Talent dítěte nebo jen touha rodičů?

Talent dítěte nebo jen touha rodičů?

Každý rodič se snaží své dítě vychovat, jak nejlépe umí. A každý rodič chce pro své dítě to nejlepší. To, co je nejlepší pro rodiče, ale nemusí být nutně to nejlepší pro dítě. Rodiče mohou v dobré vůli svými přehnanými nároky svého potomka zničit. Nerealistická očekávání a nadměrné nároky mohou v dítěti vyvolávat úzkosti a další psychosomatické projevy. Ne nadarmo se říká, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly.

Právníkem už v porodnici

Pradědeček byl právník, dědeček byl právník, tatínek je právník, a to miminko v zavinovačce bude taky právník. Na dítě jsou tak kladeny nároky ihned po narození. Podobná situace nastává, pokud si rodič celý život něco přál a jeho přání nebylo vyslyšeno. Své nesplněné touhy a přání pak může promítat právě do svého dítěte. Věci se navíc komplikují, když dítě pro danou aktivitu prokáže talent. Pro rodiče není někdy zcela jednoduché uvědomit si, že dítě neplní touhy svoje, ale jejich. My, rodiče, přece nejlépe víme, co je pro naše dítě nejlepší.

Přehnané nároky

Dnešní společnost je zaměřena na výkon a mnoho rodičů je přesvědčeno, že pouze přísností, kritikou a drilem dítě ve společnosti uspěje. Dítě je tak vystaveno dlouhodobému tlaku, kde výkon hraje klíčovou roli. Na druhou stranu, určité požadavky rodiče na dítě mít musí. Pokud by dítě dělalo jen to, co mu je příjemné, naše výchova by byla víceméně poloviční. Nejde totiž o to nutit dítě do nějaké činnosti, ale představit mu ji tak, že nebude nepřítelem. Rodiče musí dítě motivovat, ale přijetím, podporou a láskou. Kroužky pro děti nejsou na obtíž, pokud nejsou dva denně sedmkrát do týdne.

Psychosomatické potíže u dětí

Pocit neustálého tlaku, obav ze selhání a ztráty lásky rodičů pak vede děti k úzkostem, nespavosti, komplexům méněcennosti a celé řadě psychosomatických projevů. Mezi typické psychosomatické obtíže školáků patří bolesti břicha, v jejichž důsledku děti odmítají chodit do školy, a předejít tak možnému selhání. Jiné děti začnou být agresivní, začnou chodit za školu, lhát a zlobit.

Bezpodmínečná láska a přijetí jako cesta k úspěchu

Přehnané nároky rodičů dítě stresují a mohou vyvolávat obavy, pocity úzkosti, komplexy méněcennosti a deprese. Taková výchova ke štěstí zpravidla nevede. Dítě, které není schopno plnit přehnané a nerealistické nároky rodičů, bude pochybovat jak o sobě a svých schopnostech, tak o lásce svých rodičů. Budou mě mít rádi, když nejsem podle jejich představ? Zasloužím si jejich lásku, když jsem tak neschopný? Každé dítě totiž nejvíc ze všeho potřebuje bezpodmínečnou lásku a přijetí. Pokud jsou lásce a přijetí kladeny podmínky ve formě dobrých známek či mimoškolních úspěchu, bude velmi negativně ovlivněn celý další život dítěte. V dospělosti pak takové dítě o sobě bude často pochybovat, bude trpět zejména jeho sebevědomí a nikdy nebude schopno přijmout se takové, jaké je.

 Další tipy týkající se motivace a výchovy dětí si můžete přečíst v našich předchozích článcích:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1