Užijte si sex i po padesátce

Užijte si sex i po padesátce

S tím, jak nám postupně přibývají vrásky a většinou i nějaká ta kila, klesá naše sebevědomí a narůstají obavy z fyzické blízkosti. Ty jsou ale naprosto zbytečné. Sex po padesátce není stejný, jako když nám bylo dvacet, přesto však může být velmi příjemný a naplňující. Možná ještě víc, než kdy dřív...

V souvislosti se svou sexualitou vnímají ženy výrazné změny právě v období přechodu. Vaječníky vyrábí mnohem méně estrogenů, což má mimo jiné za následek, že pochva ztrácí svou pružnost a zvlhčení během pohlavního styku trvá déle, a to i přesto, že žena prožívá pocity vzrušení. Milování se pak stává nepohodlné a často dokonce bolestivé. Není proto divu, že se mu řada žen v tomhle věku raději vyhýbá. Některé z nich si stěžují na nepříjemné pálení, nebo mohou po styku i lehce krvácet. U nedostatečně zvlhčené sliznice totiž snadno dochází k oděrkám a drobným poraněním.

Nevzdávejte se erotiky

Tomu se dá ale lehce předejít použitím lubrikantu, případně i delší milostnou předehrou. Nestyďte se a poraďte se o tom se svým gynekologem. Může vám doporučit vhodné přípravky, které vám pomohou (například estrogenové krémy nebo speciální kroužek z měkké hmoty obsahující estrogen, který se zavádí do pochvy). Na trhu je také slušná řada lubrikačních gelů, stačí si jen vybrat, co vám nejlépe vyhovuje (koupíte je v lékárnách). Pravidelné milování navíc udržuje přirozenou schopnost zvlhčení a pružnost pochvy. Erotiky se proto nevzdávejte, právě naopak. Promluvte si se svým partnerem a řekněte mu, co vám dělá dobře a co vám naopak vadí, abyste se při tom oba mohli cítit spokojení.

Využijte šetrné pomůcky

Výhodou různých pomůcek – ve srovnání s hormonálními pilulkami – je to, že působí převážně v místě aplikace a jsou tedy k organismu mnohem šetrnější. Tím pádem se nemusíte ani obávat vedlejších účinků (jako u hormonální substituční léčby). Dávkování krémů a gelů ale konzultujte vždy s lékařem. U prstence to není třeba, estrogen se z něj totiž uvolňuje průběžně. Pro svůj lepší pocit si ho před pohlavním stykem můžete i vyjmout. Většina mužů však jeho přítomnost v pochvě vůbec nepociťuje. Je důležité také vědět, že k vysychání sliznic (nejen té poševní) mohou výrazně přispívat i určité léky. Například ty, které se používají proti alergiím (tzv. antihistaminika). Pohlavní touhu, a tím pádem i schopnost zvlhčení, snižují rovněž některá antidepresiva.

Vsaďte na správné načasování

Na zmírnění potíží se sníženou vlhkostí pochvy můžete vyzkoušet i různé přírodní přípravky, například s obsahem extraktu z ploštičníku větevnatého, s fytoestrogeny nebo výtažkem z kořene lékořice. Počítejte ale s tím, že ve zralém věku přichází vzrušení pomaleji, to ovšem neznamená, že by bylo méně intenzivní. Dopřejte si ten luxus a vychutnejte si s partnerem dlouhou milostnou předehru. A nepodceňte ani správné načasování. Milování hodinu po půlnoci, romantické večeři a láhvi vína nemusí být zrovna tou nejlepší volbou. Využijte třeba toho, že už nemusíte ráno vstávat do práce, a připravte partnerovi k snídani příjemné překvapení.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1