Sekundární neplodnost. Když se druhé dítě nedaří…

Sekundární neplodnost. Když se druhé dítě nedaří…

Sekundární neplodnost řeší mnohem více párů, než tu primární. Jak název napovídá, jde o něco druhého, sekundárního – v tomto případě o marnou snahu počít druhé dítě. Proč je to takový problém a má vůbec nějaké řešení?

Statistiky říkají, že neplodností je na celém světě postiženo minimálně 10 % párů. Ovšem mnohem víc, zhruba 10 -  25 % párů trápí neplodnost sekundární. To znamená, že takové páry nejsou schopny počít druhé a další dítě. Může za to často zhoršený zdravotní stav jednoho či obou partnerů, hormonální změny ovlivňující plodnost a v neposlední řadě i věk, který je pro plodnost ženy klíčový.

Vajíčka prostě stárnou

Při primární neplodnosti se i přes pravidelný nechráněný pohlavní styk po dobu delší než jeden rok počít dítě nedaří. Sekundárně neplodné páry už jedno dítě úspěšně počali a vychovávají, nejsou ale schopny „pořídit“ mu bratříčka či sestřičku. Čas tu nehraje ve prospěch ženy. Než se žena rozhodne pro druhé dítě, může uplynout několik let a nastanou problémy.  Se stárnutím vajíček ve vaječnících se totiž zhoršuje jejich kvalita. A to znamená, že ve 35 letech jsou u ženy šance na otěhotnění výrazně nižší než v mladším věku.

Daň za první těhotenství

„Leckdy se také stává, že sekundární neplodnost bývá následkem prvního těhotenství. Po porodu může nastat jizvení kolem vejcovodů, což posléze zapříčiňuje jejich neprůchodnost. Ke srůstům mohou vést i případné nitrobřišní a pánevní operace. A v neposlední řadě mohou sekundární neplodnost způsobit endometrióza, děložní polypy nebo poruchy ovulace,“ vyjmenovává MUDr. Štěpán Machač, IVF specialista z kliniky asistované reprodukce Reprofit Brno.

Kam se ztrácí spermie?

Stárnou samozřejmě i muži. A mohou tak přicházet o své spermie, ne o všechny, ale může se zhoršovat jejich spermiogram, což znamená, že spermie v ejakulátu jsou pomalejší nebo jich ubývá. Když se sečtou problémy na straně obou partnerů dohromady, bývá početí druhého dítěte často opravdu obtížné.

Pomoc z laboratoře

Jak je vidět, příčin sekundární neplodnosti je spousta. A podle toho také lékaři volí léčbu. V případě, že se jedná o hormonální nerovnováhu, léčí se podáváním hormonálních preparátů. Při mechanickém uzávěru vejcovodů nebo problému v imunitě je už důvod k využití umělého oplodnění. Co pár v takovém případě čeká? „Tato metoda spočívá v odebrání pohlavních buněk jak mužských, tak ženských. V laboratoři pak odborníci spojí vajíčka a spermií a oplodněné vajíčko následně lékař navrátí do těla ženy. Těhotenství pak probíhá úplně stejně, jako u ženy, která počala přirozenou cestou,“ doplňuje doktor Machač.

Umělé oplodnění je stále častější

V současné době bez pomoci lékaře neotěhotní 15–20 % všech párů, které se o dítě snaží déle než rok. Ročně se u nás provede přes 15 000 cyklů umělého oplodnění, přičemž celkový počet narozených dětí po technikách asistované reprodukce je 2-3 % ze všech novorozenců.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1