Učíme se s dětmi po krůčkách: Barvy

Učíme se s dětmi po krůčkách: Barvy

Přemýšlíte nad tím, jak naučit své dítě jednotlivé barvy? Základem je vaše trpělivost a vědomí, že učit se lze nejlépe pomocí hry.

Kdy začít s učením barev?

O barvách můžete začít mluvit už s ročním dítětem. Třeba když něco pojmenováváte – auto, tak k tomu rovnou můžete přidat barvu – červené auto. Cíleně učit barvy je vhodné kolem dvou let věku, někteří odborníci tvrdí, že by děti měly rozpoznat základní barvy před nástupem do školky.

S barvami je to ale stejné jako třeba s chozením, nebo prvními slůvky. Každé dítě má své tempo, takže i když se potomkovi zatím moc barvy nedaří, netlačte na něj. Však on to všechno dožene rychleji, než se může zdát.

Učení není mučení

Osvojit si barvy není tak těžké, čekají nás jako rodiče mnohem složitější výzvy, i proto se snažte dětem tyto první poznatky vštěpit pomocí her. Pamatujte na to, že i když se nám zdá znalost barev jako samozřejmost, také jsme se to museli jednou všechno naučit.

Jak na učení barev?

  • Základem je neustálé opakování – když se o něčem bavíte, zmiňujte barvy, venku si je ukazujte, nebo třeba při oblékání apod.
  • Barvy můžete zapojit i tehdy, když si hrajete s něčím jiným – třeba s modelínou, vodovkami či legem.
  • Děti se naučí barvu rozpoznat dříve, než ji umí pojmenovat, takže je běžné, že vám třeba podá správné předměty, ale nepojmenuje jejich barvu.
  • Pro snazší představu můžete použít přirovnání: červené jako jahoda, modré jako nebe, bílé jako sníh (jen pozor jaké předměty přirovnáváte, měly by být svou barvou typické, aby dítě nepletly).
  • Doporučuje se nepřeskakovat z barvy na barvu, ale nejprve si osvojit jednu ze základní palety a pak přidávat další, posléze i odstíny (tmavší, světlejší apod.).
  • K učení si vybírejte věci či hračky, které má dítě rádo. Třeba kluci mají obvykle rádi auta, tak můžete trénovat barvy na nich.
  • K barevným hrám nám skvěle poslouží barevné míčky, nebo třeba i lego – můžete vybírat stejně barevné kostičky a roztřídit tak podle barev celé lego.

  • Do kartonové krabice udělejte díry, které okolo nabarvěte – dítě pak bude mít za úkol přinášet předměty a vhazovat je do otvoru stejné barvy. Tím si zároveň i procvičují jemnou motoriku.
  • Ke hře využijte i básničku, třeba „Ztratil čáp čepičku, měla barvu, barvičku...“ – dítě pak může barvu ukázat třeba na pastelkách.
  • V dnešní době si na pomoc můžete přizvat i řadu pomocníků: různé knihy, sešity s úkoly či vystřihovánkami, ale existují i videa či aplikace, které se na barvy zaměřují.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1