Štěstí je... mít přátele

Štěstí je... mít přátele

Není to jen o tom, že se máte komu svěřit a vypovídat, když vás něco trápí. Nebo že máte někoho, kdo vám pomůže třeba se stěhováním. Přátelství má totiž pozitivní vliv i na naše zdraví a psychiku.

Rodinu si člověk nevybere, přátele ano

Přátelství je základním stavebním kamenem všech vztahů – ať už partnerských, nebo kolegiálních. Lidé, které si pouštíme do života, nás mnohému naučí, nastaví nám zrcadlo, pomohou nám se posunout, ale třeba i si uvědomit, co opravdu chceme. Těch opravdových přátel má každý v životě jen pár. O to víc by si jich ale člověk měl vážit. Protože ani dobré přátele nelze brát jako samozřejmost. Snažte se, aby byli i oni šťastní, nabídněte pomocnou ruku, když je třeba a uvidíte, že se vám to vrátí. Když se totiž budete obklopovat šťastnými lidmi, budete sami šťastní. Pozor si dejte jen na takzvané toxické „přátele“, kteří jen berou a navíc z vás vysají vaši životní energii.

Těch dobrých je jako šafránu

Ne nadarmo se říká, že dobrých přátel je jako šafránu. Jistě, dnes má na sociálních sítích každý spoustu známých, stovky přátel. Ale otázkou je, kdo by vám pomohl, pokud se objeví nějaký problém, nebo potřebujete s něčím pomoci. Říká se, že dobré přátelství prověří až roky. A tak se není čemu divit, že ty nejsilnější vztahy s námi jdou celým životem. Mnohdy již od základní nebo střední školy. I proto není vždy dobré pálit za sebou mosty, když se třeba stěhujete apod.

Přátelé: Kde je vzít?

Přátelé jsou super, jenže ne každý má v životě to štěstí, že s ním jdou třeba již od školy anebo má třeba problémy s navazováním vztahů. V tom případě lze využít nabídek internetu, kde najdete i seznamky pro kamarády, dokonce v některých městech se pořádají i seznamovací večery vyloženě jen pro kamarádky. Pokud ale vodám internetu nevěříte, zkuste to přes různé zájmové kroužky. Kurzy angličtiny, cvičení, kurzy vaření... když víte, že vás spojuje společný koníček, snáze se dáte s někým do řeči.

Udržíte se ve formě

Výzkumy ukazují, že pokud lidé mají dost sociálních vazeb – tedy přátel, má to pozitivní vliv i na jejich myšlení a kondici jejich mozku. Dostatek kvalitních vztahů pomáhá především seniorům zachovat si duševní zdraví, zlepšuje paměť a celkově udržuje kognitivní funkce. A co víc. Výzkumy ještě ukázaly, že podpora rodiny, ale i širšího okolí nám prodlužuje život a pomáhá bojovat se zákeřnými nemocemi, jako je například rakovina.

Ale jen ti skuteční...

I když by se zdálo, že dnes, když jsou všichni propojeni pomocí sociálních sítí, není nikdo osamělý, opak je pravdou. Osobní kontakt lidé vyměnily za monitory a displeje. Výzkumy ukazují, že především ve velmi lidnatých zemích, jako je například Čína, nebo Japonsko, je tento problém největší. Lidé se cítí tak sami, že vymýšlejí různé služby a aplikace, v kterých si přítele můžete dokonce objednat. Abychom také tak nedopadli, je načase opustit komfortní zóny u svých počítačů a mobilů a prohodit s někým pár slov. Třeba zjistíte, že máte prima sousedku, která nemá s kým jít do kina, divadla, nebo si sednout se sklenkou vína...

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1