Štěstí je… mít práci

Štěstí je… mít práci

Práce. Pro někoho smysl života, pro druhého nudná povinnost, pro jiného peklo nebo závislost (případně obojí), pro dalšího nedosažitelný cíl, který se vzdaluje s každou další návštěvou úřadu práce. Vždyť pouze nemnozí se mohou pochlubit tím, že jim jejich profese přináší radost, dobré zisky a zároveň hluboké uspokojení. Na druhé straně ti, kteří pracují jenom pro peníze, aby byli schopni dostát finančním závazkům, mohou, dejme tomu, mluvit o štěstí, avšak ve zcela odlišném kontextu. Jak to tedy vlastně je s tím štěstím?

Nejprve si ujasněme, co tenhle pojem vůbec znamená. Možná je to „muška jenom zlatá“, o které píše ve své básni Adolf Heyduk a která se každou vteřinu může navždy rozplynout v oblacích. Blažená euforie, stav nádherného opojení pramenící z prožívané rozkoše a potěšení, kdy se cítíme, jako by nám patřil celý svět. Stav, který si mimo jiné spojujeme s úspěchem a bohatstvím. Tento druh duševního rozpoložení psychologové označují jako hédonické štěstí. Má to ovšem háček. Čím usilovněji se ho snažíme dosáhnout, tím méně jsme šťastní.

Cesta z euforie do frustrace

Což dvojnásob platí v pracovní sféře. Představte si velmi ambiciózního člověka, který strmě stoupá po kariérním žebříčku, a to zejména proto, aby na každém dalším stupínku zažíval ten omamný a návykový pocit vítězství. Jakmile kouzlo vyprchá a „droga“ přestane působit, musí zmobilizovat všechny své síly, aby mohl zaútočit na další pomyslnou metu. Jenže člověk není stroj a jeho síly nejsou nevyčerpatelné. Proto se časem dostaví pocit frustrace a prázdnoty jako předzvěst vyhoření.

Smysl a cíl – základ všeho

Existuje však také eudaimonické štěstí, které se od toho hédonického liší tím, že čerpá z hlubokého smyslu a cíle života. Stručně řečeno, člověk je šťastný, protože ve svém životě vidí a nachází smysl. Ostatně pocit smyslu a naplnění je jednou z nejzákladnějších lidských potřeb a také tím, co nám v dnešní době často schází. Touto problematikou se zabýval i slavný rakouský psychiatr Viktor Frankl, který dokázal, že lidská potřeba smyslu je hlubší a silnější než potřeba štěstí. A přestože mají mnoho společného a jsou vzájemně různě provázané, mohou existovat odděleně.

Každá práce je potřebná

Co to znamená v praxi? Pokud ve své práci objevíte smysl, můžete nakonec získat také pocit naplnění a štěstí. Třeba si teď pomyslíte: to je pěkné, ale možná pro někoho, kdo léčí lidi, píše knihy, vynalézá nové technologie nebo učí na univerzitě. Jenže co taková prodavačka v supermarketu, paní, která razítkuje balíky na poště, recepční ve fitku nebo třeba dělník u pásu? Pak vězte, že každá, ale opravdu každá práce je potřeba a má smysl, ať už děláte cokoli. Ten klíč spočívá v tom, jakým způsobem o ní smýšlíte. Dejme tomu zmíněný recepční ve fitku. To je člověk, který může přispívat k tomu, aby se lidé více zajímali o své zdraví a kondici. A dělník v pásové výrobě? Ačkoli osm hodin denně provádí stále jednu a tutéž operaci, je nepostradatelnou součástí celku, něčeho mnohem většího, než je on sám. Společného úsilí, společného cíle. A pomáhá ostatním toho cíle dosáhnout.

Způsob, jak pomáhat druhým

Sečteno a podtrženo, stačí změnit úhel pohledu. Funguje to, opravdu. Lidé, kteří v průzkumech opakovaně označují své zaměstnání za smysluplné, mají jedno společné – vnímají své zaměstnání jako způsob, jak pomáhat druhým.

A když ani to nepomůže, zkuste si představit, jaké by to bylo, kdybyste o svou práci přišli. Už staří Řekové říkali, že nejjednodušší cestou, jak naučit člověka vážit si svého osla, je sebrat mu ho. Možná vám taková představa pomůže otevřít oči a vy si uvědomíte, jaké vlastně máte štěstí…

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1