházku s radostí a úsměvem.

Trénink samostatnosti

To je velmi důležité opět zejména u malých školáčků. Je nezbytné, aby se dítě samo obléklo, zavázalo si tkaničky, zapnulo knoflíky, urovnalo si věci v tašce, ale také používalo kapesník nebo si mylo ruce po toaletě či po návratu z procházky. Ve škole už nad ním nemůžete držet ochrannou ruku. Tady si musí poradit samo. Nemluvě o tom, že upravený zevnějšek a srovnaná aktovka mu dodají pocit sebevědomí a smysl pro pořádek.

Zajímavý kroužek

Jednou z možností, jak můžete svého školáka motivovat, je přihlásit ho na nějaký zajímavý kroužek. Vybírejte ale s přihlédnutím k tomu, co ho baví a čemu se bude věnovat s chutí. I v tomto případě lze nalézt rozumný kompromis. Trváte například na tom, aby mělo vaše dítě dostatek pohybu? To je naprosto v pořádku. Nechte ho ale, ať se samo rozhodne pro konkrétní činnost (nemusí jít přímo o vrcholový sport, stačí i „obyčejný“ turistický kroužek). Na druhou stranu to ani s množstvím aktivit nepřehánějte. Dítě by mělo mít čas také pro sebe.

Pevný denní režim

Se sledováním televize dlouho do noci a vyspáváním do oběda je teď konec. Dbejte na to, aby váš potomek chodil spát ve stejný čas a v takovou dobu, aby se ráno probouzel dobře odpočatý. Možná to zpočátku nebude snadné, ale obrňte se trpělivostí a buďte důslední. Během týdne se všechno srovná.

Správná svačina

Díky kvalitní svačině získají děti dostatek energie na celé dopolední vyučování a nepřepadne je hlad ani při odpoledních aktivitách. A jak vypadá správná a vyvážená svačina? Měla by obsahovat dostatek komplexních sacharidů, bílkoviny, kvalitní tuky a také porci ovoce či zeleniny. Připravit ji doma nedá žádnou velkou práci. Stačí kousek celozrnného pečiva, které naplníte pomazánkou z tvarohu nebo ricotty, šunkou a plátkovým sýrem. Máte-li víc času, upečte svému školákovi domácí ovesné sušenky nebo třeba celozrnné muffiny s jablky. Ostatně inspirovat se můžete i v našem předchozím článku Oblíbené dětské svačiny.

A nezapomínejte ani na pitný režim. Místo přeslazených džusů a limonád přibalte dítěti do batohu láhev s čistou vodou, kterou můžete ochutit citronem, limetkou a několika lístky meduňky či máty.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1