Ze zákulisí zimní rodinné dovolené

Ze zákulisí zimní rodinné dovolené

Naplánovat rodinnou dovolenou není žádná sranda. Nejprve se musí zharmonizovat diáře rodičů a pak se pokoušíte najít ubytování, kam se všichni vměstnáte. Pokud je navíc některé dítě školou povinné, snažíte se termíny vecpat do prázdnin. Pokud na tuto poslední podmínku rezignujete, čeká nás ještě drobná administrativa uvolňování dítěte z školní mašinérie. Pokud to klapne, můžete se těšit na rodinnou dovolenou.

Kdo dřív, ten jede

Získání dovolené v termínu, kdy má půlka firmy prázdniny je téměř nadlidský úkol. Drobné úplatky a vyhrožování stávkou se nevyplácí. Sazby se postupně zvedají a vás pravděpodobně podobná akce čeká příští rok. Nicméně, když se vesmírná konstelace podaří, pak dovolenou získáte. Modlíte se, aby vaši kolegové zůstali zdraví.

Práce za tři a více

Jak se blíží termín odjezdu začíná přituhovat. Bohužel nikoli venku, kde očekáváte hromady prašanu, ale u vás na pracovišti. Jako by se všichni spikli a zadávají vám úkoly jeden přes druhého a urgentní bylo vše již včera. Zvažujete, zda máte v zaměstnání přespávat a nebo si práci nosit domů. Ani do jednoho se vám nechce, takže vyšponujete svou výkonnost do maxima. Získáváte pocit, že bez vás se firma položí.

Odjezd?

Je to tady. Den odjezdu je zítra. Batohy, kufry, kufříky, tašky, krabičky i krabice zabaleny. Pak ale zachytíte skelný pohled svého dítěte. „Ne, to se neděje,“ probleskne vám hlavou. Jenže děje. Ano, na kdy jindy by si dítě přivleklo domů chřipku, angínu a nebo alespoň záhadnou virózu? Berete teploměr a doufáte, že to bude pod 38. Není... Vyrazíte prohrabat kufry, kde je ukryta lékárnička. Na bio-eco-ezo není prostor, situace žádá drastické řešení. Hned. Chemický lék splní svůj účel. Dítě ulehá.

Ale neeee

Celou noc vymýšlíte scénáře, jak to všechno zorganizovat. Volat babičce? Brát dítě s sebou? Zůstáváme doma? V půlhodinových intervalech dítě měříte a hypnotickým pohledem jej přesvědčujete, že není nemocné. V lepším případě se ráno vzbudí bez teploty. Jestliže máte rádi dramatickou vsuvku, pak se vzbudí osypané a s bolestí v krku. S úpěním vyrážíte na pohotovost.

Nakonec ano

V pondělí je jasné, že byste mohli dovolenou přeci jen zvládnout. Vyrážíte. Máte kruhy pod očima a lehké tiky v koutku. Všichni jste lehce pod tlakem a nervózní, zároveň natěšení. Na horách je opravdu sníh. Pravda, k prašanu má daleko, ale i tak se na prkýnkách svezete. Jenže než se vůbec zvládnete obout jsou menší potomci promočení na kost. Bobování je přeci taková sranda. Zkušený rodič v tuto chvíli fotí. Nenechává nic náhodě. Rozesmáté tváře posílá přátelům.

Na svahu

Poté, co všechny zvládnete obléct, obout, vybavit povinnými náležitostmi typu lyže, hůlky, rukavice a čepice, začne se tomu nejmenšímu chtít čůrat. Po zdolání technických komplikací však nakonec nasedáte na první lanovku či vlek. Po druhé jízdě máte svalovou horečku, při třetí jste ztratili ty starší a při čtvrté se snažíte předat ty mladší těm starším. Toužebně čekáte na oběd. Máte celodenní jízdenku. V prvotním nadšení jste koupili několikadenní, takže nezbývá než ty investované peníze projet. Jak tohle přežiju?

Za rok znovu

Naprosto vyčerpaní padáte každý večer do postele. Myšlenky na to, že se druhý den do přeskáčů znovu obujete raději vůbec nevpouštíte do zorného pole své mysli. Děti na rozdíl od vás mají energie více než ráno. Hašteření a neustálé pošťuchování je standardem. Nechápete, kde jste vzali odvahu a vyrazili na rodinnou dovolenou. Pak si vzpomenete: „Co by člověk pro zdraví svých dětí neudělal, že?“ Po týdnu dovolené s dětmi potřebujete dovolenou. Těšíte se do práce.

Tip na závěr: Nezkoušejte své děti učit lyžovat. Instruktoři mají nejen zkušenost, ale na rozdíl od vás i nadhled.  

Co je na tom všem nejlepší? Že zpětně si pamatujeme jen to pěkné. Nezbývá tedy nic jiného než si to příští rok zopakovat.

Jak to máte vy?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1